Į šalį atgabenta 4 milijonai kalio jodido tablečių

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/society... 2020-05-07 09:33:00, skaitė 913, komentavo 8

Į šalį atgabenta 4 milijonai kalio jodido tablečių

Pasak Verygos, Lietuva įsigijo kalio jodido tablečių, vadovaudamasi Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomendacijomis

VILNIUS, gegužės 6 — Sputnik. Užsakyti 4 milijonai kalio jodido tablečių jau atvežtos į Lietuvą ir perduotos Ekstremalių sveikatai situacijų centrui (ESSC), praneša Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

Kaip pranešama, šios tabletės gali užtikrinti lietuvių apsaugą nuo radioaktyviojo jodo žalingo poveikio skydliaukei branduolinės avarijos atveju.

Pasak sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos, Lietuva įsigijo kalio jodido tablečių, vadovaudamasi Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomendacijomis.

"Lietuva yra tarptautinės bendruomenės dalis, tad turime būti pasirengę galimoms grėsmėms. Jos, kaip jau ne kartą įsitikinome, nesirenka nei laiko, nei kitų aplinkybių, o ir sienos — ne kliūtis. Tad visada turime išlikti budrūs ir būti pasirengę reaguoti, o svarbiausia — pasirengę apsaugoti Lietuvos žmones. Džiaugiuosi, kad kalio jodido tablečių užsakymas saugiai atgabentas ir galėsime jas išdalinti žmonėms", — sakė ministras.

Sveikatos apsaugos viceministro Algirdo Šešelgio teigimu, kalio jodido tablečių kaip vienos iš prevencinių priemonių dalinimas gyventojams planuojamas dar prieš Baltarusijos atominės elektrinės veiklos pradžią.

"Pirmiausia, kalio jodido tabletės bus išdalintos 30 kilometrų spinduliu nuo Astravo atominės elektrinės gyvenantiems Lietuvos piliečiams. Kartu bus duodami tikslūs nurodymai, kada ir kaip vartoti šį preparatą nelaimės atveju", — sakė jis.

Pasak Šešelgio, gyventojai tabletėmis bus aprūpinami bendradarbiaujant su savivaldybių administracijomis.

Šios kalio jodido tabletės įsigytos pagal gruodžio 5 dieną sudarytą sutartį su ekonomiškai naudingiausią pasiūlymą pateikusiu konkurso dalyviu. Bendra sutarties vertė — daugiau nei 1 mln. eurų.

Ginčas dėl Baltarusijos AE

Baltarusija, dalyvaujant "Rosatom", stato atominę elektrinę Gardino srityje, maždaug už 50 kilometrų nuo Vilniaus. Lietuvos valdžia nepatenkinta vietos pasirinkimu, taip pat tuo, kad elektrinė statoma dalyvaujant Rusijos valstybinei korporacijai "Rosatom".

Nuo pat projekto gyvavimo pradžios Lietuva pasisako kategoriškai prieš jį, kaltindama Minską "nesaugia statyba" ir pareikšdama, kad Baltarusijos AE kelia "grėsmę" Lietuvos Respublikai. Savo ruožtu Baltarusija atmeta visus kaltinimus, teigdama, kad objektas statomas, laikantis tarptautinių saugos reikalavimų. Lietuvos valdžia visose tarptautinėse platformose ragina atsisakyti Baltarusijos energijos.

Interviu Sputnik Lietuva Energetikos ir finansų instituto vyresnysis ekspertas Sergejus Kondratjevas pažymėjo, kad Lietuvos valdžios institucijos rodo užsispyrimą Baltarusijos AE klausimu net koronaviruso pandemijos metu. Be to, elektrinės patikimumą ir saugumą jau įrodė tarptautinės branduolinės saugos institucijos.