A. Juozaitis Seime registravo peticiją siūlančią atšaukti naująją vaikų paėmimo iš šeimų sistemą

Autorius: www.alkas.lt Šaltinis: http://alkas.lt/2018/11/22/a-j... 2018-11-23 09:58:01, skaitė 514, komentavo 3

A. Juozaitis Seime registravo peticiją siūlančią atšaukti naująją vaikų paėmimo iš šeimų sistemą

Arvydas Juozaitis | Alkas.lt nuotr.

Lapkričio 21 d. filosofas Arvydas Juozaitis, vadovaudamasis Lietuvos Respublikos Peticijų įstatymu, Lietuvos Respublikos Seimo kanceliarijoje drauge Sąjūdžio laikų bendražygiu Gintaru Songaila įregistravo kreipimąsi, kuriame reikalaujama atšaukti š.m. liepos 1 d. įsigaliojusią „vaikų paėmimo“ iš šeimų tvarką.

Pasak kreipimosi autorių, naujoji Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo redakcija buvo priimta, nepaisant pagrįstos kritikos, kad smurto apibrėžimas joje yra pernelyg platus, o Vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybai suteiktos išskirtinės teisės, kurios sudarė sąlygas piktnaudžiauti. Žinia, kad 2017 m. rugsėjo 28 d. priimta naujoji įstatymo redakcija (Nr. XIII-643), pradėjus ją taikyti sukėlė milžinišką visuomenės pasipiktinimą.

„Įstatymas Vaikų teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybai suteikia teisinį imunitetą. Jai negalioja draudimas taikyti smurtą prieš vaikus, sudarant sąlygas nepagrįstai atplėšti juos iš šeimų ir mėnesių mėnesiais laikyti atskirtus nuo tėvų. Įstatymas nenumato jokios tarnybos „vadybininkų“ atsakomybės už vaiko žalojimą ir agresiją prieš šeimą. Konstitucijos 38 str. 1d. nustato, kad „Šeima yra visuomenės ir valstybės pagrindas“, tačiau Įstatymas antikonstituciniu būdu suteikė tarnybai pirmenybę prieš šeimos instituciją.  Nežinia kokiu pagrindu jis suteikė taip pat ir išimtinę privilegiją auklėti tiek mūsų vaikus, tiek ir suaugusius žmones – jų tėvus“, – teigia A. Juozaitis.

Pasak kreipimosi autorių, įstatymas be jokio objektyvaus teisinio pagrindo kiekvieną šeimą nužemina iki socialinės rizikos bendruomenės statuso, o arbitro vaidmenį nežinia kodėl paveda pašaliniams, svetimiems žmonėms. „Įstatymas tik bendromis frazėmis deklaruoja prigimtinę vaiko teisę augti šeimoje, tačiau tikrovėje sudaro sąlygas šią teisę šiurkščiai pažeisti“, – teigia autoriai. Peticijoje taip pat konstatuojama, kad įstatymas nėra skirtas vaikų, kurių gyvybei ir sveikatai iš tiesų iškyla pavojus, gelbėjimui.

Kaip reikalauja Peticijų įstatymas, kreipimosi autoriai Seimui pateikė ir reikalavimą priimti atitinkamus teisės aktus. Drauge su peticija jie pateikė Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pakeitimų projektą (pridedama). Projekte siūloma atsisakyti išplėstinių sumurto ir fizinių bausmių apibrėžimų ir atšaukti galiojimą straipsnių, kurie suteikia Tarnybai galias priimti sprendimus dėl vaiko paėmimo. Tarnybai liktų pagrindinė funkcija – prevencinių kompleksinių pagalbos šeimai programų įgyvendinimas. Ir tik iš tiesų išimtiniais atvejais, kai kyla tikras pavojus vaikui, Tarnyba turėtų realią prievolę laikinai paimti vaiką, o po to nedelsiant jį grąžinti, pavojui praėjus. Automatiško laikinos globos reikalavimo neliktų.

Komentuodamas susidariusią padėtį A. Juozaitis sakė: „Protu nesuvokiama kaip Seimo nariai galėjo vienbalsiai balsuoti už tokį įstatymą. Gerai, kad sujudo Lietuvos visuomenė labai aktyviai ir aiškiai parodydama, kad nesitaikstys su valdžios siekiais įteisinti antikonstitucinę prievartą prieš šeimas. Kai kurie už Įstatymą balsavę ar diskusijų išvengę Seimo nariai dabar mėgina išpirkti savo nuodėmes, įsijungdami į visuomenines akcijas. Tačiau atėjo laikas suprasti ir jiems, kad mitingų ir pareiškimų nebepakaks. Būtina atšaukti konkrečias jų priimto Įstatymo nuostatas.“

A. Juozaitis šiandien taip pat paskelbė ir elektroninę peticiją kviesdamas piliečius palaikyti Seimo kanceliarijoje įregistruotą kreipimąsi:  www.peticijos.com.

„Atkreipiu dėmesį, kad elektroninės peticijos ir pagal formą, ir pagal turinį pagal įstatymą neturi teisinės galios, tik moralinę“, – sakė A.Juozaitis.

Jeigu Seimo Peticijų komisiją pripažins šį buvusių sąjūdininkų raštu pateiktą kreipimąsi peticija, tai jų siūlomos Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisos bus svarstomos Seime. Elektroninių peticijų, kurios nepasirašytos elektroniniu parašu ir neatitinka Peticijų įstatymo reikalavimų, Seimo Peticijų komisija net nesvarsto.