RUSŲ DUJOS PUOLA!!! SGD tiekianti gamykla Lietuvai Vysocke pagamino šimtus tūkstančių tonų kuro

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/economi... 2020-02-21 12:16:00, skaitė 1379, komentavo 0

RUSŲ DUJOS PUOLA!!! SGD tiekianti gamykla Lietuvai Vysocke pagamino šimtus tūkstančių tonų kuro

Visos suskystintos gamtinės dujos buvo parduodamos Šiaurės Vakarų Europos ir Baltijos regiono energetikos rinkose

VILNIUS, vasario 21 — Sputnik. "Novatek" ir "Gazprombank" "Kriogaz-Vysock" gamyklos pirmaisiais veiklos metais pagamino daugiau kaip 400 tūkst. tonų suskystintų gamtinių dujų, pranešama 2019 metų finansinių rezultatų publikacijoje pagal TFAS.

2019 metais "Kriogaz-Vysock" pagamino 0,4 mln. tonų SGD, kurios buvo parduotos Šiaurės Vakarų Europos ir Baltijos regiono rinkose.

"Novatek" priklauso 51 proc. gamyklos aktyvų, o "Gazprombank" — 48,9 proc. Gamykla yra Vysocko uoste, Leningrado srityje, prie Baltijos jūros. Praėjusių metų kovą buvo paleista pirmoji gamyklos 660 tonų SGD per metus gamybos linija. Be to, ketinama statyti antrąją 1,14 mln. tonų liniją.

Projekto infrastruktūra taip pat apima SGD 42 tūkst. kub. metrų saugyklą ir krovinių pakrovimo terminalą, galintį priimti tanklaivius, kurių krovinių talpa yra iki 30 tūkst. kubinių metrų.

Kaip pranešė Sputnik Lietuva, vien šiemet iš Vysocko į Lietuvą buvo pristatyti šeši tanklaiviai su suskystintomis gamtinėmis dujomis. Tanklaiviu "Coral Favia" gabenamų SGD tūris yra vidutiniškai dešimt tūkstančių kubinių metrų. Kam skirti SGD kroviniai — nežinoma.

Nemažai Lietuvos politikų kritikuoja pirkimus iš "Novatek", nes respublika siekė išsilaisvinti iš "energetinės priklausomybės" nuo Rusijos. Tačiau ekonominės naudos šalininkai pasisako už suskystintų gamtinių dujų pirkimą iš Rusijos Federacijos.

Be to, kai kurie ekspertai Lietuvoje pripažįsta, kad Rusijos SGD padėjo Lietuvos energetikos rinkai. Ir, pasak ministro pirmininko Sauliaus Skvernelio, atėjus į rinką "Novatek", dujų kainos krito.