Turėtumėm daugiau kalbėti apie santuokų mažėjimą

Autorius: LVI Šaltinis: https://laisvavisuomene.lt/tur... 2020-08-31 12:20:00, skaitė 957, komentavo 0

Turėtumėm daugiau kalbėti apie santuokų mažėjimą

Ar santuokos teikiami privalumai tapo viduriniosios klasės paslaptimi?

Kodėl santuokos privalumais mėgaujasi tik viduriniosios ir aukštesniosios klasės atstovai? Tai vienas klausimų, iškeltų neseniai pasirodžiusioje D. Britanijos Socialinio teisingumo centro (angl. Centre of Social Justice, CSJ) ataskaitoje, pavadintoje „Šeimos struktūra išlieka svarbi“. Susituokę tėvai turi daugiau šansų išlikti kartu, palyginus su gyvenančiais nesusituokus, o toks stabilumas vaikams atneša naudos – padeda išvengti psichinės sveikatos problemų ir įsitraukimo į nusikalstamą veiklą.

Ataskaitos įžangoje pateikiama puiki santrauka: „Nestabilumo šeimoje pasekmės kelia susirūpinimą; tuo tarpu santuokos teikiami privalumai įkvepia. Dėl to nuostabą kelia valdžios nuoseklus nesugebėjimas atskirti santuokos ir gyvenimo kartu nesusituokus. Kalbėdama apie šeimos struktūrą, taip pat – tai labai svarbu – rinkdama duomenis, valdžia atkakliai trina ribą tarp „susituokusių“ ir „kartu gyvenančių“ kategorijų. Kadangi viešai nekalbama apie šią problemą, siunčiama žinutė, kad santuoka ir gyvenimas kartu yra vienas ir tas pats. Visgi matome, kad šie du modeliai duoda skirtingus rezultatus.“

Kokie tie rezultatai? CSJ tyrime pažymima, kad nesusituokusių tėvų vaikams buvo būdingas didesnis pažintinės raidos vėlavimas, dažniau pasireikšdavo agresija ir asocialus elgesys, buvo didesnė tikimybė įsitraukti į nusikalstamą veiklą ar smurtą šeimoje, žemesni mokymosi pasiekimai.

Neigiamų padarinių patiria ir tėvai, tarp jų – daugiau psichologinių išgyvenimų, dramų, žalingų įpročių. Tuo tarpu susituokusios poros sveikesnės, jaučiasi mažiau įtampos, yra labiau linkusios prasmingai bendrauti su savo bendruomene.

2017 metais Australijoje 81,3 proc. porų prieš santuoką gyveno kartu, kai 1975 metais tokių porų buvo tik 16 proc. Neabejotina, dabar tai tapo norma, bet kaip teigiama pernai „Sydney Morning Herald“ portale publikuotame straipsnyje, „gyvenimas kartu neatneša tiek laimės, pasitikėjimo ir gerovės, kiek gali atnešti santuoka“.

Deja, egzistuoja mąstymas, kad reikia „pabandyti prieš perkant“, tą dažnai matau savo kartoje. Ir nors tai atrodo kaip būdas išvengti santuokos su netinkamu žmogumi, daugelis nesupranta, kad tokiu būdu įskiepijamas neįsipareigojimo mentalitetas, kuomet žmogus bet kada gali atsistoti ir išeiti.

CSJ ataskaitoje reikalaujama, kad valdžia sąžiningiau atskirtų santuoką ir gyvenimą kartu nesusituokus, kad poros galėtų priimti sprendimus dėl savo gyvenimo būdo turėdamos daugiau žinių, ir bent aš su tuo sutinku.

Pastaba: CSJ duomenimis, daugiausiai uždirbančių tėvų grupėje 83 proc. yra susituokę. Tuo tarpu mažiausiai uždirbančiųjų grupėje, susituokusių tik 55 proc.

Šaltinis: We should be hearing more about the ‘marriage gap’

Vertimas © 2020, Laisvos Visuomenės Institutas.