PIRMAS EINA! Merkel pasiūlė Europai pagalvoti apie pasaulį be JAV lyderystės

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/world/2... 2020-06-27 14:50:00, skaitė 1115, komentavo 12

PIRMAS EINA! Merkel pasiūlė Europai pagalvoti apie pasaulį be JAV lyderystės

Vokietijos kanclerė pažymėjo, kad amerikiečių kariuomenė Vokietijoje gina ne tik Europos NATO šalis, bet ir Vašingtono interesus

VILNIUS, birželio 28 — Sputnik. Europos šalys turėtų rimtai pagalvoti apie naują realybę, kur JAV gali nebesiekti būti pasaulio lydere. Tai Vokietijos kanclerė Angela Merkel pareiškė interviu daugeliui Europos leidiniui, įskaitant "The Guardian", praneša RIA Novosti.

"Mes užaugome turėdami tam tikrą supratimą, kad JAV nori būti pasauline galia. Jei Jungtinės Valstijos dabar patys nori nustoti atlikti šį vaidmenį, mes turėtume apie tai rimtai pagalvoti", - sakė Merkel.

Ji pridūrė, kad amerikiečių kariuomenė Vokietijoje padeda ginti ne tik Europos NATO šalis, bet ir Vašingtono interesus, ir pažadėjo ir toliau stiprinti karinius pajėgumus.

Kanclerio teigimu, yra rimtų priežasčių išsaugoti ištikimybę NATO ir "bendram branduoliniam skėčiui". "Bet, be abejo, Europa turėtų nešti didesnę (išlaidų. - Red.) naštą, nei šaltojo karo metu", - sakė Merkel.

Anksčiau Vokietijos kanclerė jau kritikavo JAV. Rugsėjį ji pareiškė, kad pati Europa turi galvoti apie savo saugumą, nes JAV neapsaugos jos automatiškai, kaip tai buvo šaltojo karo metu.

Anksčiau JAV prezidentas Donaldas Trampas pažadėjo sumažinti JAV karių skaičių Vokietijoje nuo 34,5 iki 25 tūkst., nes Berlynas vėlavo su mokėjimais NATO. Be to, jis paklausė,  kodėl JAV turi išleisti pinigus, kad apsaugotų Vokietiją nuo Rusijos, kai Berlynas perka rusiškas dujas.