Baltarusijos 2020 „spalvotoji revoliucija“ – JAV, ES ir Lietuvos „hibridinis karas“prieš Baltarusiją (II d.)

Autorius: Ramūnas Alaunis Šaltinis: https://www.ekspertai.eu/balta... 2020-09-14 10:34:00, skaitė 6433, komentavo 12

Baltarusijos 2020 „spalvotoji revoliucija“ – JAV, ES ir Lietuvos „hibridinis karas“prieš Baltarusiją (II d.)

I dalis ČIA.

Kas sudaro Baltarusijos opoziciją ir kokie Baltarusijos opozicijos tikslai?

Baltarusijos opozicijos jėgos nuo pat masinių protestų pradžios aktyviai kūrė struktūras, alternatyvias esamai šalies valdymo sistemai.

vyudvyu.jpg

Baltarusijos prezidento rinkimus pralaimėjusi opozicijos atstovė Svetlana Tichanovskaja paskelbė, kad rinkimai buvo „nesąžiningi ir neteisingi, todėl rinkimų rezultatai negaliojantys“ ir tuo pačiu melagingai paskelbė, kad ji laimėjo Baltarusijos prezidento rinkimus, nes ji mano, kad už ją balsavo daugiausia rinkėjų (jei rinkimų rezultatai negaliojantys, tai negalioja ir Tichanovskajos rinkimų rezultatų antra vieta; jei rinkimai buvo nesąžiningi, niekas iš opozicijos tiksliai nežino, kiek ir kam buvo atiduota balsų). Į Lietuvą iš kart po rinkimų pabėgusios Tichanovskajos „iniciatyva“ 2020-08-19 buvo suformuota opozicijos Koordinacinė Taryba. Tačiau, kaip rodo įvykiai, būsimos Koordinavimo Tarybos steigimo idėja pasiūlė Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda 2020-08-12 praėjus kelioms po prezidento rinkimų. Tuo metu Lietuva, Latvija ir Lenkija pasiūlė planą įveikti krizę respublikoje, ragindamos Minską pradėti derybas su pilietine visuomene, G. Nausėda pasiūlė įkurti „Nacionalinę valdžios ir pilietinės visuomenės atstovų tarybą“. Svetlana Tichanovskaja dar prieš prezidento rinkimus išvežė vaikus ir jų močiutę į Lietuvą padedama demokratijos Baltarusijoje ir žmogaus teisių gynimo naujienų svetainės „Chartija 97“ redaktorės Natalijos Rodinos, kuriai 2010 metais Lietuvoje buvo suteiktas politinis prieglobstis.

pav(1).jpg

2020 rugpjūčio 19 Baltarusijos opozicija išrinko 70 žmonių Koordinacinę Tarybą skirtą perimti Baltarusijos prezidento Lukašenkos centrinę valdžią.Per pirmąjį opozicijos Koordinacinės Tarybos posėdį į tarybos valdymo organą prezidiumą buvo išrinkti 7 veikėjai:

Svetlana Aleksijevič, Nobelio premijos laureatė, rašytoja.

Sergejus Dilevskis, Minsko traktorių gamyklos streiko komiteto vadovas; pasisako už Baltarusijos pramonės privatizaciją, nes dabartinę Baltarusijos pramonės sistemą laiko neveiksminga. Jo pagrindinis vykdomos antivyriausybinės kampanijos tikslas yra sabotuoti dideles Baltarusijos pramonės gamyklas ir išvesti darbininkus streikuoti į gatves.

Lilija Vlasova ir Maksimas Znakas yra teisininkai priklausantys Vakarų finansuojamam Baltarusijoje įkurtam „nevyriausybinių organizacijų“ ir įtakos grupių tinklui.2020 metaisper prezidento rinkimus Baltarusijoje Maksimas Znakastapo kandidato į prezidentus Viktoro Babariko rinkimų štabo teisininku.

Olga Kovalkova – buhalterė juristė, po nepavykusios registracijos kandidate į Baltarusijos prezidentus prisijungė prie Svetlanos Tichanovskajos rinkimų štabo ir tapo Svetlanos Tichanovskajos įgaliotoji atstovė. Olga Kovalkova yra neregistruotos kraštutinių dešiniųjų Baltarusijos Krikščionių Demokratų Partijos (Lietuvos TS-LKD analogas) narė, viena iš lyderių ir nori panaikinti oficialų Rusų, kaip valstybinės kalbos statusą Baltarusijoje. Olga Kovalkova buvo sulaikyta rugpjūčio 24 dieną kartu su Minsko traktorių gamyklos streiko komiteto vadovuSergejumi Dilevskiu už neteisėto streiko organizavimą.

Marija Kolesnikova, muzikos pedagogė viena iš Svetlanos Tichanovskajos bendražygių. Olga Kovalkova ir Marija Kolesnikova atstovauja „Baltarusijos opoziciją“ ir Lietuvoje besislapstančią kandidatę į prezidentus Svetlaną Tichanovskają. Prieš tai Marija Kolesnikova buvo neregistruoto kandidato į prezidentus Viktoro Babariko būstinės koordinatorė.

Pavelas Latuško, buvęs Baltarusijos kultūros ministras, Baltarusijos Jankos Kupalos nacionalinio teatro generalinis direktorius, buvęs ambasadorius Ispanijoje, Portugalijoje, Prancūzijoje ir Lenkijoje; žinomas dėl savo aktyvaus dalyvavimo kampanijoje skirtoje išstumti Rusų kalbą ir kultūrą iš Baltarusijos. Baltarusių nacionalistas Pavelas Latuško siekia, kad Baltarusių kirilicos abėcėlė būti pakeista į Lotynišką abėcėlę. Vėliau Latuško pabėgo į Lenkiją.

Iš septynių Baltarusijos Koordinacinės Tarybos prezidiumo narių Baltarusijos respublikoje laisvėje liko tik Svetlana Aleksijevič. Likusieji arba išvyko iš šalies, arba buvo areštuoti.

Kiti Baltarusijos Koordinacinės Tarybos veikėjai yra taip pat kraštutiniai dešinieji ir siejami su politika, prieštaraujančia socialinėms ir demokratinėms darbininkų klasės teisėms. Prieš Baltarusijos Lukašenką nukreipta opozicija, Koordinacinės Tarybos nariai, bankininkai, verslininkai ir politiniai veikėjai neatstovauja Baltarusių darbininkų klasės interesams. bet tęsia tą pačią politiką, kuri paskatino Baltarusijos darbininkų klasės pyktį.

Aleksandras Dabravolskis, vienas ryškiausių opozicijos Koordinacinės Tarybos narių, pagrindinis antikomunistinio ir nacionalistinio opozicijos judėjimo narys, Baltarusijos opozicinės „Jungtinės Pilietinės Partijos“ vadovas.

Jurijus Gubarevičius buvęs kandidatas į prezidentus, Baltarusijos Nacionalinio Fronto partijos (BNF) vadovas, Judėjimo „Už laisvę“ lyderis, kuris taip pat reikalavo sunaikinti TSRS ir suformuoti „nepriklausomą“ Baltarusių tautinę valstybę ir atkurti kapitalizmą Baltarusijoje.

Viktoras Babariko, bandė konkuruoti su Lukašenka ir dalyvauti 2020 metų Baltarusijos prezidento rinkimuose iki 2019 metų gegužės mėnesio valdė „Belgazprombank“ banką, priklausantį Rusijos valstybės kontroliuojamai „Gazprom“ bendrovei.

Valerijus Cepkalo, Baltarusijos verslininkas prieš tapdamas opozicijos politiku ilgą laiką dirbo Baltarusijos diplomatinėje tarnyboje; kai jam buvo uždrausta kandidatuotis į prezidentus, 2020 metų balandžio mėnesį pabėgo į Rusiją, po to į Ukrainą. Baltarusijoje neįregistruotas kandidatas į prezidentus Cepkalo iš Rusijos kreipėsi į pasaulio vadovus prašydamas paremti „laisvų rinkimų“ surengimą Baltarusijoje. Prasidėjus masiniams protestams Baltarusijoje prieš prezidentą Lukašenką, Baltarusijos prašymu Rusijos VRM paskelbė tarptautinę paiešką buvusiam kandidatui į Baltarusijos prezidentus Valerijui Cepkalui.

Tą pačią 2020-08-19 dieną Baltarusijos opozicijos Koordinacinė Taryba pareiškė savo pagrindinius reikalavimus: nutraukti valdžios vykdomą politinį Baltarusijos respublikos piliečių persekiojimą, paleisti politinius kalinius ir išmokėti nukentėjusiesiems kompensacijas, taip pat pripažinti negaliojančiais rugpjūčio 9 d. įvykusius prezidento rinkimus; pareikalavo surengti naujus Baltarusijos vadovo rinkimus, kurie turėtų vykti pagal tarptautinius standartus. Tuo pačiu metu taryba savo pagrindinį tikslą pavadino ne tik naujų rinkimų surengimu, bet ir „taikiu valdžios perdavimu“.

Tačiau 2020-08-25 Baltarusijos Konstitucinis Teismas paskelbė, kad Konstitucija nenumato galimybės steigti valstybines įstaigas ir organizacijas, kompetentingas peržiūrėti prezidento rinkimų rezultatus.

Rugpjūčio 20 d. Baltarusijos generalinė prokuratūra iškėlė baudžiamąją bylą prieš opozicijos Koordinacinę Tarybą. Organizacija buvo apkaltinta „raginimais imtis veiksmų, kuriais siekiama pakenkti Baltarusijos Respublikos nacionaliniam saugumui“. Pagal šį straipsnį pažeidėjams gresia laisvės atėmimas nuo trejų iki penkerių metų.

Baltarusijos generalinės prokuratūros teigimu, Konstitucinio Teismo veikla siekiama užgrobti valdžią ir pakenkti Baltarusijos nacionaliniam saugumui. Tarybos nariai paneigė šiuos kaltinimus. Opozicija pabrėžė, kad visi rezoliucijoje išdėstyti tikslai ir jų naudojami metodai yra teisėti ir pagrįsti Baltarusijos Konstitucija.

Baltarusijos prezidentas Lukašenka teigia, kad jis nežino, kas yra ta naujai susikūrusi Baltarusijos opozicijos „Koordinacinė Taryba“.

Kas nutiko Koordinacinės Tarybos prezidiumo nariams?

Minsko traktorių gamyklos streiko komiteto lyderis Sergejaus Dylevskis ir Svetlanos Tichanovskajos patikėtinė Olga Kovalkova buvo suimti. Jie buvo apkaltinti bandymu surengti nesankcionuotą streiką gamykloje. Olga Kovalkova pabėgo iš šalies į Lenkiją.

Rugsėjo 2 buvęs Baltarusijos kultūros ministras Pavelas Latuško pabėgo į Lenkiją prisidengdamas ekonomikos konferencijos dalyvavimu. Tačiau netrukus jis paskelbė, kad yra priverstas palikti šalį, nes susidūrė su pasirinkimu - išvykti į užsienį arba patekti į kalėjimą. Latuško sakė pasirinkęs „laisvę“, tačiau išreiškė viltį netrukus grįžti į Baltarusiją.

Advokatę Liliją Vlasovą rugpjūčio 31 sulaikė Baltarusijos valstybinio kontrolės komiteto Finansinių tyrimų departamento darbuotojai. Vlasovai iškelta baudžiamoji byla pagal Baltarusijos BK straipsnį „Vengimas mokėti mokesčius“.

Marija Kolesnikova bandė išvykti į Ukrainą. Kartu su ja buvo dar du opozicijos Koordinacinės Tarybos nariai, kurie kirto sieną. Tuo pat metu buvo sulaikyta Marija Kolesnikova. Vėliau Kolesnikova buvo pripažinta įtariamąja viešai raginant jėga užgrobti valdžią Baltarusijoje.

Rugsėjo 9 d. vakare Baltarusijos tyrimo komitetas pranešė, kad advokatas Maksimas Znakas kartu su Marija Kolesnikova buvo sulaikyti tiriant baudžiamąją bylą dėl valdžios užgrobimo Baltarusijoje ir „veiksmus, kuriais siekiama destabilizuoti socialinę-politinę, ekonominę ir informacinę situaciją šalyje“. (Video ČIA)

Nobelio literatūros premijos laureatė Svetlana Aleksijevič liko vienintele Koordinacinės Tarybos nare, kuri nepabėgo iš Baltarusijos ir nebuvo suimta. Tačiau rugsėjo 9 dieną ji sakė, kad nežinomi asmenys bandė patekti į jos butą. Į Aleksijevič kreipimąsi atsakė Lietuvos ambasadoriaus Baltarusijoje pavaduotoja Asta Andrijauskienė ir Lietuvos ambasadorius Andrius Pulokas. Jie atvyko į jos butą netrukus sužinoję, kas vyksta. Anot Andrijauskienės, prie paskutinio laisvėje likusio Baltarusijos opozicijos Koordinacinės Tarybos prezidiumo nario namo jie išvydo minią žurnalistų ir „porą mikroautobusų“. Po to, Lietuvos ambasadoriaus pavaduotojas paprašė kitų ES diplomatų pagalbos. Todėl Vokietijos, Lenkijos, Švedijos, Slovakijos ir Čekijos diplomatai atvyko pas Aleksijevič, kad apsaugotų ją nuo galimo sulaikymo.

Baltarusijos valdžia nuosekliai įvairiais būdais neutralizuoja Koordinacinės Tarybos prezidiumą, keliantį abejonių dėl Baltarusijos prezidento rinkimų teisėtumo ir Lukašenkos valdžios teisėtumo. Tad Baltarusijos Koordinacinė Taryba geriausiu atveju galės veikti tik užsienyje. Paskutinė Baltarusijos teritorijoje laisvėje likusi Koordinacinės Tarybos prezidiumo narės nuo sulaikymo neišgelbės net pasaulinė šlovė, nei Lietuvos diplomatai ir politikai, nei bet koks Vakarų tarptautinės bendruomenės vertinimas.

Baltarusijos masiniai protestai gatvėse sukėlę politinę krizę nereiškia, jog visi Baltarusiai priešinasi dabartiniam prezidentui Aleksandrui Lukašenkai.

Svetlanos Tichanovskajos rinkiminė programa orientuota į JAV, NATO, ES

Rinkiminės kampanijos metu kandidatės į prezidentus Svetlanos Tichanovskajos rinkiminėje programoje nebuvo Baltarusijos Valstybės politikos strategijoje tiesiogiai nurodyta būtinybė nutraukti ryšius su Rusija, pasitraukti iš „Rusijos vadovaujamų“ struktūrų ir pereiti prie NATO ir ES. Šioje Tichanovskajos rinkiminės pogramos skyriuje „Valstybės politika“ buvo nuoroda į kitų kandidatų į prezidentus Viktoro Babariko ir Valerijaus Cepkalo rinkimines programas,

Svetlana Tichanovskaja savo internetinę rinkiminės kampanijos svetainę susiejo su kita internetine svetaine, kadangi iš esmės Baltarusijos „Valstybės politika“ net nebuvo jos pačios kampanijos dalis, bet nuoroda į išorinę, trečiosios šalies svetainę, nes ją darė asmenys nepriklausantys Svetlanos Tichanovskajos rinkiminei kampanijai.

Baltarusijos opozicijos reformų programa

Jei Lukašenka nusileistų Baltarusijos opozicijos spaudimui ir surengtų naujus „Laisvus ir demokratiškus“ rinkimus juose dalyvautų dvi pagrindinės politinės jėgos – partijos, kurių dabar dar nėra ir uždraustos partijos, kurios panaikinus draudimą vykdyti atvirą veiklą, gautų leidimą dalyvauti prezidento rinkimuose turėdamos jau nusistovėjusią ideologiją, struktūrą, propagandos priemones ir programą. Dabartiniai visi protestai vyksta be jokios aiškios programos, juos įkvepia vienintelis šūkis „Lukašenka atsistatydink!“. O po to vyks kiti dalykai, kurie vyko Lietuvoje jau po 1992-metų priėmus naują LR Konstituciją.

Problema ta, kad bet kokie rinkimai nėra ginčas dėl dabarties, o dėl ateities; rinkimai visada vyksta ne dėl šiandienos, bet dėl rytojaus.

Iki šiol turima Baltarusijos opozicijos politinę programą kūrė visas Baltarusijos nedidelių ir pogrindžio politinių jėgų blokas - Baltarusijos Liaudies Frontas (Atgimimas), Baltarusijos Žaliųjų Partija, Baltarusijos Socialdemokratų Partija (Hramada), Baltarusijos Krikščionys Demokratai, Jungtinė Pilietinė Visuomenė,taip pat judėjimas „Už laisvę“ ir Čekijoje registruotas pilietinių iniciatyvų centras „Mūsų namai“.

Šių Baltarusijos opozicijos politinių partijų ir organizacijų parengta bendra politinė programa vadinama Baltarusijos Reformų Reanimacijos Paketu paskelbtu 2020 m. birželio 22 d., Baltarusijos prezidento rinkimų išvakarėse. Tai yra rinkimų programa, kurioje skelbiama, kas bus daroma opozicijai „atėjus į valdžią“.

Baltarusijos Reformų Reanimacijos Paketas, tai klasikinis ideologinis Baltarusijos visuomenės sąmonės pertvarkymo paketas.

Analogišką „Ukrainos Reformų Reanimacijos Paketą“ turi ir Ukraina, kuris atsirado 2014 metais po valstybinio perversmo. Reikšminga tai, kad Baltarusijos Reformų Reanimacijos Paketas, tai nauja Ukrainietiška versija skirta Baltarusijai, kuris pasirodė po 2014 m. Maidano perversmo. Oficialūs Baltarusijos Reformų Reanimacijos Paketo rėmėjai yra Europos Sąjunga, USAID, PACT, Europos Demokratijos Fondas ir Tarptautinis Renesanso. Fondas. (Video ČIA)

Tai yra Baltarusijos valstybinių įmonių privatizavimo, Baltarusijos integravimo į ES ir NATO programa ir bet kokios politinės, žiniasklaidos ir kultūrinės Rusijos įtakos slopinimas, visa tai žymint „laisvės“ ir „demokratijos“ etiketėmis.

Baltarusijos opozicijos Reformų Reanimacijos Paketo Programoje nurodomos šios pertvarkos, kurias privalėtų įgyvendinti Baltarusijos vyriausybė:

Pastatyti sieną su Rusija, išjungti Rusijos televizijos kanalus, pasitraukti iš Kolektyvinio Saugumo Sutarties Organizacijos ir kuo greičiau uždaryti Rusijos karinius objektus Baltarusijoje, pasitraukti iš Nepriklausomų Valstybių (NVS), Eurazijos Ekonominės ir Muitų sąjungos; pateikti paraiškas dėl narystės Europos Sąjungoje ir NATO (kova dėl politinės Baltarusių „mes Europiečiai“ tapatybės); pereiti prie valstybinės Baltarusių kalbos vaikų darželiuose, mokyklose, universitetuose ir valstybinėse įstaigose; Rusiškų organizacijų draudimas, taip pat baudžiamosios atsakomybės už žodinius nusikaltimus prieš Baltarusiškumą įvedimas - siūloma bausti už teisės į Baltarusijos valstybės ginčijimą ir abejones dėl pačios Baltarusių tautos egzistavimo, tai kova dėl etninės Baltarusių tapatybės skiriančios juos nuo Rusų.

Be to, programoje žadama pristatyti „Kremliaus palaikomų iniciatyvų stebėseną“

Programa draudžia transliuoti Rusijos TV socialines ir politines programas, o vietoj jų į TV paketą privaloma įtraukti Latvijos, Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos TV programas.

Prieš Baltarusijos prezidento rinkimus Baltarusijos opozicijos vėliau suburtos į Koordinacinę Tarybą esamos valstybės politikos programos reformos kryptys yra šios: Baltarusijos pasitraukimas iš integracijos asociacijų, kuriose dalyvauja Rusija; nacionalinio kultūros paveldo, Baltarusių kalbos išsaugojimas ir plėtojimas; tvarus ekonomikos augimas; aukštas piliečių gyvenimo lygis ir kokybė; demokratinė valdymo sistema.

Baltarusijos opozicijos Reformų Reanimacijos Paketas

Vertybės. Baltarusijos bendros platformos Reformų Reanimacijos Paketas dalyviai turi bendras vertybes:

Kurti teisinę, demokratinę ir socialinę valstybę

Šalies suvereniteto ir nepriklausomybės stiprinimas

Socialinių ir ekonominių pertvarkymų vykdymas ir rinkos ekonomikos kūrimas

Tautinis ir kultūrinis atgaivinimas.

Problemos, kurias reikia spręsti nacionaliniam saugumui:

  • Agresyvi Kremliaus užsienio politika.

Siekdamas įgyvendinti revizionistinius imperinius planus, Kremlius aktyviai naudoja:

  • ekonominį ir energetinį šantažą,
  • informacinį spaudimą,
  • netikrų žinių ir dezinformacijos sklaidą,
  • nuodingą poveikį elitui ir visuomenei,
  • istorijos klastojimą siekiant manipuliuoti visuomenės sąmone,
  • dirbtinį vidinių konfliktų provokavimą ir kurstymą.

Rusijos vadovybė naudojasi „Rusijos pasaulio“ koncepcija, siekdama sustiprinti Maskvos kontrolę Baltarusijoje. To pagrindas dažnai yra Rusų kalba ir Rusijos stačiatikių bažnyčia.

Kremlius aktyviai naudoja „minkštosios galios“ metodus: NVO, „idėjų kalves“ (politikos institutus), žiniasklaidą, tinklaraštininkus, socialinius tinklus, mainus ir stažuotes Rusijoje.

Demokratijos, žodžio, susirinkimų laisvės ir kitų pagrindinių laisvių trūkumas.

Nepriklausoma žiniasklaida patiria didelį spaudimą. Pilietinei visuomenei ir politinei opozicijai gresia griežti jų veiklos ir persekiojimų apribojimai. Daugiau nei du dešimtmečius šalyje nebuvo laisvų ir sąžiningų rinkimų.

Žemas tautinio sąmoningumo lygis ir Rusų kalbos dominavimas.

Visiškas valstybinių ideologų ir valstybinės žiniasklaidos nesugebėjimas konkuruoti su Rusijos žiniasklaidos propaganda: Rusijos televizija ir radijas iš tikrųjų dominuoja Baltarusijos informaciniame lauke.

Baltarusijos ekonomikos probleminė padėtis.

Baltarusijos ekonomika susiduria su reikšmingu ilgalaikio turto nuvertėjimu ir technologiniu atsilikimu ne tik iš pasaulio lyderių, bet ir iš kaimynų - ES.

Baltarusijos narystė integracijos viršnacionaliniuose dariniuose, kuriuose dominuoja Rusija: Rusijos ir Baltarusijos sąjunginė valstybė, Kolektyvinio Saugumo Sutarties Organizacija, Eurazijos Ekonominė Bendrija, Nepriklausomų Valstybių Sąjunga.

Baltarusiams, kaip Kolektyvinio Saugumo Sutarties Organizacijos nariams, gresia dalyvavimas ginkluotuose konfliktuose Vidurinėje Azijoje ir visame pasaulyje. Dėl dalyvavimo Kolektyvinio Saugumo Sutarties Organizacijoje gresia Azijos ar Rusijos kariuomenės panaudojimas mūsų teritorijoje. Priklausymas Kolektyvinio Saugumo Sutarties Organizacijai taip pat trukdo modernizuoti kariuomenę.

Besikeičiantys prioritetai ir akcentai Europos Sąjungos užsienio politikoje.

ES susiduria su precedento neturinčiomis migracijos problemomis ir „Brexit“ padariniais. Daugelis ES šalių ieško kompromisų su Kremliumi.

JAV nėra tikras Baltarusijos nepriklausomybės garantas nepaisant pažangos dvišaliuose santykiuose ir Vašingtono tvirto įsipareigojimo Baltarusijos nepriklausomybei ir suverenitetui.

Baltarusijos Reformų Reanimacijos Paketo tikslai ir uždaviniai:

Pagrindinis nacionalinio saugumo sektoriaus reformos tikslas yra neatidėliotinas visuomenės telkimas ir konsolidavimas siekiant apsaugoti nepriklausomybę ir suverenitetą.

Uždaviniai šiam tikslui pasiekti:

  • stiprinti tautinį identitetą, didinti patriotizmą ir tautinį orumą;
  • visuomenės suvienijimas remiantis demokratinėmis vertybėmis ir nepriklausomos Baltarusijos kūrimo idėja;
  • Kremliaus įtakos Baltarusijai mažinimas vykdant informacinius, ekonominius, integracijos ir humanitarinius veiksnius;
  • pasitraukimas iš posovietinės integracijos asociacijų, kuriose dominuoja Rusija;
  • integracija į Vakarų politines, ekonomines ir karines struktūras (ES, NATO).

Visa tai bus įgyvendinta atlikus šiuos veiksmus:

Prioritetinės priemonės (iki 2021 m.)

Politinėje srityje:

  • pasitraukti iš „Rusijos ir Baltarusijos Sąjunginės valstybės (rus. Союзное государство), Eurazijos sąjungos, Muitų sąjungos ir kitų integracijos subjektų, kuriuose dominuoja Rusija;
  • uždrausti prorusiškas organizacijas, kurių veikla prieštarauja nacionaliniams interesams, taip pat Rusijos fondus ir organizacijas, finansuojančias tokias struktūras;
  • kriminalizuoti viešus pareiškimus, kuriais ginčijama atskiros Baltarusių tautos egzistavimas ir (arba) jos istorinė teisė į savo valstybę. Baudžiamosios atsakomybės už viešą Baltarusių kalbos įžeidimą įvedimas;
  • pilietinės visuomenės pajėgoms stebėti pro-Kremliškas Baltarusijos iniciatyvas;
  • įrengti sienos ir muitinės kontrolę pasienyje su Rusija.
  • Drausti parduoti Baltarusijos infrastruktūros objektus Rusijos įmonėms.

Informacijos srityje:

  • Išlaisvinti nepriklausomos žiniasklaidos priemones iš valstybės spaudimo ir kontrolės, užtikrinant žiniasklaidos ir žodžio laisvę Baltarusijoje;
  • drausti Baltarusijoje transliuoti Rusijos televizijos kanalų sukurtas žurnalistines socialines ir politines, bei žinių programas;
  • privalomai įtraukti Latvijos, Lietuvos, Lenkijos, Ukrainos viešųjų televizijos kanalus į standartinį televizijos paketą;
  • nuolat atnaujinti informaciją žiniasklaidoje apie visuomenės Koordinacinės Tarybos veiklą.

Karinėje srityje:

  • pasitraukti iš Kolektyvinio Saugumo Sutarties Organizacijos, visiškai gražinti Baltarusijos oro ir raketų gynybos sistemų kontrolę;
  • iš Baltarusijos teritorijos išvesti Rusijos karinius objektus - ryšių centrą Vileikoje ir radaro stotį netoli Baranovičių;
  • vykdyti ir plėsti patriotinį švietimą Baltarusijos kariuomenėje;
  • šviečiamojo darbo kariuomenėje vertimas į Baltarusių kalbą;
  • plėtoti pasienio infrastruktūrą pasienyje su ES šalimis, didinant sienos kirtimo pajėgumus.

Aplinkos srityje:

  • drausti pradėti eksploatuoti ir uždaryti naujas kenksmingas pramonės šakas Breste, Mogiliove, Svetlogorske;
  • skelbti išsamią ir teisingą informacijos apie Astravo AE statybą, saugą ir veikimą;
  • surengti plačią viešą diskusiją apie Astravo AE likimą.

Socialinėje srityje:

  • didinti atlyginimus ir gerinti sveikatos ir švietimo darbuotojų darbo sąlygas.

Kultūros srityje:

  • populiarinti tautinius herojus ypač XIX ir XX a.
  • populiarinti Kosto Kalinausko, kaip šiuolaikinės Baltarusių tautos politinio įkūrėjo, kaip Baltarusių kovos už laisvę ir nepriklausomybę vertybių simbolio ir kaip figūros, kuri turėtų sutelkti visus tuos, kurie siekia nacionalinio atgimimo ir nepriklausomybės.

Šiuos veiksmus paprastai reikia atlikti atitinkamai iki 2025 Baltarusijai Įstojant į NATO ir iki 2030 metų Baltarusijai įstojant į ES.

Ilgalaikiai tikslai (iki 2030 m.)

Išsamios Baltarusių švietimo sistemos sukūrimas nuo darželio iki universiteto;

Baltarusijos Stačiatikių bažnyčios atstatymas kaip nacionalinė alternatyva Maskvos patriarchato Rusijos stačiatikių bažnyčios Baltarusijoje egzarchatui (teritorinei jurisdikcijai).

Planas iki 2030 metų taip pat apima bendradarbiavimo ir strateginės partnerystės stiprinimą Baltijos ir Juodosios jūros bendruomenėje (past. Intermarium projekte), atitinkamo regioninio tarpvyriausybinio bloko formavimą ir organizavimo planą.

Ši anti-Rusiška retorika atskleidžianti tikrąjį Baltarusijos opozicijos vadovybės veidą

Tokios radikalios geopolitinės ir karinės-politinės transformacijos Europos centre gali sukelti skaudžiausias pasekmes. Didžiosios regionų ir pasaulio valstybės labai jautriai reaguoja į saugumo klausimus. Programoje siūloma padaryti vienoje vietoje staigiai sumažinti saugumą, o kitoje žymiai padidinti.

Tarp ilgalaikių tikslų programoje įrašytas Baltarusijos autocefalinės (nuo Maskvos patriarchato nepriklausomos) bažnyčios sukūrimas. Tai kova dėl religinės Baltarusių tapatybės skiriančios juos nuo Slaviškos Rusijos ortodoksų bažnyčios.

Apibendrinimas

Apibendrinant Baltarusių „opozicijos“ planus ir veiksmus tampa akivaizdu, kad pagrindinis Baltarusių „opozicijos“ tikslas yra bet kokiomis priemonėmis užgrobti valdžią remiant Vakarų rėmėjams, tame tarpe remiant Lietuvos Seimui, LR vyriausybei ir LR prezidentui G. Nausėdai.

Baltarusijos opozicija, tai provakarietiški radikalūs neo-liberalai.

Baltarusijos opozicija iš JAV ir ES šalių narių gauna tiesioginę finansinę, diplomatinę, žiniasklaidos ir slaptą paramą.

Remiantis tokia opozicijos politine ir ekonomine programa Baltarusijos suverenitetas, ekonomika ir Baltarusijos piliečių interesai būtų aukojami dėl nedidelės Vakarų finansuojamų „aktyvistų“ ir „politikų“ grupės interesų.

Susiję:

Baltarusijos „spalvotoji revoliucija“ – JAV, ES ir Lietuvos „hibridinis karas“ prieš Baltarusiją (I d.)