EK parengs vienodas judėjimo Europos Sąjungoje taisykles. Laisva ir nepriklausoma Lietuva taps dar laisvesnė ir nepriklausomesnė nuo jos piliečių

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/ek-p... 2020-09-07 10:30:00, skaitė 957, komentavo 0

EK parengs vienodas judėjimo Europos Sąjungoje taisykles. Laisva ir nepriklausoma Lietuva taps dar laisvesnė ir nepriklausomesnė nuo jos piliečių

Laisva ir nepriklausoma Lietuva turėtų paklusti dar vienam Europos suvaržymui. Šalys nebegalėtų pačios nutarti dėl COVID-19 judėjimo taisyklių

Europos Komisija siūlo sukurti bendrą prieigą prie judėjimo Europos Sąjungoje taisyklių, kad būtų pašalinta dabartinė painiava tarp keliautojų, rašoma Europos Komisijos vadovės Ursulos von der Leyen pareiškime.

Europos Komisija mano, kad Europos Sąjungos piliečiams neturėtų būti uždrausta judėti ES viduje, tačiau siekiant sulaikyti koronaviruso plitimą, galima skirti karantinus, atlikti COVID-19 tyrimus.

„Milijonai žmonių iš Sąjungos, įskaitant darbuotojus ir studentus, tikisi [laisvo judėjimo ES viduje — Sputnik]“, — pareiškė EK vadovė.

Dėl koronaviruso pandemijos pastaraisiais mėnesiais daugelis vyriausybių įvedė kelionių apribojimus.

„Iš tiesų, labai svarbu stengtis apriboti viruso plitimą. Tačiau piliečiai dažnai nesupranta, kur jie gali vykti, kokių taisyklių turėtų laikytis, ką jie turėtų padaryti atvykę, kad išliktų saugūs. Ir kaip daugelis piliečių įsitikino: šios taisyklės keičiasi labai dažnai“, — sakė ji.

Be to, kiekvienoje ES šalyje skirtingos judėjimo taisykles. Todėl ES turi suteikti daugiau aiškumo ir nuspėjamumo kelionių ES klausimais. „Štai kodėl šiandien siūlome bendrą požiūrį į laisvo judėjimo ribojimo priemones“, — sakė EK vadovė.

EK pateikė šias rekomendacijas tvirtinti ES Tarybai. Tai yra, kalbama ne apie būsimą įstatymą, o tik apie ES institucijų rekomendacijas.

Europos Komisija rekomenduoja šalims glaudžiau koordinuoti veiklą daugelyje sričių. Pavyzdžiui, tarp jų yra judėjimo apribojimų nustatymo kriterijai. Taip pat sukurti bendrus kriterijus įvedant priemones, taikomas keliautojams, grįžusiems iš didelės rizikos zonų.

Šiuo metu šalys savarankiškai nustato, kurie ES regionai yra labai rizikingi viruso požiūriu ir kokius apribojimus taikyti tiems, kas iš jų atvyksta.

EK taip pat siūlo sukurti bendrą spalvų kodą — tai yra labiau suderintą „žalios“ apibrėžimą — saugų COVID-19 atžvilgiu, „oranžinės“ — vidutinės ir „raudonos“ — didelės rizikos, tam kad, atsižvelgiant į šias spalvas, būtų nustatytos kovos su koronavirusu priemonės.

SN inf.