Lietuvos ir Latvijos ekonomikoms prognozuojamas didžiausias nuosmukis Baltijos šalyse

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/economi... 2020-05-15 10:20:00, skaitė 848, komentavo 1

Lietuvos ir Latvijos ekonomikoms prognozuojamas didžiausias nuosmukis Baltijos šalyse

Tuo tarpu bendras Baltijos ir Vidurio Europos šalių ekonomikos sumažėjimas 2020 metais sudarys 4,3 proc.

VILNIUS, gegužės 15 — Sputnik. 2020 metais Lietuvos bendrasis vidaus produktas (BVP) sumažės septyniais procentais, rodo Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko (ERPB) duomenys.

Panašus rodiklis buvo apskaičiuotas ir kaimyninei Baltijos šaliai — Latvijai. Numatoma, kad Estijoje BVP sumažės šešiais procentais.

Kita vertus banko prognozėje teigiama, kad jau 2021 metais Lietuvos ir Latvijos BVP augs penkiais procentais, o Estijos — septyniais procentais.

Bendras Baltijos šalių ir Vidurio Europos šalių ekonomikų sumažėjimas 2020 metais sudarys 4,3 proc., o 2021 metais prognozuojamas 4,5 proc. augimas.

Mažiausiai regiono koronaviruso pandemijos sukelta ekonominė krizė palies Lenkiją ir Vengriją — šių šalių ekonomika susitrauks 3,5 procento. Labiausiai nukentės Lietuva, Latvija ir Kroatija, kurių BVP sumažės septyniais procentais.

Dėl COVID-19 pandemijos visose pasaulio šalyse susidarė sudėtinga ekonominė padėtis. Daugelis įmonių turėjo sustabdyti darbą dėl karantino režimo.

Lietuvoje iki gegužės 31 dienos galioja karantinas. Vis dėlto vyriausybė panaikina vis daugiau anksčiau nustatytų apribojimų. Tarp jų — privalomas kaukių nešiojimas viešose vietose, pramogų vietų ir kitų įmonių darbas. Naujausiais duomenimis, respublikoje iš viso nustatyta daugiau kaip 1510 koronaviruso atvejų, mirė 54 pacientai.

Kovo 11 dieną Pasaulio sveikatos organizacija paskelbė naujos koronavirusinės infekcijos COVID-19 protrūkį pandemija. Naujausiais PSO duomenimis, pasaulyje užfiksuota daugiau kaip 4,2 milijono infekcijos atvejų, daugiau nei 290 tūkstančių žmonių mirė.

Viskas, ką reikia žinoti apie pagalbą po karantino
Viskas, ką reikia žinoti apie pagalbą po karantino