Mokslininkai išsiaiškino, kodėl žmonės, turintys antsvorio, lengviau užsikrečia COVID-19

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/world/2... 2020-04-21 05:14:00, skaitė 994, komentavo 3

Mokslininkai išsiaiškino, kodėl žmonės, turintys antsvorio, lengviau užsikrečia COVID-19

Taip pat teigiama, kad panašų COVID-19 išsivystymą taip pat galima pastebėti diabetu sergantiems asmenims ir žmonėms, kurių organizme yra didelis cholesterolio kiekis

VILNIUS, balandžio 20 — Sputnik. Jungtinių Arabų Emyratų ir Kanados mokslininkai išsiaiškino, kodėl sunki koronavirusinės ligos eiga labiau būdinga antsvorio turintiems ir nutukusiems žmonėms, rodo "BioRxiv", kuriame skelbiama mokslinė medžiaga, išvada.

Mokslininkų atliktas tyrimas parodė, kad nutukimas skatina gaminti receptorius, kuriuos koronavirusas naudoja įsiskverbdamas į plaučių ląsteles.

"Mes atlikome eksperimentus ir palyginome aštuonias normalaus svorio peles ir aštuonias nutukusias peles. Rezultatai parodė, kad nutukusioms pelėms ACE2 baltymų gamyba buvo žymiai didesnė. Šie pokyčiai daugiausia pasireiškė plaučių audinyje. Tai paaiškina, kodėl nutukimas padidina riziką susirgti sunkiomis COVID-19 formomis", — sakoma pranešime.

Mokslininkai nustatė, kad SARS-CoV-2 infekcija ir nutukimas turi įprastus vystymosi kelius, susijusius su sutrikusiu lipidų metabolizmo reguliavimu. Taigi, tyrėjai nusprendė atlikti analizę, siekdami įvertinti ryšį tarp didesnio jautrumo virusui ir antsvorio.

Tyrimas parodė, kad dėl antsvorio padidėjo ACE2 geno, kuris yra atsakingas už receptorių, kuriuos SARS-CoV-2 naudoja patekti į ląsteles, aktyvumas. Be to, virusas turėjo didelę įtaką genams, susijusiems su leptinu, kurio darbas sutrinka dėl nutukimo.

Mokslininkai teigia, kad panašų COVID-19 išsivystymą taip pat galima pastebėti diabetu sergantiems asmenims ir žmonėms, kurių organizme yra didelis cholesterolio kiekis.

Rusijos sveikatos ministras Michailas Muraška anksčiau teigė, kad be vyresnio amžiaus žmonių koronavirusui yra jautrūs diabetu, nutukimu, plaučių ir bronchų ligomis sergantys žmonės.

Kovo 11 dieną Pasaulio sveikatos organizacija paskelbė naujos koronavirusinės infekcijos COVID-19 pandemiją.

Naujausiais PSO duomenimis, pasaulyje užfiksuota daugiau nei 2,2 mln. infekcijos atvejų, daugiau nei 152 tūkst. žmonių mirė.