Naujausia informacija apie „faktų tikrintojus“

Autorius: minfo.lt Šaltinis: https://minfo.lt/pasaulis/stra... 2020-08-27 10:48:00, skaitė 1177, komentavo 2

Naujausia informacija apie „faktų tikrintojus“

Neseniai internete buvo paskelbtas straipsnis apie naują tyrimą, kuriame buvo aprašomas vitamino C poveikis COVID-19 bei kitoms virusinėms infekcijoms. Straipsnyje nebuvo pateikta nieko melagingo, jame pateikiamas recenzuojamas mokslas ir netgi „faktų tikrintojų“ mokslininkų grįžtamasis ryšys, tačiau vis tiek staipsnis buvo pažymėtas kaip „melaginga informacija.“ Akivaizdu, kad buvo pasielgta keistai.

Jeigu spusteli „Žiūrėti kodėl“, nuoroda nuveda į kitą, „faktų tikrintojų“ pateiktą straipsnį. Iškart galima pastebėti, kad traipsnis net nenaudojamas ir buvo pateiktas įspėjimas „Facebook“ puslapyje, taip smarkiai sumažinant skaitytojų pasiekiamumą bei informacijos sklaidą, taip pat galimybes dalintis kitų autorių straipsniai. Visiškai aišku, kad „faktų tikrintojas“ greičiausiai net neskaitė straipsnio ir nesigilino į tai, kad jame yra pateikta mokslinė informacija. Paprasčiausiai buvo pateiktas draudimas už trijų garsių gydytojų ir mokslininkų recenzuojamo mokslo žurnale paskelbto naujo tyrimo pristatymą be jokios kitos tinkamos priežasties, išskyrus tai, kad jis gali kelti pavojų aukštesniųjų interesams. Šie faktų tikrintojai turi nepaprastai daug galios kontroliuoti ir įvairių socialinio tinklo „Facebook“ puslapių pasiekiamumą. Daugybę kartų tokios alternatyvios informacijos skleidėjai buvo priversti paklusti jų valiai.

Šiuo metu yra daroma viskas, kad draudimas būtų pašalintas, tačiau faktų tikrinimo organizacijoms sunku susitvarkyti ir jos imasi laiko atsakymui, ypač kai visiškai aišku, kad straipsnyje iš tikrųjų nėra nieko melagingo, jei nudugniai tai skaitai. Galbūt todėl šis straipsnis nėra net naudojamas ir minimas jų „faktų tikrinime“.

Kodėl svarbu žinoti šią informaciją

Ar laikas kvestionuoti šių dienų aktualijas, jog atsižvelgiant į tai, kad faktus galėjo suklastoti melaginga informacija, gauta iš pagrindinės žiniasklaidos ir faktų tikrintojų? Daugelis „Facebook“ vartotojų nežino, kad jų suvokimą apie pasaulio įvykius lemia būtent galingesni aukštesniųjų jėgų interesai, o ne faktai. Nors žmonės naudojasi naujienų platformomis ir socialine žiniasklaida norėdami gauti savo naujienas, jie dažnai neturi laiko ir nesiima veiksmų tikrinti visos informacijos iš bet kurio naujienų šaltinio.

Dažnai žmonės aklai pasitiki pagrindine žiniasklaida ir viskas, kas „Facebook“ pažymėta kaip „melaginga informacija“, žmogaus psichikoje priskiriama tai kategorijai, kurioje kalbama „niekada nepasitikėk šia svetaine ar kitomis tos pačios temos istorijomis“. Šis suvokimas informuoja apie sprendimus, kuriuos žmonės priima savo gyvenime. Viskas prasideda nuo to, kokius politikus palaiko, kokius produktus tokie žmonės laiko saugiais, kokia yra jų nuomonė apie vaikų skiepus ir pan.