Operacija „Naminukas“, Šalčininkų 1011-oji šaulių kuopa, Lietuvos policija ir šv. Velykos

Autorius: Kasparas ŽUKAUSKAS Šaltinis: http://www.voruta.lt/operacija... 2020-04-24 22:16:00, skaitė 1250, komentavo 17

Operacija „Naminukas“, Šalčininkų 1011-oji šaulių kuopa, Lietuvos policija ir šv. Velykos

Kasparo Žukausko nuotraukose užfiksuotos budėjimo postuose akimirkos

Velykų šventinį savaitgalį Lietuvos šaulių sąjunga, padėdama Lietuvos policijai, užtikrino saugias Šv. Velykas visų miestų gyventojams. Tokia plati operacija šauliams yra pirmoji ir tikrai įsimintiniausia.

Karaliaus Mindaugo (Vilniaus) 10-osios rinktinės šauliai, dar iki operacijos pradžios galvojo pavadinimą šiai operacijai. Iš daugumos siūlymų buvo pasirinktas „Naminuko“ pavadinimas. Tokia plataus masto operacija buvo vykdoma dėl Lietuvoje paskelbto karantino, norint išvengti daugiau Covid-19 protrūkio aukų ir užsikrėtimų. Šauliai su policija budėjo prie miestų ir miestelių įvažiavimų, tikrino vairuotojus, jų dokumentus, klausinėjo, kur vyksta, bei prašė jų įrodyti savo kelionės tikslą, kadangi įleidžiami į miestus buvo tik ten gyvenantys, turintys turto, kam būtina medicininė pagalba ir pan.

Mūsų Šalčininkų 1011-oji šaulių kuopa taip pat prisijungė prie operacijos „Naminukas“ ir daugiau kaip dvi paras nepertraukiamai budėjo su policija Šalčininkų mieste. Šalčininkų kuopos daugumą sudaro jaunieji šauliai, tačiau turime ir suaugusiųjų šaulių, kurie, rizikuodami savo sveikata ir aukodami šventinį savaitgalį, budėjo trijuose iš penkių postų.

Smagu paminėti, kad sulaukėme ir kitų Vilniaus kuopų pagalbos budėjimams šiame krašte. Šiame budėjime buvo patikrinta tikrai nemažai automobilių, iš kurių labai nedidelė dalis buvo apsukta atgal. Smagu matyti žmonių sąmoningumą ir supratingumą. Dauguma važiuojančių per postus važiuodavo į namus, į parduotuvę iš šalia esančių kaimų, arba veždavo medikamentus, maistą kaimynams ar artimiesiems, kurie, deja, patys maistu ar medikamentais dėl sveikatos problemų pasirūpinti nebegali.

Policijos pareigūnams bei šauliams buvo geranoriškai pateikiami dokumentai, maloniai bendraujama, o svarbiausia, didelių incidentų pavyko išvengti. Buvo gauti pranešimai dėl nedidelių incidentų, kurie problemų nesukėlė. Viename iš postų žmogus teigė, kad važiuoja žvejoti, tačiau policijos pareigūnams jo nepraleidus, bandė žodžiais išprovokuoti pareigūnus, tačiau, laimei, viskas baigėsi taikiai. Kitame poste buvo įtariama, kad pilietis vairavo neblaivus, kai tikrindami dokumentus policijos pareigūnai pastebėjo, kad vairuotojas jaudinasi ir šalia mėtosi tušti alkoholio buteliai. Patikrinus blaivumą, nustatyti nuliai ir vairuotojas paleistas. Tikrai džiaugiamės, kad žmonės išlieka sąmoningi ir važinėja blaivūs.

Taip pat svarbu paminėti, kad mūsų šauliai – kariai savanoriai, uoliai vykdė tarnybą Šalčininkų pasienio patikros poste ir Vilniaus oro uoste.

Taigi, savaitgalis praėjo Šalčininkų krašte sklandžiai ir be incidentų.

Dėkojame mūsų kuopos šauliams: Andriui Timofejevui, Mariui Arnastauskui, Igoriui Bartanovičiui, Tomui Bagdanavičiui, Kasparui Žukauskui, Birutei Tamulynaitei, Andželikai ir Eduardui Veder, Rimui Kukliui, Vytautui Garšvai, Vytautui Latonui, Erikui Sokolovui, Jelenai Tamulynienei, Mariui Rumiancevui, Nijolei Vislevskytei, Dariui Tovtikui, Maksimui Kovalčenko mūsų kuopos vadui Eimantui Tamulynui, iš Vilniaus atvykusiems šauliams, kurie padėjo budėti postuose, už paaukotą laiką ir pastangas užkirsti kelią ligos plitimui.

10 – sios šaulių rinktinės vadui Mindaugui Sakalauskui reiškiame labai didelę ir nuoširdžią padėką už triūsą ir rūpestį šios operacijos bei Covid-19 ligos protrūkio metu. Taip pat nuo 19 poste budėjusių šaulių gavome širdingas padėkas Vilniaus miesto 1 Policijos komisariatui už nuostabius pareigūnus, kurių dėka, budėjimas neprailgo ir buvo labai smagus. Taip pat dėkojame Šalčininkų policijos pareigūnams už pagalbą postuose ir visai Lietuvos policijai už jų atsidavimą ir pasiaukojimą dėl žmonių, kad visi liktume saugūs ir sveiki. Svarbu paminėti, kad šio budėjimo metu turėjome garbės – mus aplankė Lietuvos policijos departamento generalinis komisaras Renatas Požėla, kuris, tiek policininkams, tiek šauliams, negailėjo padėkos žodžių.

B.v.p. Kasparas ŽUKAUSKAS, Šalčininkų 1011-oji šaulių kuopa, Šalčininkai (Šalčininkų raj.)