ES įžengė į giliausią recesiją istorijoje

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/economi... 2020-05-08 18:17:00, skaitė 632, komentavo 5

ES įžengė į giliausią recesiją istorijoje

Remiantis Europos Komisijos pavasario ekonomine prognoze, nė vienoje ES šalyje šiemet ekonomika neaugs

VILNIUS, gegužės 6 — Sputnik. Dėl kovos su koronaviruso pandemija 2020 metais ES susidurs su didžiausiu savo istorijoje nuosmukiu, spaudos konferencijoje sakė ES ekonomikos komisaras Paolo Gentiloni.

"Dabar akivaizdu, kad ES pateko į giliausią ekonomikos recesiiją per savo istoriją", — cituoja Gentilonį RIA Novosti.

Manoma, kad realusis Europos Sąjungos BVP sumažės 7,4 proc., o euro zonos ekonomika — 7,7 proc, pažymėjo jis.

Remiantis Europos Komisijos pavasario ekonomine prognoze, nė vienoje ES šalyje šiemet ekonomika neaugs. Silpniausias realaus BVP kritimas numatomas Lenkijoje — 4,3 %, o rimčiausias — Graikijoje, 9,7 %.

ES, kaip ir visame pasaulyje, dėl pandemijos socialinio-ekonominio gyvenimo srityje buvo įvesti plataus masto ribojimai. Tarp jų — įvairiose šalyse įvesti prekybos apribojimai, restoranų ir viešbučių veiklos draudimas, sienų uždarymas, įskaitant ir tarp Sąjungos valstybių, apribojimai skrydžiams ir sausumos transportui. Susidariusi padėtis daro didelę įtaką Sąjungos ekonomikai.

Tačiau daugelyje ES šalių pradėtas laipsniškas apribojimų mažinimas.

Kovo 11 dieną Pasaulio sveikatos organizacija paskelbė naujos koronavirusinės infekcijos COVID-19 pandemiją. Naujausiais PSO duomenimis, pasaulyje užfiksuota daugiau nei 3,5 mln. infekcijos atvejų, mirė daugiau nei 245 tūkst. žmonių.