D. Trampas: JAV nutraukia santykius su Pasaulio sveikatos organizacija, kurią „visiškai valdo“ Kinija

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: http://www.ekspertai.eu/dtramp... 2020-05-30 14:47:00, skaitė 1099, komentavo 0

D. Trampas: JAV nutraukia santykius su Pasaulio sveikatos organizacija, kurią „visiškai valdo“ Kinija

Gegužės 29 d. JAV prezidentas Donaldas Trampas (Donald Trump) apkaltino Pasaulio sveikatos organizaciją (PSO), kad šią „visiškai valdo“ Kinija ir pareiškė, jog JAV nutraukia santykius su PSO.

Pasak D. Trampo, Kinija darė spaudimą PSO dėl koronaviruso, kaltindama JAV, dėl ko pasaulyje žuvo šimtai tūkstančių žmonių, iš jų daugiau nei 100 tūkst. vien JAV.

Kaip vieną spaudimo pavyzdžių D. Trampas pateikė PSO patarimą JAV neuždrausti skrydžių iš Kinijos, nors beveik visos pasaulio šalys skrydžius sustabdė.

„Dabar pasaulis kenčia dėl Kinijos vyriausybės piktadarysčių“, - pridūrė JAV prezidentas.

Prieš dvi savaites D. Trampas nusiuntė laišką PSO generaliniam direktoriui Tedrosui Adhanomui Gebrejesui (Tedros Adhanom Ghebreyesus), reikalaudamas per mėnesį "apsivalyti". Laiške jis apkaltino PSO "netiksliais ir klaidinančiais" teiginiais apie koronavirusą ir Pekino paliepimų vykdymu.

Balandį D. Trampas sustabdė finansų srautą, skirtą PSO. 2018-2019 m. JAV šiai organizacijai skyrė 893 mln. dolerių, tuo tarpu Kinija - vos 86 mln. dolerių.

PSO pažadėjo D. Trampui atlikti nepriklausomą tyrimą.

D. Trampas taip pat paskelbė apie naujas sankcijas Kinijai: KLR studentams ir mokslininkams uždrausta atvykti į JAV, peržiūrima Kinijos kompanijų galimybė užsiimti verslu Amerikoje.

Šaltinis: statnews.com