Lietuvos prezidentas siūlo įsteigti dar vieną aukšto lygio oficialų postą

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/satires... 2020-05-30 14:11:00, skaitė 1003, komentavo 4

Lietuvos prezidentas siūlo įsteigti dar vieną aukšto lygio oficialų postą

Tuo metu, kai dėl ekonominės krizės Lietuvoje auga bedarbių skaičius, o vyriausybė ieško lėšų vargšams paremti, prezidentas sumanė išplėsti valdininkų sąrašą

Gitanas Nausėda pasiūlė svarstyti galimybę įsteigti vyriausiojo mokslo ir inovacijų pareigūno pareigybę. Ir šiai pozicijai dar reikia suformuoti specialią, šiek tiek žemesnio lygio pareigūnų grupę, kuri bus atsakinga "už mokslinius tyrimus ir inovacijas vyriausybės įstaigose".

— Vytautai, štai, tu — IT technologijų ekspertas. Paaiškink man, pasauliečiui, nejaugi mūsų valstybėje taip blogai, kad norint paspartinti jau ir taip greitą mokslo ir technologijų pažangą, reikia sukurti naują tarnybą?

— Laimonai, aš dirbau beveik 30 metų ir atvirai pasakysiu, kad tokie prezidento pasiūlymai mane tik erzina. Taip, naujovės yra modernios ir būtinos. Bet pats verslas viską koreguoja ir reguliuoja. Štai ir krizė dėl koronaviruso jau parodė, ką ir kaip daryti. Bet beatodairiškai kurti naujas tarnybas, kai šalyje auga nedarbas, tikrai neracionalu. Suprantu, kad naujieji atsakingi asmenys gaus gerus atlyginimus iš valstybės biudžeto, o atsakomybė bus praskiesta tiek, kad jų darbo kokybės kontroliuoti bus beveik neįmanoma. Jie užfiksuos verslo proveržį inovacijų srityje kaip savo pergalę, o jei kažkas nepavyks, jie prisidengs  tuo pačiu verslu.

— Ir man atrodo, kad mūsų prezidentas ragina sukurti keletą šiltų vietų žmonėms, kurie yra "artimi imperatoriui ir jo aukštybės šeimos nariams". Šių ombudsmenų ir prižiūrėtojų jau turime tiek daug, kad netrukus šalyje neliks kam dirbti, liks vien pareigūnai.

— Aš manau, kad esi arti tiesos. Išties ne veltui Lietuva vadinama "švogerių kraštu". Įsikūrei pats — padėk savo giminaičiui įsikurti šiltoje vietelėje. Tai yra mūsų elito devizas. Naujoviškų technologijų sričiai dabar daug dėmesio skiriama Europos Sąjungos struktūrose. Ir tam bus skirta milžiniška pinigų suma. Na, o kad tokie pinigai nepraslystų pro "kišenę", matyt, pilkieji Lietuvos ekonomikos kardinolai taip pat sugalvojo pasiūlyti prezidentui tokią nuostabią idėją.

— Galbūt mudu klystame dėl prezidento nuoširdumo. Tik šioje situacijoje mane domina klausimas, kodėl prezidentas taip domisi klausimais, už kuriuos atsakinga tik vyriausybė. Galų gale, kaip žinote, gyvename parlamentinėje respublikoje ir prezidento atsakomybės sritis — užsienio politika ir gynyba. Tad kodėl Gitanas Nausėda teikia tokius keistus pasiūlymus? Ar jis tokiu būdu nepažeidžia pagrindinio šalies įstatymo — Konstitucijos?