Nausėda ES viršūnių susitikime dalinsis Lietuvos istorijos perrašymo patirtimi

Autorius: Vladimiras Matvejevas Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2020-07-01 14:58:00, skaitė 1038, komentavo 54

Nausėda ES viršūnių susitikime dalinsis Lietuvos istorijos perrašymo patirtimi

Neeiliniame ES viršūnių susitikime Gitanas Nausėda ketina kalbėti apie "Rusijos revizionizmo politiką", užuot aptaręs aktualias ekonomikos atsigavimo problemas. Būtų gerai pasidalinti su kolegomis ir savo pačių 30 metų patirtimi perrašant istoriją Lietuvoje

Neeilinis ES viršūnių susitikimas vyks liepos 17–18 dienomis Briuselyje. Pagrindinis klausimas, kurį ketina išspręsti ES valstybių vadovai, yra koronaviruso sunaikintos ekonomikos atkūrimo plano parengimas ir kito septynerių metų ES biudžeto sudarymas. Kelių vaizdo konferencijų metu nebuvo galima išspręsti šių aktualių problemų. Todėl prezidentai ir ministrai pirmininkai asmeniškai atvyks į ES sostinę, nors nuolat gresia pavojus užsikrėsti COVID-19. Laikas nutraukti šį piniginį neaiškumą. Galų gale, jau šešis mėnesius Europos Sąjunga gyvena be svarbaus finansinio dokumento, ir šiandien nėra svarbesnių problemų.

Bet to nebuvo. Lietuvos prezidentas kalbės iš aukštų Europos Parlamento ir Europos Komisijos tribūnų ne apie pinigus, o apie revizionizmo politiką, kurią, pasak Vilniaus, vykdo Rusija.

"Būtina atkreipti sąjungininkų ir tarptautinės bendruomenės dėmesį, kad Rusija stengiasi sistemingai perrašinėti istoriją, siekdama pateisinti savo politiką kaimyninių valstybių atžvilgiu, ginčyti jų valstybingumą bei skaldyti Europos Sąjungą ir NATO", — sakoma Lietuvos prezidento administracijos pranešime. 

Įdomu, ar Gitanas Nausėda pasidalins su kolegomis Lietuvos "gebėjimu suduoti smūgį "revizionistams"? Iš tiesų daugiau nei 30 metų pati Lietuva užsiima ne tik perrašymu, bet ir naujos valstybės istorijos rašymu. Tai yra visiškas sąvokų pakeitimas ir tiesioginis istorinių faktų apvertimas aukštyn kojomis.

Nuo pat pirmųjų nepriklausomybės dienų, praėjusio amžiaus dešimtajame dešimtmetyje, iš Seimo tribūnų jie ne kartą pasisakė apie pusę amžiaus trukusią "sovietinę okupaciją", dėl kurios reikalavo kelių milijardų kompensacijų. O tremtis ir kova su "miško broliais" buvo paskelbta "lietuvių tautos genocidu".

Toliau — dar gražiau. Jie pareiškė, kad dėl Lietuvos žydų Holokausto Antrojo pasaulinio karo metais kalta TSRS. O lietuviai, kurie prisidėjo prie žydų žudymo, šiandien yra skelbiami nacionaliniais didvyriais. Jų palaikai yra iškilmingai perlaidoti.

Lietuva yra pirmoji iš trijų Baltijos šalių, priėmusi baudžiamojo persekiojimo įstatymą už "sovietinės okupacijos neigimą". Teisėkūros lygmeniu jame "sovietinis režimas" prilygintas fašizmui ir uždraustas viešas sovietinių simbolių demonstravimas.

O šiandien Vilnius spjovė į garsų Vokietijos užsienio reikalų ministro Heiko Maas'o ir Šiuolaikinės istorijos instituto direktoriaus Andreas'o Wirsching'o pareiškimą 75-ųjų pergalės prieš vokiečių fašizmą metinių išvakarėse. Bendrame žurnalo "Spiegel" straipsnyje jie pavadino Trečiojo Reicho nacionalsocialistinį režimą vieninteliu kaltininku dėl Antrojo pasaulinio karo pradžios.

"Nuolatinis bandymas pastaraisiais mėnesiais taip begėdiškai perrašyti istoriją reikalauja iš mūsų aiškios pozicijos, kuri, atsižvelgiant į neginčijamą istorinį faktą, iš tikrųjų visai nereikalinga — tik Vokietija pradėjo Antrąjį pasaulinį karą išpuoliu prieš Lenkiją", — rašoma straipsnyje, kuris gali būti laikomas oficialiu Vokietijos užsienio reikalų ministerijos pareiškimu.

Atrodytų, Vokietija, viena Europos Sąjungos lyderių, padėjo riebų tašką Lenkijos ir Baltijos šalių istorikų insinuacijoms. Bet ne. Lietuvos valstybės gynimo tarybai, kuriai vadovauja prezidentas Gitanas Nausėda, nėra svarbesnės problemos už Rusijos planus atsisakyti Molotovo-Ribentropo pakto pasmerkimo.

"VGT nariai sutarė, kad būsimi Rusijos Konstitucijos pakeitimai ir skelbiami planai oficialiai reabilituoti Molotovo–Ribentropo paktą bei jo slaptuosius protokolus kelia didelį susirūpinimą", — sakoma Lietuvos prezidento administracijos pranešime.

Bet pats nuostabiausias dalykas visoje istorijoje yra dviejų Lietuvos žydų bendruomenės lyderių pareiškimas po prezidento administracijos žinios. Bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky ir pavaduotojas Seime konservatorius Emanuelis Zingeris visų Lietuvos žydų vardu padarė garsų pareiškimą, smerkdami Rusijos prezidento Vladimiro Putino straipsnį.

Šis teiginys paskelbtas oficialioje Lietuvos žydų bendruomenės svetainėje. Joje pateikiami šiurkštūs kaltinimai Rusijos prezidentui, kuris, pasak Kukliansky ir Zingerio, klaidingai interpretuoja istorinius faktus.

"Gerai apgalvotas pono V. Putino melas apie pirmąją nelaimę, sovietų okupaciją ir Lietuvos Nepriklausomybės prievartinį sunaikinimą, skelbiamas tik tam, kad būtų galima jį panaudoti dabartinės nedemokratinės Rusijos imperiniams tikslams. Mes, Lietuvos žydų palikuonys, prieštaraujame tokiam mūsų nepriklausomos Lietuvos pavergimo istorijos falsifikavimui", — sakoma Lietuvos žydų lyderių komentare.

Verta prisiminti, kad būtent Lietuvos konservatoriai, kurių partijos narys yra Emanuelis Zingeris, užsiima istorijos perrašymu ir žydų tautos žudynių vykdytojų aukštinimu fašistinės okupacijos metais. Ir visa tai daroma su tyliu Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkės Fainos Kuklansky sutikimu.

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.