Aurimas Drižius. Astravo AE elektra kainuos apie 6 euro ct/kWh, todėl ši elektra ir „nesaugi“ Nausėdai ir Co

Autorius: LaisvasLaikraštis.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/astr... 2020-07-18 13:38:00, skaitė 1072, komentavo 9

Aurimas Drižius. Astravo AE elektra kainuos apie 6 euro ct/kWh, todėl ši elektra ir „nesaugi“ Nausėdai ir Co

Netrukus Baltarusija paleis į darbą Astravo AE ir tai kelia didžiulę paniką Lietuvos politiniam elitui Patriarchas teigia, kad Astravo AE yra lemtinga Lietuvos likimui ir ragino visus priešintis. Tiesa, kaip tai padaryti, nenurodoma.

Tėvynės sąjunga visą savo rinkiminę kampaniją pastatė ant išorinio priešo – Astravo AE. Teigiama, kad Astravo AE būtinai sprogs ir kad A. Lukašenka ją specialiai pastatė tam, kad vėliau susprogdintų. „Valstiečiai“ šoka pagal konservatorių dūdelę ir jau įstatymu uždraudė pirkti baltarusišką elektrą, bandė ir latvius išprievartauti taip daryti.

Kam tokia isterija?

Tiesa, priežastis, kaip visada, slypi visai kitur. Mat visą Lietuvos elektros eksporto rinką jau labai seniai valdo konservatorių gerbėjai ir rėmėjai, todėl jiems naujas konkurentas – visai nereikalingas.

Mat daugiausiai rusiškos elektros į Lietuvą importuoja tokia Rusijos energetikos milžinė „Inter Rao“, kuri energiją tiekia per savo įmonę Lietuvoje „Inter Rao Lietuva“. Pagrindinis AB „INTER RAO Lietuva“ akcininkas, turintis 51% įstatinio kapitalo, yra Suomijos įmonė „RAO Nordic OY“, kurią kontroliuoja Rusijos elektros energijos gamintoja „INTER RAO UES“.

Lietuvos bendrovė UAB „Scaent Baltic“ valdo 29,11% šios įmonės akcijų. Dar įdomiau, kad tą UAB „Scaent Baltic“ valdo garsių Kauno konservatorių brolių Garbaravičių, kurie buvo didžiausi Dalios Grybauskaitės rinkimų kampanijos rėmėjai, šeima.

Keista, kad garsiai rėkiant apie puolančius rusus, drąsiai daromas biznis su jais, ir Lietuvai perparduodama rusiška energija su antkainiu. Kai broliai Garbaravičiai parduoda elektrą ir iš to uždirba krūvas pinigų, žinoma, sutarus tiesiai su baltarusiais pirkti elektrą po 6 cnt. už kWh, Garbaravičių versliukas niekam nebūtų reikalingas. Todėl ir keliamas šis triukšmas dėl „baisios“ Astravo AE.

Ramūnas Garbaravičius Gitanas Nausėda

Prieš porą savaičių prezidentas G. Nausėda apdovanojo vieną didžiausių rusiškos elektros energijos perpardavinėtojų Ramūną Garbaravičių. Tiesa, jis apdovanotas ne už tai, kad uždirba milijonus Lietuvos elektros vartotojų dėka, tačiau kažkodėl: „Už aktyvų Lietuvos ir Japonijos kultūrinio ir ekonominio bendradarbiavimo stiprinimą, filantropinės veiklos ir kultūros mecenatystės bei pilietiškumo puoselėjimą ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro kryžiumi apdovanotas Ramūnas Garbaravičius“.

Margarita Starkevičiūtė: „Dabar matyt prezidentūros viešiųjų ryšių „berniuko“ vaidmeniui pasirinktas prof. V. Landsbergis. Gėda.

Buvau kartu su juo Europos parlamento nare, galiu patikinti Lietuvos gyventojus, kad ES institucijos, iš jų ir Europos komisija, nepriima sprendimų nepalankių vienai valstybei, nebent ta valstybė būtų kažką pati pasirašiusi, ir jos valdžia bijo žmonėms prisipažinti. Klausimas išlieka – ar Lietuvos vardu buvo duoti „slapti pažadai“ Baltarusijai dėl atominės. Ar buvo statomos nuo 2016 m. pastotės reikalingos Astravo elektrinės darbo užtikrinimui Lietuvoje? Kieno nurodymu? Lietuvos valstybė niekada niekam nekenkė ir negali būti pareiškimų, kad mes siekiame žlugdyti kitos šalies projektus. Mes giname savo teisėtus interesus“.

Baltarusijos ambasados Vilniuje spaudos atstovas Grigorijus Aksionovas „Laisvą laikraštį“ informavo, kad šiuo metu Baltarusijos gyventojai už elektros energiją moka po 1-6 euro centus už 1 kWh, priklausomai nuo pasirinkto plano. „Baltarusijos gyventojai už elektrą moka įvairiai, priklausomai nuo to, kur gyvena, ar jie naudojasi elektros virykle, ar dujine, – sakė jis, – jeigu namas nėra prijungtas prie centrinės šildymo sistemos, tai tada elektros tarifas yra mažiausias – apie 1 euro centą už vieną kWh. Tai mažiausias tarifas“.

Paklaustas, ar Astravo AE pagaminta elektra bus brangesnė, G. Aksionovas atsakė, kad šie tarifai liks tokie patys, arba nežymiai padidės. Tačiau elektros kaina pramonės įmonėms tikrai bus sumažinta, nors tikslios kainos ir nežinau. „Tačiau gyventojai, kurie naudojasi elektros virykle, už elektrą moka po 6 centus už 1 kW, o jeigu naudojasi mažiau, tai kaina būna mažesnė“, – sakė jis.

Jis mano, kad Astravo AE elektra kainuos panašiai

Paklaustas, ar žino, kad Lietuvos prezidentas Nausėda sušaukė valstybės gynimo tarybą tam, kad pakenktų Astravo AE, nes ji yra neva nesaugi, G. Aksionovas atsakė, kad Astravo AE daug kartų tikrino įvairios tarptautinės ekspertizės ir visos jos konstatavo, kad atominė – visiškai saugi.

Paklaustas, kodėl tuomet Lietuva taip elgiasi savo kaimynės atžvilgiu, blokuodama jos elektros energiją, G. Aksionovas liko diplomatas: „Jūs puikiai suprantate, kad į tokius klausimus aš negaliu atsakinėti ir tuo labiau skelbti savo nuomonės“.

Kaip žinia, didžiausias elektros energijos importuotojas Lietuvoje yra Rusijos koncernas Inter RAO ES, kuriam labai seniai atstovauja broliai Garbaravičiai.

Paskutinę 2019 m. sesijos dieną Seimas vienbalsiai nubalsavo už tai, kad Lietuvos vartotojai negautų pigios baltarusiškos „nesaugios“ elektros energijos.

Tiesa, kokiu būdu bus tikrinamas elektros linijomis tekančios energijos „saugumas“ ir kilmė, Seimas nenumatė, nes nežinojo, kaip tai padaryti.

Dar įdomiau, kad net 103 Seimo nariai balsavo už elektros branginimą kitais metais (jų sarašas pateikiamas apačioje), o susilaikė tik du Seimo nariai.

Šis įstatymas, pasiūlytas didžiojo ekonomisto Gitano Nausėdos, vadinasi „Bū­ti­nų­jų prie­mo­nių, skir­tų ap­si­sau­go­ti nuo tre­čių­jų ša­lių ne­sau­gių bran­duo­li­nių elek­tri­nių ke­lia­mų grės­mių, įsta­ty­mo Nr. XIII-306 3 ir 4 straips­nių pa­kei­ti­mo įsta­ty­mo pro­jek­tas“.

Dar įdomiau, kad net 97 proc. Lietuvoje per metus sunaudojamos elektros energijos yra importuojama, o didžiausią dalį elektros energijos parduoda Rusijos energetikos milžinė „Inter Rao“, kuri energiją tiekia per savo įmonę Lietuvoje „Inter Rao Lietuva“.

Pagrindinis AB „INTER RAO Lietuva“ akcininkas, turintis 51% įstatinio kapitalo, yra Suomijos įmonė „RAO Nordic OY“, kurią kontroliuoja Rusijos elektros energijos gamintoja „INTER RAO UES“.Lietuvos bendrovė UAB „Scaent Baltic“ valdo 29,11% šios įmonės akcijų. Rinkoje prekiaujama 19,89% „INTER RAO Lietuva“ akcijų.

Dar įdomiau, kad tą UAB „Scaent Baltic“ valdo garsių Kauno konservatorių brolių Garbaravičių šeima. Keista, kad garsiai rėkiant apie puolančius rusus, drąsiai daromas biznis su jais, ir Lietuvai perparduodama rusiška energija jau triguba kaina.

Akcininkai

Pagrindinis AB „INTER RAO Lietuva“ akcininkas, turintis 51% įstatinio kapitalo, yra Suomijos įmonė „RAO Nordic OY“, kurią kontroliuoja Rusijos elektros energijos gamintoja „INTER RAO UES“. Lietuvos bendrovė UAB „Scaent Baltic“ valdo 29,11% akcijų. Rinkoje prekiaujama 19,89% „INTER RAO Lietuva“ akcijų.

„INTER RAO Lietuva“ akcininkai

„RAO Nordic OY“ - 10.200.000 akcijų/balsų, 51%

UAB „Scaent Baltic“ - 5.822.856 akcijų/balsų, 29,11%

Kiti akcininkai - 3.977.144 akcijų/balsų, 19,89%

Faktas, kad rusiškos elektros importą Lietuvoje ilgą laiką valdė konservatoriai broliai Ramūnas ir Arvydas Garbaravičiai, buvęs Kauno meras. Ramūno Garbaravičiaus, buvusio Seimo nario, sūnus Jonas Garbaravičius pasakojo, kad visko versle pasiekęs pats, be tėvo ir dėdės pagalbos.

Jis pasakojo, kad svarbius ryšius J. Garbaravičius užmezgė Stokholme, kur vadovavo energetikos įmonei, prekiaujančiai elektra Skandinavijoje bei Rusijoje. Grįžęs į Lietuvą, 2007 m. įkūrė investicijų bendrovę „Scaent Baltic“, kuri valdė 49 proc. energijos tiekimo įmonės „INTER RAO Lietuva“ akcijų. 2012 m. Varšuvos biržoje įgyvendino pirminį viešą siūlymą (IPO) ir pardavė „INTER RAO Lietuvos“ akcijų už 22,5 mln. eurų. Po šio sandorio investuoja į NT ir kitus projektus Londone.

2016 m. J. Garbaravičiaus valdoma „JG Investment Management“ pardavė bendrovių „Orion Asset Management“ ir „Orion Securities“ akcijas. Analitikų vertinimu, šio sandorio vertė siekė 4 – 5 mln. eurų. Tiesa, J. Garbaravičius liko investavęs į kai kuriuos „Orion“ valdomus fondus. „JG Investment Management“ su Nerijumi ir Nemunu Dagiliais taip pat valdo baldų gamybos įmonių grupę „Nordic Idea“. Nors didžiąją dalį verslo perkėlė į Londoną, liko Lietuvos mokesčių rezidentu.