Jie net nesapnavo: dėl gripo virusiuko žlugus didžiausioms NATO pratyboms, Rusija Kryme demonstruoja savo karinę galią

Autorius: Aleksandras Chrolenko Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2020-03-20 07:33:00, skaitė 958, komentavo 1

Jie net nesapnavo: dėl gripo virusiuko žlugus didžiausioms NATO pratyboms, Rusija Kryme demonstruoja savo karinę galią

Oro ir jūros desanto nusileidimas Krymo pusiasalyje šeštųjų Krymo susivienijimo su Rusija metinių proga yra ne tik karinės pratybos — tai visų be išimties šalies regionų vienybės ir aukšto saugumo lygio simbolis

Aktyvus Novorosijsko gvardijos oro pajėgų puolimo pratybų etapas prasidėjo kovo 18 dieną Kryme ir tęsis iki kovo 20 dienos. Dalyvauja per 1500 desantininkų, daugiau nei 300 karinės technikos vienetų, taip pat 15 karinio transporto aviacijos orlaivių, armijos sraigtasparnių, Juodosios jūros laivyno desanto laivų. Oro užpuolime dalyvavo daugiau kaip 600 Novorosijsko aviacijos skyriaus karių.

Desantininkai puola sąlyginį priešą tiek iš dangaus, tiek iš jūros keliose vietose, įskaitant Opuko treniruočių vietą rytinėje Krymo pusiasalio dalyje. Pagrindinės užduotys yra užimti ir sunaikinti komandų postus bei nelegalių ginkluotų grupuočių mokymo bazę, tačiau pratybų planavimas yra sudėtingesnis.

Krymo desanto operacija yra tik dalis bendro Rusijos oro pajėgų kovinio rengimo vaizdo: tuo pat metu dideli oro erdvės formavimų manevrai taip pat vyksta šalia Volgogrado, Riazanės, Uljanovsko ir Ulan-Udės — juose dalyvauja tūkstančiai kariškių ir šimtai vienetų karinės įrangos. Ir vis dėlto Krymo desanto operacija yra pati ryškiausia savo turiniu. Ji sutapo su vyriausiojo vado ir Rusijos Federacijos prezidento Vladimiro Putino vizitu pusiasalyje. Europos partneriai ir užjūrio "Europos gynėjai" turi teisingai suprasti signalą — Rusijos vakarinės sienos yra nesuardomos ir labai gerai apsaugotos. Jokia pandemija negali paveikti Rusijos Federacijos ginkluotųjų pajėgų kovinės parengties.

Ir dar vienas simbolis. Oro pajėgų vadas pulkininkas generolas Andrejus Serdiukovas, kuris 2014 metų pavasarį Kryme numatė taikų pusiasalio sugrįžimą į Rusiją, pats vadovauja pratyboms Rusijos pietuose.

Įvykių dinamika

Vakar daugiau kaip 600 desantininkų su kovos mašinomis atvyko į Krasnodaro teritorijos ir Krymo Respublikos aerodromus, kad pakiltų su IL-76MD orlaiviais ir dalyvautų aktyviame oro pajėgų vadavietės ir štabo pratybų etape. Po nusileidimo su Su-27 naikintuvų priedanga Opuko mokymo aikštelėje, rytinėje Krymo pusiasalio pakrantėje, "mėlynosios beretės" turi užimti ir išlaikyti pozicijas, kol pagrindinės karinės grupės pajėgos priartės prie jūros.

Operaciją palaiko artilerijos ir tankų vienetai, fronto ir armijos lėktuvai bei dronai (žvalgyba ir ugnies sureguliavimas). Be to, artilerija ne tik nedengia sąlyginio priešo padėties ištisine ugnimi, bet ir atlieka snaiperių funkcijas. Taip yra plėtojama nauja žvalgymo, ugnies kontūro ir kovos su baterijomis (artilerijos dvikovos) taktika.

Juodosios jūros laivyno laivai griežtai kontroliuoja šalia pusiasalio esantį vandens plotą ir virš jo esančią oro erdvę. Taktinių pratybų metu Novorosijsko desantininkai eina kartu su priešlėktuvinės gynybos veiksmais Juodosios jūros laivyno jūrų pėstininkų padaliniuose. Veiklos užtenka visiems, susijusiems su desanto operacija.

Intensyvi kariuomenės mokymo praktika pietų Rusijoje taip pat naudinga ruošiantis rugsėjo mėnesį numatytoms strateginėms vadovybės ir štabo pratyboms "Kaukazas 2020". Į Rusijos Federacijos gynybos ministerijos metų planus iš viso įtraukta daugiau nei 4800 pratybų, reikalingų šalies saugumui užtikrinti ir nacionaliniams interesams apsaugoti.

Krymas tapo Rusijos dalimi po 2014 metų kovo 18 dienos referendumo — daugiau kaip 96 procentai pusiasalio gyventojų palaikė susivienijimą su Rusijos Federacija. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pabrėžė, kad Krymo priklausomybės klausimas visiškai uždarytas. Rusijos užsienio reikalų ministerijos požiūriu, visi bandymai daryti karinį-politinį spaudimą Rusijai ir izoliuoti du Federacijos vienetus — Krymo Respubliką ir Sevastopolį — pasmerkti nesėkmei.

Rusijos gynybos ministerija konkretizuoja didelio masto pratybas: tokie bandymai pasmerkti susidurti su Novorosijsko oro užpuolimo divizija ir kitais oro pajėgų, oro gynybos pulko, Pietų karinės apygardos karinių pajėgų ir Juodosios jūros laivyno, kuris po 2014 metų buvo papildytas 60 naujų laivų, povandeniniais ir pagalbiniais laivais bei jūrų aviacijos lėktuvais Su-30.

Ankstesnė patirtis

Dėl Krymo karinės ir strateginės padėties Rytų Europoje pusiasalis tampa vieta Rusijos ginkluotosiose pajėgose išbandyti pažangias karines idėjas ir naują taktinę techniką. 2019 metų vasarą čia buvo sėkmingai parengta nauja oro pajėgų taktika — pratybose pirmą kartą vienu metu buvo naudojama daugiau nei 40 Il lėktuvų, kurie atliko Novorosijsko oro desanto junginių išmetimą iš mažo aukščio. Atstumas tarp orlaivių lygiagrečiai buvo tik trys kilometrai, tai leido sutrumpinti sąlyginio priešo tūpimo ir buvimo oro gynybos pralaimėjimo zonoje laiką. Netoli Feodosijos maždaug per devynias minutes nusileido apie 2500 karių su ginklais ir įranga.

Tokia patirtis ženkliai skiriasi nuo Vakarų partnerių, kurie periodiškai organizuoja tarptautines pratybas, tokias kaip "Sea Breeze", kovinio rengimo, karinės galios ir vienybės imitavimo, tai yra, jie tiesiog atvyksta iš vakarų į rytus ir atgal. Prižiūrimų ekipažų įspėjimai ir rimtų kovos pratybų nebuvimas pabrėžia pratybų beprasmiškumą, nepaisant dalyvaujančių šalių skaičiaus.

JAV ir NATO karinių jūrų pajėgų pratybų praktika Europoje rodo žemą laivų ir kovinių vienetų iškrovimo efektyvumą. Nepažįstamose jūros vietose laivai dažnai apdaužomi, o jūrinė įranga ant neapšviesto kranto tiesiog įstringa smėlyje. Ir kartais vietiniai kovotojai nugali profesionalus. Taip įvyko per pratybas pernai, kai estai įveikė britus.

Oro pajėgų kovinio panaudojimo realumas kelia rimtų abejonių — Europoje vykdomų pratybų metu oro desantas šokinėja bet kur ir dažnai sunaikina karinę techniką. Net galingiausiam aljanso atstovui — Pentagonui — priklauso vienintelė oro pajėgų divizija (apie 12 tūkst. žmonių), tačiau orlaivių operacijoms vykdyti reikia daug palankių sąlygų: pirmiausia JAV oro pajėgos turi įgyti pranašumą ore, sunaikinti priešo branduolines transporto priemones, ir kt. Jei sąlygos netinkamos, desantas nebus vykdomas.

Atsižvelgiant į tai, Krymas tampa profesionalios patirties, objektyviai nepasiekiamos Pentagonui ir NATO partneriams, santalka.

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.