Rusija bando realizuoti savo svajonę sukurti Didžiąją Euraziją

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: http://www.ekspertai.eu/rusija... 2020-06-14 12:50:00, skaitė 996, komentavo 4

Rusija bando realizuoti savo svajonę sukurti Didžiąją Euraziją

Prognozuojama, kad Kinijos ir Rusijos sąjunga – Didžioji Eurazija – bus atsvara dabartiniam pasaulio hegemonui (Vakarų civilizacijai ir JAV). Nuotraukoje – Kinijos prezidentas Si Dzianpinas (antras iš kairės) ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas kartu kepa blynus.

Rusijos Aukštosios ekonomikos mokyklos profesorius, dirbęs prezidentų Boriso Jelcino ir Vladimiro Putino patarėju, – Sergejus Karaganovas, kartais vadinamas Rusijos Kisindžeriu (išskyrus tai, kad nelaikomas karo nusikaltėliu daugelyje pasaulio valstybių nuo Vietnamo iki Čilės), jau kuris laikas bando įgyvendinti dar tarpukariu sugalvotą Didžiosios Eurazijos idėją.

Vakaruose pastaruoju metu į komunistinės Kinijos ir Rusijos vienybę žiūrima kaip į didžiausią grėsmę vadinamosioms Vakarų vertybėms: demokratijai, žmogaus teisėms ir neoliberalizmui. Kaip atsvara Eurazijos sąjungai įvardijama NATO.

S. Karaganovo teigimu, Maskva gali tikėtis Kinijos ekonominės galios pagalbos tiek, kiek Pekinas tvirtai remia Rusijos strateginę galią, kaip atsakymą JAV.

Pasak S. Karaganovo, ir Rusija, ir Kinija prieš kelis šimtų metų buvo pavergtos didžiausios visų laikų imperijos, kurią įkūrė Čingischanas. Kinija mongolus asimiliavo, Rusija – išvarė, tačiau per du su puse šimtmečio Rusija perėmė daugybę Azijos ypatumų.

Profesorius S. Karaganovas įsitikinęs, kad JAV politinis elitas pradėjo naują Šaltąjį karą, šįsyk – prieš Kiniją. Tačiau Rusija visada buvo didžiulė karinė galia, įveikusi Čingischaną, Švediją, Napoleoną ir Hitlerį, tuo tarpu technologinėje srityje jai vis dar reikia pagalbos. Tokiu būdu naudingiausias junginys – Eurazijos sąjunga, Didžioji Eurazija (geografine prasme jos plotas siekia 55 mln. kv. km, gyventojų skaičius – 5,4 mlrd.). Ją S. Karaganovas įsivaizduoja kaip lygiateisę partnerystę, palaikomą Pekino, vystant egalitarinę (lygiateisę) ekonominių, politinių ir kultūrinių ryšių sistemą tarp kelių dešimčių valstybių, Kinijai vaidinant primus inter pares (lot. pirmasis tarp lygių) vaidmenį.

Anot S. Karaganovo, vakarinė ir šiaurinė Europa labiau linkusi prie Amerikos, o pietinė ir rytinė – prie Eurazijos projekto. Šiame projekte Rusija, profesoriaus teigimu, bus dviejų hegemonų pusiausvyros garantas.

Šaltinis: asiatimes.com