Ekspertas: iš visų COVID-19 atmainų europietiška yra agresyviausia

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/world/2... 2020-04-23 06:02:00, skaitė 851, komentavo 2

Ekspertas: iš visų COVID-19 atmainų europietiška yra agresyviausia

Būtent šios ligos rūšys gali vyrauti Rusijos Federacijoje, nes dauguma užsikrėtimo atvejų buvo nustatyti Rusijos piliečiams grįžus iš užsienio, mano infekcinių ligų specialistas Georgijus Vikulovas

VILNIUS, balandžio 22 — Sputnik. Rusijoje gali vyrauti europinė viruso atmaina, nes daugiau nei 90 procentų infekcijų buvo nustatyta iš užsienio grįžusiems Rusijos piliečiams, sakė Sputnik radijui alergologas, imunologas, infekcinių ligų specialistas, virusinių infekcijų prevencijos ir gydymo tyrimų centro direktorius Georgijus Vikulovas.

"Todėl mes daugiausia kalbame apie europines atmainas, juolab, kad yra skirtumų tarp viruso variantų Azijoje ir Europoje. Tai buvo žinoma jau kovo mėnesį, kai buvo išskirti virusai ir tiriamos taškinės mutacijos. Tarp virusų yra skirtumas. Europinės atmainos yra rimtesnės, tai yra, virusas evoliucionuoja, o mutacijos lemia tai, kad jis tampa, tarkime, agresyvesnis žmonių populiacijai", — sakė jis.

Mokslininkai iš Zhejiang universiteto nustatė, kad COVID-19 patogenezė gali būti skirtinga, nes tai priklauso nuo patogeno padermės, SARS-CoV-2 koronaviruso.

Specialistų manymu, agresyviausios mutacijos tapo tokios pat kaip Italijoje ir Ispanijoje. Mažiausiai aktyvios tos, kurios dažniausiai sutinkamos JAV, ypač Vašingtono valstijoje.