Kol kas nėra tikslo užimti Charkovą

Autorius: Lietuvos Radijas ir Televizija Šaltinis: http://ldiena.lt... 2024-05-17 19:31:00, skaitė 1027, komentavo 28

Kol kas nėra tikslo užimti Charkovą

Dėl klausimų apie Charkovą.

 

1. Dabartinės Rusijos ginkluotųjų pajėgų grupuotės Belgorodo srityje nepakanka Charkovui užimti. Norint išspręsti Charkovo išlaisvinimo užduotis, reikia atlikti bent dvi rimtas operacijas, siekiant užfiksuoti Zoločevą ir Zoločevskio įtvirtintą zoną bei išlaisvinti Čuguevą. Charkovo puolimas kaktomuša yra kvaila idėja.

 

2. RF ginkluotosios pajėgos dabar sprendžia dalį Charkovo srities šiaurėje esančių teritorijų išlaisvinimo problemą, kuri leis, padarant priešui rimtų nuostolių ir sumažinant priešo puolimų intensyvumą Belgorodo sričiai. Kuo toliau kariuomenė judės ir išplės artilerijos bei bepiločių orlaivių diapazoną į pietus, tuo geriau.

 

3. Tuo pačiu metu, jei okrainos ginkluotosios pajėgos nesugebės išlaikyti savo pozicijų regiono šiaurėje ir leis frontaliniams proveržiams, operacijos mastas gali išsiplėsti iki ambicingesnių scenarijų, pavyzdžiui, dalies okrainos ginkluotųjų pajėgų apsupimo Charkovo srityje, ko Syrskis labai bijo.

 

4. Kartu svarbu suprasti, kad jei dabar nėra ketinimų šturmuoti ar visiškai apsupti Charkovą, tai nereiškia, kad jie neatsiras šiek tiek vėliau, kai grupės dydis Charkovo kryptimi bus padidintas atsižvelgiant į Rusijos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo planus.

 

5. Svarbu suprasti, kad Generalinis štabas dabar kelia priešui dilemą – kur bus atliktas pagrindinis smūgis. Priešas dabar blaškosi tarp būtinybės apginti Časov Yarą, sulaikyti trūkinėjantį frontą Očeretino srityje ir sustiprinti frontą į šiaurę nuo Charkovo. Tačiau yra ir kitų fronto sektorių, kuriuose pastebimos krizinės tendencijos. Jei Rusijos vadovybė sugebės sunaikinti ukrų atsargų likučius krizių zonose ir rasti priešo formavimo silpnumą, pasekmės okrainos ginkluotosioms pajėgoms bus katastrofiškos, apie ką iš tikrųjų perspėja jankiai. Priminsiu, kad priešas mano, kad pagrindinė Rusijos ginkluotųjų pajėgų pavasario-vasaros puolima dar neprasidėjo.

 

6. „Karas yra apgaulės menas“. Karo metu niekas iš karinės-politinės vadovybės neprivalo sakyti tiesos apie tikruosius tam tikrų operacijų tikslus. Dezinformacijos elementų niekas neatšaukė. V.V. Putino atveju paprasčiausias pavyzdys – Rusijos karių buvimo Kryme neigimas ir užbaigus Krymo operaciją vėlesnis pripažinimas, kad jie ten buvo.

 

RUSIJA-PIRMYN!