Balandį Lietuvos biudžetas negavo beveik trečdalio mokesčių

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/economi... 2020-05-06 11:12:00, skaitė 717, komentavo 2

Balandį Lietuvos biudžetas negavo beveik trečdalio mokesčių

Respublika ima paskolas, kad padengtų biudžeto trūkumus ir užtikrintų subsidijų verslui bei visuomenei išmokėjimą, pareiškė Šapoka

VILNIUS, gegužės 6 — Sputnik. Šių metų balandį Lietuvos valstybės biudžeto pajamos buvo beveik 31,1 procento mažesnės, nei planuota. Palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, šis skaičius sumažėjo 28,5 procento, spaudos konferencijoje pareiškė finansų ministras Vilius Šapoka.

"Kovo mėnesio rezultatus daugiausia lėmė įmonių likvidumo problemos, dėl ko jos naudojosi galimybe atidėti mokesčių mokėjimą, reikšmingesniam pajamų susitraukimui balandžio mėnesį įtakos jau turėjo ir prastesnis kovo mėnesio įmonių vykdytos veiklos rezultatas", — sakė ministras.

Pirminiais duomenimis, per šių metų pirmuosius keturis mėnesius valstybės biudžetas gavo beveik 330 milijonų eurų pajamų mažiau nei planuota, tai yra 10,5 procento. Palyginti su praėjusių metų sausio–balandžio laikotarpiu sumažėjimas siekė 119 milijonų eurų (4,5 proc.).

"Kadangi yra didelis pajamų nesurinkimas, mes taip pat turime palaikyti ekonomiką ir ją skatinti, natūralu, kad valstybė šiuo metu skolinasi. <...> Vidaus rinkoje nuo metų pradžios pasiskolinta 834 milijonai eurų, su tarptautinėmis finansinėmis organizacijomis sudaryta sutarčių už 1,5 milijardo eurų, išleistos dvi euroobligacijų emisijos už du milijardus eurų", — pasakė Šapoka.

Pasak finansų ministro, iš viso Lietuva pasiskolino 4,3 milijardo eurų, kad padengtų nepakankamai surinktus mokesčius, išmokėtų subsidijas verslui ir piliečiams bei padengtų biudžeto lėšų trūkumą.

Bendrovėms, kurias dėl koronaviruso paveikė krizė, buvo suteikta galimybė nuo kovo 16 dienos iki ekstremalios situacijos pabaigos ir per du mėnesius po jos atidėti mokesčių mokėjimą (neįskaitant skolų palūkanų ir be išieškojimų).

Lietuvoje koronavirusu užsikrėtė daugiau kaip 1 420 žmonių, 678 žmonės pasveiko, 46 pacientai mirė.

Karantino režimas buvo pratęstas iki gegužės 11 dienos, tačiau buvo padaryta nemažai nuolaidų, visų pirma verslui.

Kovo 11 dieną Pasaulio sveikatos organizacija paskelbė naujos koronavirusinės infekcijos COVID-19 pandemiją. Naujausiais PSO duomenimis, pasaulyje užfiksuota daugiau kaip 3,5 mln. infekcijos atvejų, mirė daugiau kaip 240 tūkst. žmonių.

Karantinas Lietuvoje
Karantinas Lietuvoje