Sinoptikai numatė naują pasaulio vidutinės temperatūros rekordą

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/world/2... 2020-04-23 06:51:00, skaitė 837, komentavo 2

Sinoptikai numatė naują pasaulio vidutinės temperatūros rekordą

Pastarieji penkeri metai buvo patys šilčiausi Žemės oro temperatūros stebėjimo istorijoje ir manoma, kad ši tendencija išliks

VILNIUS, balandžio 23 — Sputnik. Vidutinė temperatūra planetoje gali pasiekti rekordines vertes 2020–2024 metais, Pasaulio meteorologijos organizacija pranešė Žemės dienos, minimos balandžio 22 dieną, 50-mečio proga.

Šią išvadą padarė ekspertai, remdamiesi WMO metinio ir dešimtmečio klimato prognozavimo centro surinktais duomenimis.

Taigi, pastarieji penkeri metai buvo patys šilčiausi Žemės stebėjimo istorijoje ir manoma, kad ši tendencija išliks. Ekspertai pažymėjo, kad vidutinės Žemės temperatūros padidėjimas yra tik vienas visuotinio atšilimo rodiklis. Kiti rodikliai apima atmosferos CO2 koncentraciją, vandenynų atšilimą ir rūgštėjimą, jūros lygį, ledyno masės balansą ir ledo dangą Arktyje ir Antarktidoje.

WMO pabrėžė, kad koronaviruso pandemija gali laikinai sumažinti išmetamų šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį, tačiau tai nepakeis ilgalaikių ir tvarių klimato veiksnių.

Be to, viruso naikinimo priemones apsunkins kova su oro, klimato ir vandens keliamais pavojais, kuriuos padidina klimato pokyčiai.

"Nors COVID-19 sukėlė rimtą tarptautinę krizę sveikatos ir ekonomikos srityje, nesugebėjimas kovoti su klimato pokyčiais šimtmečius gali kelti pavojų žmonių, ekosistemų ir ekonomikos gerovei", — WMO spaudos tarnyba cituoja organizacijos generalinį sekretorių Petterį Taalą.

Anot jo, pasaulio bendruomenė turi suvienyti jėgas kovoje su klimato kaita ir COVID-19 plitimu.