Rusija pasirenka haubicą: kokie yra savaeigės "Koalicija-SV" pranašumai

Autorius: Aleksandras Chrolenko Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2020-06-01 17:55:00, skaitė 1074, komentavo 1

Rusija pasirenka haubicą: kokie yra savaeigės

Naujoji Rusijos savaeigės artilerijos sistema tapo dar mobilesnė — kariuomenė pradeda naudoti naujausių haubicų partiją

Artilerija yra karo dievas, todėl Rusijoje statomos ne tik šventyklos, bet ir geriausios pasaulyje haubicos. Žemutinio Naugardo  apskrities poligone prasidėjo 152 mm savaeigio artilerijos įrenginio (SAĮ) "Koalicija-SV", pagaminto automobilio "KamAZ-6550" pagrindu, ratinio modifikavimo bandymai.

Eksperimentinė naujausių haubicų "Koalicija-SV" partija gegužės pabaigoje atvyko į Rusijos kariuomenę. Įrenginys yra paremtas T-90 tanko platforma ir yra skirtas antžeminiams taikiniams: komandų postams, ryšių centrams, artilerijos ir minų baterijoms, šarvuotoms transporto priemonėms, oro gynybos sistemoms ir priešo darbo jėgai iki 70 km atstumu — naikinti. Šiandien ši haubica neturi analogų pasaulyje. Beveik tuo pačiu metu "Uralvagonzavod" pradėjo SAĮ versijos, pagrįstos automobiliu "KamAZ-6550", jūros ir ugnies bandymus. Planuojama, kad bandymai bus baigti šiais metais, po to bus priimtas sprendimas dėl ratinio modifikavimo serijinės gamybos.

Ratinių savaeigių "Koalicija-SV" pasirodymas kariuomenėje taps precedento neturintis įvykis (šiandien Rusijoje tokių haubicų nėra) ir leis šauliams pasirinkti "Koalicijos" vikšrinę ar ratinę modifikaciją, atsižvelgiant į konkrečią situaciją. Palyginti su vikšrinėmis mašinomis, sistema su keturių ašių važiuokle "Kamaz" turi savų pranašumų — mobilumą, galimybę naudoti bendrosios paskirties greitkeliuose nesunaikinant važiuojamosios dalies ir ilgesnį galios rezervą.

Generalinis gamintojo direktorius Dmitrijus Semizorovas anksčiau sakė: "Koalicija" yra ateities mašina. Šiandien ji aplenkia laiką". Ko gero, ant ratų nauji savaeigiai įrenginiai dar labiau pralenks. Ir tai tikrai sudomins užsienio pirkėjus. Pavyzdžiui, ankstesnės kartos "Msta-S" savaeigės haubicos, modifikuotos 155 mm kalibro, galinčios šaudyti sviediniais "Krasnopol-M" ir vakarietiškais šaudmenimis to paties kalibro, eksportas kainuoja 1,6 milijono dolerių. IDEX-93 parodoje Abu Dabyje "Msta-S" pademonstravo didžiulį pranašumą: šaudydamas iš 15 km atstumu "Krasnopolis" pataikė į 38 taikinius. Kadangi "Koalicija-SV" yra dar tobulesnė, jai garantuojama didelė ateitis tarptautinėje rinkoje.

Nauja karta

Artilerijos sistema "Koalicija-SV" yra SAU "Msta-S" (ant vikšrinės važiuoklės) įpėdinė ir paveldėjo didžiulę ugnies jėgą. 152 mm "Kolicija-SV" patranka geba iššauti daugiau nei 10 šūvių per minutę, tai yra didesnis nei panašių artilerijos sistemų, įskaitant geriausius užsienio analogus, ugnies greitis. Pavyzdžiui, amerikietiškas savaeigis įrenginys M109A6 "Paladin", turėdamas gausesnę įgulą, sugeba iššauti iki 6 raundų per minutę. Didelį "Koalicija-SV" šaudymo greitį užtikrina visiškai autonominis automatas. Svarbų vaidmenį atlieka "padegimo" mikrobangų sistema, gebanti vienu metu padegti visą turimą paraką.

Naująją haubicą aptarnauja trys specialistai: vairuotojas-mechanikas, vadas ir pabūklų operatorius ("Msta-S" įguloje yra penki žmonės). Negana to, artilerijos bokštas negyvenamas, įgula yra šarvo kapsulėje. Dizaino sprendimas primena "Armata", o SAĮ, kurio kovinis svoris yra 48 tonos, išlaiko tanko mobilumą.

Naujosios sistemos vadas ir taikytojas naudojasi skaitmeniniais ekranais, integruotais į automatizuotą taktinę komandų ir valdymo sistemą. Tai leidžia įgulai efektyviau veikti esamose valdymo grandinėse, visą parą stebėti reljefą, atlikti autonominius šaudymo skaičiavimo ir pritaikymo bet kokiomis oro sąlygomis skaičiavimus. Išorinius duomenis tvarko mašinoje esanti informacijos valdymo sistema, teikianti duomenis šaudymui ir šaudmenų kontrolei.

Kalbant apie šaudymo galimybes, "Koalicija-SV" pranoksta visus serijinius savaeigius vidaus ir užsienio gamybos įrenginius. Turėdama tokį potencialą, naujausia haubica ateityje pakeis visus savaeigius 152 mm "Msta-S" įrenginius ir velkamus "Msta-B" Rusijos sausumos pajėgose.

Artilerijos sistemą "Koalicija-SV" sukūrė Žemutinio Naugardo centrinis tyrimų institutas "Burevestnik" iš koncerno "Uralvagonzavod". Pirmą kartą plačiajai visuomenei parodyta 2015 metų gegužės 9 dieną Maskvoje Pergalės parade. 2017 metų rugsėjį Rusijos gynybos ministerija pasirašė sutartį dėl naujausių savaeigių sistemų "Koalicija-SV" eksperimentinės partijos tiekimo su galimybe pradėti serijinę gamybą 2020 metais. Dvi naujausios "Koalicijos-SV" modifikacijos yra ateities ginklai, kuriuos tikslingiau įvaldyti iš anksto, tai yra, jau šiandien. Galbūt rytoj atsiras trečioji — laivo versija ir sausumos sistema įžengs į jūros platformą.

Tikslieji šaudmenys

"Koalicija-SV" pagal šaudymo diapazoną (iki 70 km) daugiau nei du kartus pranoksta analogus. Pavyzdžiui, 2012 metais įdiegta Rusijos savaeigė artilerijos sistema "Msta-S-2S19M2" sugeba pataikyti į taikinį su aktyviu reaktyviu didelio sprogstamojo fragmento sviediniu, ne didesniu kaip 30 km atstumu. Išskirtinė vokiečių haubica "PZH 2000" vieną kartą Pietų Afrikoje reaktyvine trauka paleido specialų sviedinį V-LAP 56 km atstumu, o įprastu režimu šaudymo nuotolis neviršija 30 km.

Dideliu atstumu taip pat svarbus didelis tikslumas. "Krasnopol-M" yra viena sėkmingiausiai koreguojamų artilerijos šaudmenų, tačiau tai nėra galimybių riba. Naudojant naujus valdomus sviedinius, "Koalicija" taps pirmąja Rusijos armijos didelio tikslumo artilerijos sistema. Šaudmenų linijos valstybiniai bandymai bus baigti 2021 metais. Nauji technologiniai horizontai yra įspūdingi.

Tulos instrumentų projektavimo biuras sukūrė labai tikslų ir galingą didelio sprogimo suskaidymo šaudmenį "vienam šūviui". Kiekvienas toks 152 mm dydžio sviedinys kainuoja apie 50 tūkstančių dolerių, tačiau patekus į ugnies tašką, bunkerį ar kitą sustiprintą priešo objektą, antras šūvis jau nebereikalingas. Pusiau aktyvią galvutę operatorius pats arba pasitelkęs droną nukreipia lazeriu.

Kitas "protingas" šaudmuo buvo sukurtas Maskvos konstruktorių biure "Kompas". Navigacijos modulis GLONASS 152 mm ir aerodinaminių vairų sistema, išsiskleidžianti iššovimo metu ir reguliuojanti skrydžio kryptį, užtikrina tikslų taikymą pagal žinomas koordinates. "Kompas" sukurta sistema leidžia modernizuoti jau esančius sviedinius. Pagrindinio artilerijos sviedinio perdirbimas į valdomą kainuoja apie 1000 dolerių. Tuo tarpu vienas amerikietiškas 155 mm ilgio sviedinys "Excalibur" kainuoja 80 tūkst. dolerių.

Kuriant naujausius ginklus, Rusijos Federacijos prioritetas yra patikimas nacionalinis saugumas, karinė-techninė pagalba sąjungininkams ir adekvatiems partneriams. Artilerijos sistema "Koalicija-SV" buvo sukurta reaguojant į pažangiausius užsienio analogus, kurie išsiskiria dideliu nuotoliu ir dideliu šaudymo tikslumu. Į Rusijos projektą buvo integruoti pažangiausi sprendimai, technologijos ir komponentai, kurie leido išgauti puikų kovos ir operacinių savybių derinį. Tik taikos ir tarptautinio stabilumo įtvirtinimo tikslais.

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.