Užsienio klapčiukai prisižaidė: baltarusiams M. Kolesnikovai ir M. Znakui pareikšti kaltinimai dėl raginimų užgrobti valdžią

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/mari... 2020-09-10 11:25:00, skaitė 1328, komentavo 3

Užsienio klapčiukai prisižaidė: baltarusiams M. Kolesnikovai ir M. Znakui pareikšti kaltinimai dėl raginimų užgrobti valdžią

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka duodamas išsamų interviu Rusijos žurnalistams pranešė, kad valstybės perversmo organizatoriai yra JAV ir jų vasalai iš Europos. Pagrindiniai Europos centrai iš kur buvo koordinuojamas valstybės perversmas yra Lenkija, Čekija ir Lietuva.

Praėjus kelėtai valandų po šio interviu, pasirodė informacija, kad du Baltarusijos opozicijos Koordinacinės tarybos (KT) prezidiumo nariai — Marija Kolesnikova ir Maksimas Znakas — yra įtariami baudžiamojoje byloje dėl raginimų užgrobti valdžią, jiems paskirta kardomoji priemonė —suėmimas

Baudžiamąją bylą, kurią generalinė prokuratūra pradėjo pagal Baltarusijos Respublikos baudžiamojo kodekso 361 straipsnio 3 dalį, tiria Tyrimų komitetas, teigiama spaudos tarnybos pranešime „Telegram“ kanale. Pranešime pažymima, kad buvo sulaikytas ir Viktoro Babarikos būstinės advokatas Ilja Salej.

„Atliekant tyrimą buvo gauti įrodymai, liudijantys, kad atskiri nevyriausybinės organizacijos, vadinamos Koordinacine taryba, nariai savo veiksmais siekė destabilizuoti socialinę ir politinę, ekonominę ir informacinę situaciją šalyje, padaryti žalą Baltarusijos Respublikos nacionaliniam saugumui“, — teigiama pranešime.

TK teigimu, šie veiksmai buvo atlikti naudojant žiniasklaidą ir internetinius resursus. Šiuo metu tyrimas tęsiamas.

Anksčiau buvusio pretendento į Baltarusijos prezidento postą Viktoro Babarikos būstinė pranešė, kad Kolesnikova yra Minsko 1-ajame tardymo izoliatoriuje, Volodarskio gatvėje. Tai patvirtino ir Kolesnikovos advokatė Liudmila Kazak.

Pagrindinėje Koordinacinės tarybos sudėtyje yra 75 žmonės. Jie išrinko septynių žmonių prezidiumą, iš kurio Minske dabar laisva yra tik Nobelio literatūros premijos laureatė Svetlana Aleksievič.

Pirmadienį Kolesnikovos šalininkai pranešė, kad jos artimieji pateikė milicijai skundą dėl opozicijos politikės dingimo. Prieš tai Baltarusijos žiniasklaida pranešė, kad Kolesnikovą neva pagrobė nežinomi asmenys Minsko centre, taip pat buvo paskelbtas tariamo pagrobimo vaizdo įrašas. Antradienį Baltarusijos valstybės sienos komitetas pranešė, kad opozicinės Baltarusijos tarybos atstovai Ivanas Kravcovas ir Antonas Rodnenkovas paliko respublikos teritoriją ir išvyko į Ukrainą, o Kolesnikova buvo sulaikyta.

Baltarusijos generalinė prokuratūra iškėlė bylą pagal Baudžiamojo kodekso 361 straipsnį „Raginimas imtis veiksmų, siekiant pakenkti Baltarusijos Respublikos nacionaliniam saugumui“, kuriuo numatomas laisvės atėmimas iki penkerių metų.

Kaip teigia prokuratūra, Koordinacinės tarybos veikla siekiama užgrobti valdžią ir pakenkti Baltarusijos nacionaliniam saugumui. Opozicijos taryba teigia, kad visi jos nustatyti tikslai ir metodai yra teisėti, pagrįsti respublikos Konstitucija.

Rugpjūčio 9 dieną, po prezidento rinkimų, kuriuos Lukašenka laimėjo šeštą kartą, prasidėjo masiniai opozicijos protestai. CRK duomenimis, Lukašenka surinko 80,1 % balsų.

SN ir RT inf.