"Luminor" ekonomistas: karantino sąlygų švelninimas yra neišvengiamas

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/economi... 2020-04-29 06:54:00, skaitė 720, komentavo 1

Pasak Žygimanto Maurico, kitu atveju dėl ekonomikos smukimo sumažėtų biudžeto pajamos, o dėl ekonomikos skatinimo programų išaugtų biudžeto išlaidos, kas lemtų valstybių skolų augimą bei neišvengiamą "diržų veržimosi" periodą pasibaigus pandemijai

VILNIUS, balandžio 28 — Sputnik. Karantino sąlygų švelninimas ir ekonomikos atvėrimas yra neišvengiamas, nes kitu atveju šalys susidurs su biudžeto deficito problema, teigia "Luminor Lietuva" ekonomistas Žygimantas Mauricas savo Facebook paskyroje.

Kaip aiškina ekonomistas, penkiose didžiausiose Europos ekonomikose net 20 proc. darbuotojų šiuo metu naudojasi laikinojo nedarbo schemomis (gauna subsidijas už prastovas) t. y. jiems atlyginimą moka ne darbdaviai, o valstybė. Lietuvoje subsidijas už prastovas gaunančių darbuotojų yra 79 tūkstančiai, arba 5,6 proc. visų dirbančiųjų, sako Mauricas.

Jis pažymi, kad valstybių finansiniai ištekliai, skirti šioms "laikinojo" nedarbo schemoms finansuoti, nėra begaliniai, todėl per ilgai toks principas veikti negali.

"Tad karantino sąlygų švelninimas ir ekonomikos atvėrimas yra neišvengiamas, nes kitu atveju anksčiau ar vėliau karantinas smogtų antru lazdos galu t.y. dėl beprecedenčio ekonomikos smukimo sumažėtų biudžeto pajamos (ypač PVM), o dėl ekonomikos skatinimo programų išaugtų biudžeto išlaidos, o tai ilgainiui lemtų valstybių skolų augimą bei neišvengiamą ilgus metus truksiantį "diržų veržimosi" periodą pasibaigus pandemijai, kas sumažintų finansavimą tai pačiai sveikatos apsaugos sistemai", — rašo Mauricas. 

Vakar apie karantino švelninimo priemones paskelbė Italija, šiandien paskelbs Prancūzija — šalys, kuriose, pasak "Luminor" ekonomisto, atitinkamai net trečdalis ir ketvirtadalis visų darbuotojų šiuo metu naudojasi laikinojo nedarbo schemomis. 

Tuo tarpu Italijos priemonių švelninimo tempas, ekonomisto teigimu, yra pernelyg lėtas. Pavyzdžiui, Italijoje grožio salonams bus leista atsidaryti tik nuo birželio 1 dienos, o barai ir restoranai nuo gegužės 4 dienos galės siūlyti tik maisto išsinešti paslaugą. 

"Lietuva, išvengusi koronaviruso pandemijos šuolio, šiuo atveju yra santykinai geresnėje startinėje pozicijoje, tad nuostoliai ekonomikai turėtų būti nepalyginamai mažesni, darant prielaidą, kad antrosios koronaviruso bangos bus išvengta", — apibendrina Mauricas.

Vyriausybė pratęsė karantiną iki gegužės 11 dienos ir sušvelnino jo sąlygas. Nuo ketvirtadienio darbą atnaujino visos parduotuvės, o nuo pirmadienio, balandžio 27 dienos, leista pradėti dirbti lauko kavinėms, grožio salonams, muziejams, bibliotekoms, botanikos sodams.

Anksčiau sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pareiškė, kad tikimybė, jog karantinas bus atšauktas gegužės 11 dieną, yra labai nedidelė. 

Kova su koronavirusu Baltijos šalyse ir ES: sienų uždarymas ir kitos priemonės
© Sputnik /
Kova su koronavirusu Baltijos šalyse ir ES: sienų uždarymas ir kitos priemonės