„Achema“: buržujams – milijoniniai dividendai, darbininkams – špyga taukuota

Autorius: Anonimusas Šaltinis: http://kibirkstis.blogspot.com... 2018-11-24 12:53:39, skaitė 342, komentavo 0

„Achema“: buržujams – milijoniniai dividendai, darbininkams – špyga taukuota

Ne vieneri metai, kaip „Achema“ turi prisidėti prie garsiojo SGD terminalo („Independence“) išlaikymo. Tačiau palyginti tik neseniai Lubio našlė, pagrindinė „Achemos“ savininkė L. Lubienė pradėjo skųstis tariamai „nepakeliama“ šito našta įmonei. Tačiau akį rėžia skaičiai –2016-ais gavę 10 mln. eurų dividendais, 2017-aisiais „Achemos“ akcininkų grupė (valdanti per 95% įmonės akcijų; iš jų – 54,07% priklauso Lubio našlei su dukra) dividendais gavo 25 mln. eurų. Tuo tarpu lengva numanyti, kad „Achemos“ sunkumų našta gulė ant įmonės darbininkų pečių...

Iš viso gamykloje dirba 1300 žmonių, kurių vidutinis atlyginimas (anot „Achemos“ valdytojų“ – neva 1200 eurų. Vien darbininkai neva vidutiniškai gauna 1047 eurų (kol oficialiu vidurkiu Lietuvoje nurodoma 927, o Jonavoje – 885 eurai). Tačiau skaičiai, kaip mūsuose įprasta, tikriausiai „pritempti“, nė nekalbant apie realią atlyginimų medianą (šiuo klausimu žr.: „Kvankoms skirti kvantiliai ir medianos“). 

mitingo_kvietimas.jpg
Taip atrodė kvietimai į ketvirtadienio mitingą

Ką dabar leidžia suprasti patys „Achemos“ darbininkai, kurių daugiau kaip 200 šį ketvirtadienį rinkosi prie įmonės administracinių patalpų protestuodami prieš nebepakeliamas darbo sąlygas. Konkrečiai – eilinio darbininko užmokestis siekiąs vos 600-700 eurų per mėnesį. Dar daugiau, tokios sumos būta ir prieš 10-į metų. Niekas nesikeitė (tik su didėjančia infliacija realusis darbo užmokestis ilgainiui smuko, kol tuo tarpu darbininkų išnaudojimo laipsnis – augo; žr.: K. Marksas. Kapitalas. T. 1).

burzujus_gyvulys.jpg

Apie tai „Achemos“ šeimininkai kalbėti vengia. Bet yla jau kuris laikas lenda iš maišo. Įmonei ėmus dirbti vos puse savo pajėgumo, darbininkams buvo atimtos prie minėtųjų atlygių mokėtos (ir kolektyvinės darbo sutarties garantuotos) premijos. Reaguodami į tai, aktyvesnieji „Achemos“ darbininkai dar šį birželį pradėjo bruzdėti (žr.: Dirbu Achemoje „like“ vergas“). Tačiau jų inicijuotas piketas didesnių minių nesutraukė.

achemos_darbininkai.jpg
Protestuojantys Achemos darbininkai (2018. 11. 22)

Visgi, kaip rodo ketvirtadienio įvykiai, net čia „lašas po lašo ir akmenį pratašo“... Akivaizdus „Achemos“ buržujų nesiskaitymas su tikraisiais jų kapitalo, jų turtų, rūmų ir verslovių kūrėjais (skaityk: proletarais) duoda atitinkamus rezultatus. Gyvenimo tikrovė moko. Kiek iš to bus pasimokyta, ar bus prieita prie realaus, masinio streiko (ir, jei taip, iki kiek juo bus einama) – lieka atviru klausimu. O kartu neabejotina, kad būtent tokie išstojimai prieš kapitalistų savivalę – bet kokio realiai organizuoto darbininkų pasipriešinimo prielaida.

Kibirkštis