Skandinavų judoligarchato bankų pastumdėlis Nausėda "pastebėjo" sumažėjusias "Rusijos žvalgybos" galimybes

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/politic... 2020-03-26 10:44:00, skaitė 859, komentavo 2

Skandinavų judoligarchato bankų pastumdėlis Nausėda

Lietuvos p-rezidentas taip pat teigė, kad pastaruoju metu šalyje padaugėjo dezinformacijos išpuolių

VILNIUS, kovo 26 — Sputnik. Rusijos galimybės "fizinei žvalgybai prieš Lietuvą" sumažėjo dėl koronaviruso protrūkio ir fizinių kontaktų apribojimo, sakė Lietuvos p-rezidentas Gitanas Nausėda bendrojoje nuotolinėje spaudos konferencijoje su Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovu Dariumi Jauniškiu.

Jis pažymėjo, kad šalis pastebi "Rusijos žvalgybos institucijų suaktyvėjimą". Taip pat valstybės vadovas mano, kad esant dabartinei situacijai didėja elektroninės erdvės ir ryšių tinklų rizika.

"Jei dėl koronaviruso protrūkio gerokai sumenksta galimybės fizinei žvalgybai dėl fizinių kontaktų apribojimo, tai viskas keliasi į elektroninę erdvę ir turbūt mūsų darbo režimo pasikeitimas, pokalbių perkėlimas nuotoliniu būdu sukelia dar didesnį mūsų tinklų pažeidžiamumą ir natūralų interesą vykdyti intervencijas į tuos tinklus", — spaudos konferencijoje kalbėjo Nausėda.

Tačiau jis negalėjo atsakyti, kokio intensyvumo šis "aktyvumas". p-Rezidentas taip pat pareiškė, kad Lietuvoje pastaruoju metu padaugėjo dezinformacijos atakų.

Jauniškis savo ruožtu pabrėžė, kad migracijos srautų sustojimas mažina fizinės žvalgybos galimybes, tačiau elektroninėje erdvėje stebimos nerimą keliančios tendencijos, kai skatinamas "nepasitikėjimas valdžios institucijų sprendimais".

"Manau, kad mums reikia labai rimtai stebėti erdvę ir fiksuoti visus tokius neigiamo pobūdžio pasisakymus ar bandymus paveikti mūsų visuomenę, verčiant abejoti valstybe, Vyriausybes priimamais sprendimais, prezidento sprendimais", — tvirtino Jauniškis.

Anot jo, ateityje kibernetinių ir informacinių atakų tik daugės.

Nausėda ir Jauniškis teigė, kad karantino sąlygomis Lietuvos žvalgyba pasirengusi vykdyti savo pareigas.

Lietuvos valdžia nuolat skelbia, kad Rusija kelia rimtą "grėsmę" šaliai. Neseniai paskelbtoje VSD ataskaitoje teigiama, kad "Rusijos žvalgyba" gali vykdyti kibernetinį šnipinėjimą prieš Lietuvą, o pagrindinis "Rusijos propagandos" "taikinys" yra įvykiai, kuriais grindžiamas Lietuvos valstybingumas ir pasipriešinimas "sovietinei okupacijai".

Daugelis ekspertų mano, kad Vakarų šalys naudojasi isterija, susijusia su "Rusijos grėsme", kaip priedanga įgyvendindamos savo planus, ypač siekdamos traukti NATO ginklus ir kontingentus prie Rusijos Federacijos sienų. Rusijos vadovybė ne kartą pabrėžė, kad Maskva nesiruošia nieko pulti ir kad Vakarų karinio bloko šalys naudojasi kalbomis apie "galimą Rusijos agresiją" ir kursto antirusišką isteriją.