Rizikos pasiekia aukščiausią ribą. Putinas kalbėjo apie situaciją su COVID-19 Rusijoje

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/russia/... 2020-04-29 06:38:00, skaitė 1001, komentavo 4

Rizikos pasiekia aukščiausią ribą. Putinas kalbėjo apie situaciją su COVID-19 Rusijoje

Kaip pažymėjo prezidentas, nepaisant to, kad padėtis stabilizavosi, apribojimo priemones reikia labai atsargiai šalinti. Šiuo atžvilgiu nedarbo dienų laikotarpis Rusijos Federacijoje truks iki gegužės 11 dienos imtinai

VILNIUS, balandžio 28 — Sputnik. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas surengė susitikimą su Rusijos Federaciją subjektų vadovais, pagrindinė diskusijos tema buvo kova su koronavirusu.

Kaip pažymėjo valstybės vadovas, Rusijos Federacijai pavyko žymiai padidinti sveikatos priežiūros sistemos saugumo ribas.

"Reikia turėtu omenyje bet kokį scenarijų ir turime būti pasirengę bet kokiam scenarijui", — sakė Putinas.

Prezidentas nurodė Sveikatos apsaugos ministerijai nuolat stebėti koronaviruso situaciją, veikti iš anksto, nes, kaip pažymėjo prezidentas, kovos su epidemija patirtis rodo, kad rytoj sprendimų gali nepakakti, taip pat priminė, kad koronaviruso pikas dar nepasiektas.

Šiuo atžvilgiu kalbėti apie koronaviruso apribojimų panaikinimą neįmanoma vienu metu, pabrėžė Putinas.

Taigi nedarbo dienų laikotarpis Rusijos Federacijoje truks iki gegužės 11 dienos imtinai, gegužės 6–8 dienomis jos bus ne darbo dienomis išsaugojant darbo užmokestį.

Koronaviruso kontrolė

Anot Putino, koronaviruso tyrimų aprėptis Rusijoje nuolat didės.

"Jei kovo pradžioje Rusijoje kas dieną buvo atlikta 2,5 tūkst. tyrimų infekcijai nustatyti, dabar tai yra apie 150 tūkstančių per dieną. Tai yra 60 kartų daugiau. Ir testavimo apimtis nuolatos didės", — sakė jis.

Taip pat, kaip prisiminė valstybės vadovas, koronaviruso pandemijos metu Rusijoje buvo pradėta gaminti daugybė vaistų.

Tuo pat metu Putinas pabrėžė, kad lovų plano įgyvendinimas nėra priežastis nutraukti darbą kovojant su koronaviruso pandemija, būtina didinti išteklius.

"Kreipiuosi į regionų vadovus. Jei specialių lovų įrengimo planas atliktas, tai nėra priežastis sustabdyti darbą, pranešti ir laikyti jį baigtu. Prašau naudotis kiekviena proga padidinti resursus, išteklius ir sveikatos priežiūros pasirengimą regione, nelaukiant komandos iš viršaus", — teigė prezidentas.

Jis taip pat nurodė vyriausybei didinti prekių, reikalingų kovai su koronavirusu, gamybą, griežtai ją kontroliuoti.

"Net atsižvelgiant į priemones, kurių buvo imtasi, pastebimai išaugus mūsų pačių produkcijai ir dideliam importo kiekiui, išlieka daugelio daiktų, įrangos, atsargų deficitas. Todėl aš įpareigoju vyriausybę, Pramonės ir prekybos ministeriją, tęsti ir organizuoti darbą taip, kad kasdien didėtų gamyba", — sakė prezidentas.

"Prašau jūsų užtikrinti griežtą nuolatinę tokių planų įgyvendinimo stebėseną. Maksimaliai išnaudoti regionų, mažų ir vidutinių įmonių, pramonės potencialą", — pridūrė jis.

Taip pat, pasak Putino, "raudonojoje zonoje" dirbančių gydytojų apsauginiai kostiumai yra tiesiogine prasme paskirstomi "nuo ratų".

"Parengti apsauginių kostiumų rinkiniai gydytojams, slaugytojams, medicinos personalui, dirbantiems pavojingiausioje zonoje, vadinamojoje "raudonojoje zonoje", yra išplatinami nuo ratų. Net atsižvelgiant į priemones, kurių buvo imtasi, pastebimai išaugusią nuosavą gamybą ir didelius importo pirkimus išlieka daugybės technikos, įrangos, atsargų deficitas", — teigė Putinas.

Anot jo, sausio mėnesį šalyje per dieną buvo pagaminta trys tūkstančiai apsauginių kostiumų gydytojams, o balandžio pabaigoje Rusijos Federacija pasiekė šimto tūkstančių lygį, iki gegužės vidurio jų bus per 150 tūkstančių.

"Taip, palyginti su tuo, kas buvo visai neseniai, tai yra daug. Bet, palyginti su tuo, ko reikia dabar, vis tiek to per maža, nepakanka", — sakė prezidentas.

Pikas vis dar nepasiektas

Kaip pabrėžė Putinas, koronaviruso grėsmė, mirtingas pavojus, išlieka ir gali paliesti visus.

"Dabar mes esame priešais naują, ko gero, intensyviausią kovos su epidemija etapą. Užsikrėtimo rizikos pasiekia aukščiausią ribą. Viruso grėsmė, mirtingas pavojus išlieka. Tai gali paliesti visus", — teigė Putinas.

Kartu jis pažymėjo, kad Rusijai pavyko "pristabdyti epidemijos plitimą" ir "tai yra mūsų bendro darbo rezultatas — atsakomybė už milijonus šalies piliečių, kurie klausėsi gydytojų ir specialistų rekomendacijų, rūpinasi savo sveikata ir rūpinasi artimaisiais, laikosi valdžios nurodymų".

Nepaisant to, "naujų ligos aptikimo atvejų skaičius kasdien stabilizavosi", tačiau tai neturėtų nieko nuraminti, o kova su koronavirusu tęsiama visu greičiu.

"Grėsmė neišnyks visur ir iškart, o tai reiškia, kad kalbėti apie kažkokį staigiai vykdomą apribojimų panaikinimą neįmanoma, tiesiog nepriimtina", — teigė Putinas.

Parama regionams ir verslui

Pasak Putino, esant dabartinei situacijai, regionams turėtų būti palikta erdvė manevruoti ir priimti lanksčius sprendimus koronaviruso sąlygomis.

"Jie (regionai — Sputnik), kaip ir anksčiau, turėtų turėti galimybę manevruoti, kad galėtų priimti lanksčius ir savarankiškus sprendimus, kad jie galėtų tinkamai atsižvelgti į vietos situaciją, tikrindami ekspertų nuomones. Kai kuriuose regionuose turės išlikti griežtas režimas. išlaikyti ar net sustiprinti, o kai kuriais, be abejo, atsižvelgiant į visą riziką, pereiti prie jo švelninimo", — teigė Putinas.

Prezidentas taip pat palietė ekonomikos ir verslo situaciją.

Epidemija smarkiai smogė mažoms įmonėms, valstybė privalo jas palaikyti, sakė prezidentas.

"Epidemija smarkiai paveikė ekonomiką ir verslą. Daugelis individualių verslininkų, savarankiškai dirbančių asmenų, mažų įmonių, įskaitant šeimos įmones, į kurias žmonės daug metų investavo savo pastangas, darbo jėgas, santaupas ir viltis, susidūrė su didelėmis problemomis. Mes turime jas paremti", — pasakė jis.

Rusijoje COVID-19 buvo diagnozuotas 93558 žmonėms, 867 pacientai mirė nuo ligos, 8456 pasveiko.

Remiantis Rusijos operacijų būstine ir Džono Hopkinso universitetu, mirtingumas nuo koronaviruso Rusijoje yra mažiausias iš dešimties šalių, kuriose didžiausias užkrėtimo skaičius.