"Bayer" kompensuos 1,6 mlrd. $ moterims, patyrusioms žalą dėl Essure preparato naudojimo

Autorius: LVI Šaltinis: https://laisvavisuomene.lt/bay... 2020-09-11 20:17:00, skaitė 1105, komentavo 2

Vokietijos farmacijos kampanija „Bayer“ sutiko sumokėti 1,6 mlrd. dolerių  kompensacijų maždaug 35000 Jungtinėse Valstijose jai iškeltų bylų, kad atlygintų žalą, sukeltą ilgalaikės kontraceptinės priemonės, talpinamos moters organizme.

„Bayer“ pranešime spaudai paskelbė, kad „ji pasiekė susitarimus su ieškovų advokatų kontoromis, kad išspręstų maždaug 90 proc. iš beveik 39 000 visų jau pateiktų ir dar būsimų JAV „Essure™ ieškinių, pateiktų moterų, teigiančių, kad patyrė žalą dėl šios kompanijos įrenginių“.

Essure oficialiai vadinama „Nuolatine gimimo kontrole“, kuri iš esmės reiškia sterilizavimą. […]

„Bent viena moteris mirė dėl „Essure“ naudojimo, nes jos reprodukciniuose organuose išsivystė nekrozė. Taip pat įrenginys buvo apkaltintas dėl mažiausiai 300 vaisiaus ir negimusių kūdikių mirčių“, – pranešė Catholic News Agency (Katalikų naujienų agentūra – angl.).

„Kai kuriais atvejais moterims reikėjo atlikti skubias gimdos pašalinimo operacijas po to, kai prietaisai sugedo ir migravo po visą kūną“, – nurodė straipsnis. „Kitos patyrė ypatingą alerginę reakciją į prietaiso metalus, joms išsivystė galvos skausmai ir nuotaikos sutrikimai, o kai kurios netgi patyrė negimdinį nėštumą“.

„Bayer“ pranešime spaudai teigiama, kad pagal taikos sutartis „ieškovai turės nutraukti savo bylas arba jų nepaduoti“. Tuo pačiu metu „Bayer“ stengėsi nepripažinti jokių savo „neteisėtų veiksmų ar atsakomybės“, nors 39 000 pretenzijų yra tikrai reikšmingas skaičius.

2018 m. pabaigoje bendrovė nutraukė „Essure“ prietaisų pardavimą. „Bayer“ šį žingsnį pavadino „savanorišku verslo sprendimu“, pabrėždama, kad „Essure naudojimo saugumas ar efektyvumas nepasikeitė“.

JAV maisto ir vaistų administracija (FDA) užsakė sterilizavimo įtaiso priežiūros tyrimą. Tarpiniai tyrimo rezultatai buvo paskelbti liepos mėn. […]

Įdomu tai, kad tyrime buvo palyginta grupė moterų, kurios buvo sterilizuotos naudojant „Essure“, su kita moterų grupe, kuriai buvo atlikta laparoskopinė kiaušintakių sterilizacija (LTS), paprastai apibūdinama kaip „kiaušintakių perrišimas“. […]

Per Essure įdėjimo į kiaušintakių angas procedūrą 1,9 proc. moterų patyrė „netyčinį gimdos, kiaušintakių ar gimdos kaklelio perdūrimą kokiu nors chirurginiu instrumentu ar sterilizavimo įtaisu“.

„Bayer“ pranešime spaudai rašė, kad dabartinis susitarimas „iš esmės išsprendžia visus JAV„Essure“… bylinėjimosi procesus“, o bendrovė dabar gali sutelkti dėmesį į tai, ką ji vadina „savo įsipareigojimu moterų sveikatai“.

Bendrovė tiesiogiai nepripažino, kad dešimtys tūkstančių moterų nukentėjo nuo jos gaminio.

„Bayer“ užjaučia visas moteris, kurios dėl bet kokių priežasčių patyrė  sveikatos sutrikimus, tačiau bendrovė ir toliau laikosi įsitikinimo, kad „Essure“ saugumas ir veiksmingumas yra grįsti mokslu“, – teigiama pranešime spaudai. „Bayer“ pripažįsta, kad moterys nori saugių ir veiksmingų reprodukcinės sveikatos galimybių, kurios geriausiai atitiktų jų individualius poreikius, ir yra įsipareigojusi toliau investuoti, diegti naujoves ir lyderiauti šioje svarbioje sveikatos srityje. “

„Bayer“ taip pat pabrėžė, kad „Essure“ buvo nutrauktas ne dėl jo padarytų sužalojimų, o dėl „pastaraisiais metais sumažėjusių „Essure“ pardavimų […] ir išvados, kad „Essure“ […] verslas nebėra tvarus“.

Pardavimai galėjo sumažėti būtent dėl nerimą keliančio „Essure“ sužalojimų skaičiaus.

Pilną straipsnį skaitykite čia: Bayer pays $1.6 billion to tens of thousands of women damaged by Essure birth-control device

Redaktoriaus pastaba

Š. m. balandžio 21 d. LR Sveikatos apsaugos ministro įsakymu Nr. V-934 kompensuojamųjų vaistų sąrašas buvo papildytas Levonorgestrel (TLK kodas Z97.5) (Fleree) preparatu, kuris turėjo būti 100% kompensuojamas merginoms nuo 15 iki 20 metų, kurios kreipiasi į ginekologą konsultacijos dėl kontracepcijos. Fleree preparato gamintojas yra “Bayer” kompanija.

Moksliniame straipsnyje apie kontracepciją “A Phase III, single-arm study of LNG-IUS 8, a low-dose levonorgestrel intrauterine contraceptive system (total content 13.5 mg) in postmenarcheal adolescents” rašoma, kad “Bayer” kompanija atliko tyrimus su 12 metų vaikais. Tokiu būdu spiralę tapo įmanoma taikyti pediatrijoje.

 “Bayer” finansavo Eurobarometro tyrimą*, kuriuo remiantis yra teigiama, kad Lietuvoje kontracepcijos naudojama mažiausiai iš 16 EU šalių. Tokie “Bayer” veiksmai verčia abejoti kompanijos veiklos skaidrumu ir patikimumu.


*16 EU šalių atliktas Eurobarometro tyrimas apie šiuolaikines moterų galimybes įsigyti kontracepcijos priemones

© 2020, Laisvos Visuomenės Institutas.