Qanonas: teisybės paieškos ar eilinis "feikas"?

Autorius: Jurgis Nevėžietis Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2020-05-16 21:17:00, skaitė 1027, komentavo 1

Qanonas: teisybės paieškos ar eilinis

Netrūksta judėjimų, bandančių paaiškinti tikras ar tariamas dabarties blogybių priežastis. Tarp jų — daugelis, mėginančių viską suvesti į vienokio ar kitokio sąmokslo teorijas

Vienas tokių — Amerikoje išpopuliarėjęs "Qanonas" — vadinamosios COVID-19 krizės fone plinta ir tarp lietuvių. Todėl vertėtų išsiaiškinti, kas čia per judėjimas, apie ką jis kalba ir ko gi siekia.

Kas yra "Qanonas"?

"Qanonas" — tai 2017-ųjų rudenį Jungtinėse Valstijose nuo internete "Q" pasirašinėjusio anonimo prasidėjęs Donaldo Trampo gerbėjų judėjimas, teigiąs, kad ir pasaulį, ir JAV valdo satanizmą praktikuojančių pedofilų klanai. Tarp šių klanų atstovų įvardijami Trampo oponentai — ir JAV Demokratų partijos lyderiai (pradedant Hilari Klinton), ir tokie veikėjai, kaip "filantropas" Džordžas Sorošas. Bene pagrindinė "Qanono" idėja — kad Trampas pats aktyviai kovoja su šiais klanais ir anksčiau ar vėliau juos nugalės.

Nenuostabu, kad "Qanonui" būdinga tipiška Amerikos dešiniųjų retorika — apeliavimas į tradicines vertybes, kairiųjų liberalų "politinio korektiškumo" (taigi — vadinamojo multikultūralizmo, seksualinių mažumų diktato ir t. t.) bei federalinės valdžios organų kritika, visame tame neprivengiant ir antikomunizmo, vaizduojant "komunistus" tariamais šių blogybių, apskritai globalistinio projekto, bendrininkais.

Nors nei Trampas, nei jo komandos nariai su "Qanonu" neturi oficialių sąsajų ir kai kuriais atvejais nuo šio judėjimo atsiriboja, "Qanonininkai" jau 2018 metais ėmė reikštis viešosiose erdvėse — tiek JAV Respublikonų partijos, tiek kituose Trampo šalininkų mitinguose, nešini savais šūkiais ir atributika.

Fantastiniai "faktai", neišsipildančios pranašystės

Kaip dauguma kitų konspirologinių (t. y. sąmokslo teorijomis paremtų) judėjimų, "Qanonas" nešykšti ekstravagantiškų teiginių bei prognozių. Pavyzdžiui, 2018-aisiais buvo pareikšta, neva tuometė Vokietijos kanclerė Angela Merkel (taipogi priklausanti satanistiniam elitui...) — Adolfo Hitlerio anūkė. Šioms spekuliacijoms "įrodyti" buvo pasitelkta su Merkel nieko bendro neturinčios mergaitės fotografija kartu su nacistinio Reicho fiureriu. 

Spekuliuota ir apie Sorošo, Klinton ir Barako Obamos neva rengiamą "perversmą" prieš Trampą, kuris, nepaisant "Qanono" prognozių, iki šiol taip ir neįvyko. Iš tiesų, dauguma "Qanono" pranašysčių, beje, neišsipildančių, sukasi apie tą pačią pagrindinę temą: Trampo kovą su tariamuoju satanistiniu elitu, kurio atstovus (tarp jų ir Obamą, ir Klinton) Trampas neva ruošiasi areštuoti ir išsiųsti į Gvantanamo kalėjimą.

Beje, panašios kalbos iš "Qanono" sklido ir 2018-aisiais, ir 2019-aisiais. Galiausiai, šie areštai "turėjo" įvykti dar šį, t. y. 2020-ųjų balandį. Bet, žinoma, neįvyko. Atrodytų, didelio čia daikto? Kažkokie kliedesiai, neturintys nieko bendro su realybe. O visgi, nors kiek kritiškiau įvertinę teikiamą medžiagą, kai kurie "Qanonu" nusivilia, lieka nemažai jo pasekėjų tiek Amerikoje, tiek kituose Vakarų orbitoje esančiuose kraštuose.

Įsidėmėtina, kad už "Qanono" stovintys anonimai šitokias savo nepasitvirtinančias "prognozes" teisina neva tuo, kad dezinformacija būtina kovoje prieš satanistus-pedofilus, esą tai reikalinga, siekiant juos suklaidinti...

"Qanonas" ir Lietuva

Bet kam apie tai šnekėti? Kodėl mus turėtų dominti kažkokia amerikoniška kvailystė? Kaip minėta, "Qanonas" populiarėja ir Lietuvoje. Dar praeitais metais opozicinio žurnalisto Kazimiero Juraičio kanale (youtube.com) ėmė reikštis anoniminis pašnekovas, prisistatantis "Qdros" slapyvardžiu. Iš esmės — tikrų tikriausias lietuviškas "Qanono" pasekėjas, Lietuvos auditorijai atkartojantis tariamąsias "tiesas".

Nors ir 2019 m. buvo santykinai populiarus, tikrą pagreitį Lietuvos "Qanonas" pradėjo įgyti tiktai šiais, 2020-aisiais metais, ypač esamo karantino režimo metu: iš tiesų, COVID-19 situacija kelia daug klausimų ir natūralu, kad dalis gyventojų ieško nestandartinių atsakymų. Kad alternatyviai informacijai išaugusi paklausa, rodo Facebook.com susikūrusi keliasdešimt tūkstančių narių pritraukusi "Unfollow 15 min" grupė.

"Qanonas" didele dalimi nustato šios grupės toną. Daugelis tiesiog tiki jo "informacija". Aišku, sisteminė žiniasklaida šitai įvardytų tariama "Rusijos provokacija". Bet įdomu yra tai, kad "Qanonas" — itin aršus rusofobas, nes, jo manymu, Vladimiras Putinas priklauso tų pačių "satanistų" klikai, su kuria esą kovoja Trampas. Taip pat "Qanonas" šneka ir Kinijos Liaudies Respublikos lyderių adresu. Taigi, įdomu: ar čia sutapimas, ar vis dėlto sąmoningas JAV užsienio politikos reikalų aptarnavimas?

O šiaip naujausia "Qanono" akcija lietuviško interneto erdvėje — tai minėtoje Facebook'o grupėje paskelbta žinia apie gegužės 17 d. (sekmadienį) Vilniuje rengiamą mitingą prieš COVID-19 karantiną ir tikras ar tariamas dabartinės valdžios piktadarybes. Šiuo požiūriu, reikalas pasidaro gana įdomus ir reikia atsakyti — kas čia vyksta? Koks dar mitingas? Ką tai reiškia?

Konspirologijos keliai ir klystkeliai 

Kalbėti apie kažkokius teisybės ieškojimus "Qanono" atveju galima tiktai dalies juo patikinčių naivių bei politinio išsilavinimo stokojančių žmonių atvejais. Tuo tarpu patsai "Qanonas" yra grynų gryniausios dezinformacijos, anglišku žargonu šnekant — "feiko" — pavyzdys. Deja, bet būtent ant tokių "feikų" daugelis "pakimba" vykstančio informacinio karo sąlygomis.

Tikėtina, toks pat "feikas" yra ir paskelbtasis mitingas. Kiek susirinks ar nesusirinks žmonių, kitas klausimas. Nors vargu, ar daug. Dalykas miglotas. Ar už to stovi VSD, ar kas nors kita — nežinia. Bet, šnekant apie tikras ar tariamas Lietuvos opozicines jėgas, šiuo, ne tiktai "Qanono", bet apskritai konspirologijos klausimu, reikėtų pabrėžti principinį dalyką.

Būtent tai, kad konspirologija patraukia prie savęs daug žmonių, nes nebijo išsakyti to, apie ką tyli kiti. Iš tiesų, istorijoje netrūksta visiškai realių sąmokslų. Šito neigti nereikia. Bet greta sąmokslų, projektų ir t. t. egzistuoja tiesiog objektyvūs socialiniai, ekonominiai bei kitokie procesai. Pagaliau, egzistuoja ne vien siauri elitiniai sluoksniai, bet pati liaudis, kuri, susiklosčius reikiamoms aplinkybėms, gali pati kurti savąjį likimą, arba...

Arba tapti nešvarių manipuliacijų auka. Norint to išvengti, reikalinga ne tik savišvieta, bet, visų pirmiausia, reikia netingėti kritiškai mąstyti, analizuoti bei tikrinti informaciją. Būtent tokių įgūdžių teisybės ieškotojams ir reiktų palinkėti. Tuo tarpu "Qanonas" kaip užsiiminėjo dezinformacija, taip ir toliau, atrodo, ja užsiiminės. Tik ar ilgam? Anksčiau ar vėliau liepto galas bus prieitas. Tik įdomu, kada? Tikriausiai teks palaukti ir pamatyti. 

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.