"PostOPEC+" pasaulis: ar JAV sugebės susidoroti su "naftos katastrofa"

Autorius: Borisas Marcinkevičius Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2020-04-21 08:41:00, skaitė 893, komentavo 2

Kaip parodė prekybos biržos visose pasaulio vietose savaitė, pasaulio naftos rinka nepajuto jokios įtakos dėl to, kad OPEC šalys narės susitarė dėl naujų kumuliacinio naftos gavybos sumažinimo sąlygų

Jei praėjusios savaitės pradžioje naftos kainos sutapo su kainomis, kurios buvo nustatytos prieš du OPEC+ ekstremaliųjų situacijų susitikimus, tai kitas dienas kainos smarkiai sumažėjo.

Amerikos WTI naftos savaitė Londono ICE biržoje baigėsi 18,44 USD už barelį lygyje, ką sunku apibūdinti kitaip nei žodžiu "katastrofa". Net ir produktyviausiuose sektoriuose hidraulinio gręžimo gamybos išlaidos yra apie 35 USD už barelį, o pramonės vidutinė vertė yra apie 45, tai yra, pardavimo kaina yra perpus mažesnė.

JAV, kaip žinote, atsisakė oficialiai prisijungti prie OPEC+ susitarimo, nurodydamos, kad antimonopoliniai įstatymai neleidžia šios šalies federalinei vyriausybei dalyvauti kartelių susitarimuose. Dėl to JAV gamyba vis labiau mažėja, tačiau "natūraliomis rinkos sąlygomis", kurios aforistiškai ir tiksliai apibūdintos amerikiečių literatūros klasiko O'Henrio kūrinyje "Bolivaras dviejų nepaneš".

Skalūnų bendrovės, kurios patiria sunkiausias finansines sąlygas, pasitrauks iš rinkos, nes išaugs paskolų finansavimo grąžinimo problemos, pasibaigs apsidraudimo sąlygos ir dėl labai "žiaurios" priežasties šalyje lieka vis mažiau laisvų rezervuarų juodojo aukso laikymui, naftos perdirbimo gamyklos dėl karantino apribojimų yra priverstos uždaryti gamybines patalpas. Ir net pagrindinės įmonės dabartinėmis sąlygomis negali likti stebėtojų teisėmis: viena didžiausių Amerikos kompanijų "ConocoPhillips" paskelbė, kad sumažins gamybą JAV ir Kanadoje 225 tūkst. barelių per dieną.

"Railroad Commission of Texas" vakar ir šiandien

Žinoma, naujienos iš JAV tuo nesibaigs. Balandžio 14 dieną "Railroad Commission of Texas" surengė susitikimą su valstijoje veikiančiomis naftos kompanijomis. Skirtingai nei federalinė vyriausybė, Teksaso vyriausybė arsenale turi reguliavimo galių — istoriškai tai įvyko praėjusiame amžiuje, kai nafta buvo gabenama tik geležinkelio cisternose, o Teksaso valdžia buvo priversta kovoti su John'o Rockefeller'io standartinės naftos monopolija. Tos dienos jau seniai praėjo, tačiau šios Teksaso reguliavimo institucijos vardas buvo išsaugotas, tačiau atsižvelgiant į šiuolaikinę realybę, dabar turi teisę reguliuoti tiek naftotiekių, tiek eksporto terminalų eksploatavimą.

Komisiją sudaro trys žmonės, vadovaujami pirmininko, pozicijos renkamos šešeriems metams, sprendimai priimami balsų dauguma. Susitikime dalyvavo tiek didelių, tiek mažų naftos bendrovių atstovai — tiek skalūnų gavybos, tiek tradicinius metodus naudojantys atstovai. Naftos milžinų atstovai pasisakė už "natūralias rinkos" sąlygas, tačiau mažos įmonės laikosi kitokios nuomonės — jos mano, kad būtina įvesti ribojamąsias priemones, nes tik tokiu atveju jos išlaikys teises naudoti rezervuarus ir transporto infrastruktūrą.

Sprendimas nepriimtas — komisijos nariai, išklausę šalių nuomones, paskelbė savaitės pertrauką ir ketina paskelbti nuosprendį balandžio 21 dieną. Atsižvelgiant į tai, kaip atrodo padėtis biržoje, tikimybė, kad komisija sutiks su mažų įmonių pasiūlymais, yra gana didelė. Balandžio 15 dieną komisijos pirmininkas Wayne'as Christian'as CNBC paskelbė nuomonę, kurios negalima pavadinti konkrečia. Viena vertus, kalbėdamas apie situaciją valstybės naftos pramonėje, jis pasakė: "Esame tikri, kad naftos ir dujų pramonės padėtis, kurioje šimtai tūkstančių žmonių praras darbą, taps beviltiška, jei nestabilizuosime situacijos ir jiems nepadėsime".

Kita vertus, komisijos vadovas išsakė mintį, kuri gali sukelti tolesnį vėlavimą priimant galutinius sprendimus: "Reikia parengti galutinį sprendimą kartu su svaresne įstaiga — Komisija, kuri reguliuoja 31 JAV valstijos ir Kanados naftos ir dujų išteklių plėtrą. Mums reikalingas bendradarbiavimas iš jų ir iš JAV federalinės vyriausybės pusės. Mes turime elgtis kaip vieninga tauta, tik ekonomiškai vieninga." Skamba viliojančiai, tačiau kiek laiko bus skirta koordinavimui, galima tik spėlioti, tačiau dar įdomiau bus susipažinti su pozicija, kurią komisija paskelbs po balandžio 14 dienos.

Ar dešinioji ranka žino, ką veikia kairioji?

Likus dviem dienoms iki "Railroad Commission of Texas" posėdžio, Informacijos valdyba prie Energetikos departamento pateikė oficialią ataskaitą apie kovo mėnesį gautus naftos gavybos rezultatus ir naftos pramonės plėtros prognozę iki 2020 metų pabaigos. Vadovybės duomenimis, per kovo mėnesį naftos gavyba JAV sumažėjo 600 tūkst. barelių per dieną, numatoma, kad ji dar labiau sumažės — dar 1,6 mln. barelių per dieną. Tuo pat metu vadovybė neatskleidė jokios informacijos, ką toks sumažinimas reikš konkrečioms įmonėms ir specialistams, dirbantiems naftos gavybos ir susijusiose pramonės srityse.

Prisiminkite, kad 2020 metų rudenį JAV vyks kiti prezidento rinkimai, galimas didelis nedarbo padidėjimas Donaldui Trampui yra "kontraindikatorius", todėl negalima atmesti galimybės, kad Wayne'o Christian'o nuomonė apie federalinės vyriausybės pagalbos poreikį bus išklausyta artimiausiu metu. Šias viltis skatina šiek tiek kitoks galimo gamybos sumažėjimo "natūraliomis rinkos sąlygomis" vertinimas, kurį pateikė JAV energetikos sekretorius Dan'as Brouillette'as. Įvertinimas yra daug pesimistiškesnis nei tas, kurį pateikė Informacijos valdyba: ministras mano, kad iki 2020 metų pabaigos kritimas bus nuo dviejų iki trijų milijonų barelių per dieną.

Ir kas neįtikėtina — nei Informacijos valdyba, nei ministras nepateikia jokių detalių analizės, kuria remdamiesi jie pateikia vertinimus. Bet net jei išsipildys prognozė, JAV naftos pramonei rezultatas bus reikšmingas. Kaip žinote, Valstijos praėjusiais metais užėmė pirmąją vietą pasaulyje pagal pagamintą 13 milijonų barelių per dieną rodiklį, aplenkdamos tiek Rusiją, tiek Saudo Arabiją. Tačiau Amerikos naftos gamintojai negalėjo atsikratyti "likimo ironijos" — su geologija nepasiginčysi.

JAV yra minimalus sunkiųjų naftos rūšių telkinių skaičius, reikalingas naftos perdirbimo įmonėms veikti optimaliu režimu. Dėl to Valstijos yra ir naftos eksportuotojos, ir importuotojos: lengvosios žalios naftos "perteklius" (kiekis, kuris neturi rafinavimo įmonių paklausos) eksportuojamas, o sunkiosios rūšys yra importuojamos. 2019 metų pabaigoje Valstijos tapo "absoliučiomis eksportuotojomis" — eksporto apimtis viršijo importo apimtį 2,2 milijono barelių per dieną.

Taigi, jei Informacijos valdybos prie Energetikos ministerijos prognozė bus tiksli, JAV praras naftos eksportuotojo statusą — importo apimtis bus lygi eksporto apimčiai. Jei bus teisus Dan'as Brouillette'as, tada JAV importuos daugiau nei eksportuos. Antimonopoliniai įstatymai, atsisakymas dalyvauti OPEC+ susitarime, žinoma, skamba labai gražiai, tačiau kuo gali baigtis ši įspūdinga pozicija, tiksliausiai pasakys skaičiuoklė.

Amerikos šachmatų partija

Be abejo, Donaldas Trampas galvoja ir apie artėjančius rinkimus, nes nepamiršta ir apie indėlį į jo pergalę, kurį padarė Amerikos naftos kompanijos. Jis, taip sakant, yra "dvigubai suinteresuotas", kad būtų kuo labiau sumažinta COVID-19 pandemijos padaryta žala naftos pramonei. Kitoje medalio pusėje yra JAV demokratų partija, kuri, nepaisydama dar didesnio nedarbo pavojaus, daro ir darys viską, kas įmanoma, kad Trampas nesuteiktų reikšmingos pagalbos naftos pramonei.

Kovo mėnesį Trampas atsisakė savo esamų planų parduoti dalį strateginiame naftos rezerve saugomos naftos, o tai dar labiau sumažintų kainas. Demokratai ir jų kontroliuojamas Kongresas negalėjo pasipriešinti šiam sprendimui, tačiau savotiškas šachmatų žaidimas tarp jų ir Trampo dar tik prasidėjo.

Remdamasis duomenimis, kad šiuo metu SNR 77 mln. barelių tūris liko laisvas, Trampas iškėlė šią iniciatyvą — pirkti tokį kiekį juodojo aukso iš mažų skalūnų kompanijų. Bet šis išpuolis buvo atremtas — Kongresas nepritarė prezidento siūlymui išleisti biudžeto pinigus šiam projektui. Trampas nemėgsta prarasti, todėl sustiprino spaudimą, siūlydamas vieną po kitos dvi naujas iniciatyvas, kurios dar nesulaukė atsakymo iš demokratų.

Pirma: jei Kongresas uždraudžia pirkti 77 milijonus barelių naftos, skalūnų bendrovėms turėtų būti leista išsinuomoti šias talpyklas. Antrasis yra kur kas "revoliucioniškesnis": federalinė vyriausybė prašo Kongreso leidimo pirkti... naftą iš naftos kompanijų.

SNR įstatyme numatyta maksimali vieno milijardo barelių laikymo talpa, tačiau šiame įstatyme nėra aiškiai nurodyta, kur turėtų būti laikoma ši nafta, kurią Trampas ketina panaudoti. Tuo atveju, jei jam pasiseks išstumti Kongresą, Amerikos naftos kompanijos gaus pinigus už tai, kad... neišgaus naftos.

Reikia pripažinti, kad kitoje vandenyno pusėje labai savitai suprantama, kas yra "natūralios rinkos sąlygos". Jie neleidžia jiems prisijungti prie OPEC+, bet mokėti pinigus privačioms įmonėms už tai, kad jos nieko nedarys — prašom, jei tik įmonės bus amerikiečių. Belieka laukti, kokių veiksmų šioje partijoje imsis demokratai. Ateinanti savaitė žada būti įdomi.

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.

Didžiausi naftos kainų nuosmukiai
Didžiausi naftos kainų nuosmukiai