JAV dėkoja Lietuvai už jos vaidmenį Baltarusijos situacijoje

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/jav-... 2020-09-17 13:24:00, skaitė 1052, komentavo 1

JAV dėkoja Lietuvai už jos vaidmenį Baltarusijos situacijoje

Linas Linkevičius lankydamasis JAV, valstybės sekretoriui Maikui Pompėjui perdavė Seimo priimtą rezoliuciją dėl Baltarusijos ir pabrėžė, kad, norint sustabdyti represijas ir žmogaus teisių pažeidimus, ES ir JAV turi veikti drauge

Jungtinės Valstijos dėkoja Lietuvai už šalies vaidmenį Baltarusijos situacijoje, teigiama Valstybės departamento pranešime po JAV valstybės sekretoriaus Maiko Pompėjaus ir Lietuvos užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus susitikimo.

Trečiadienį Vašingtone įvyko Pompėjaus ir Linkevičiaus susitikimas, kurio metu buvo aptarta situacija Baltarusijoje, Lietuvos ir JAV santykiai. Susitikimo metu šalys taip pat pasirašė supratimo memorandumą dėl 5G tinklų saugumo.

Great meeting with Lithuanian Foreign Minister @LinkeviciusL today to discuss the U.S.- Lithuania partnership on #5G security and promoting democracy and human rights. Grateful for Lithuania’s contributions to our shared defense @NATO. pic.twitter.com/RrZ2jHmhOp

— Secretary Pompeo (@SecPompeo) September 17, 2020

Ministras JAV valstybės sekretoriui perdavė praėjusią savaitę Lietuvos Seimo priimtą rezoliuciją dėl Baltarusijos ir pabrėžė, kad, norint sustabdyti represijas, žmogaus teisių pažeidimus Baltarusijoje,  Europos Sąjunga ir JAV turi veikti drauge.

„JAV ir Europos Sąjunga turi gilinti  bendradarbiavimą, keistis informacija bei sutelkti jėgas dėl vieningo atsako žmogaus teisių pažeidimus Baltarusijoje vykdžiusių pareigūnų atžvilgiu“, — ministrą cituoja URM spaudos tarnyba.

Savo ruožtu JAV valstybės sekretorius padėkojo Lietuvai už jos vaidmenį Baltarusijos situacijoje.

„Valstybės sekretorius išreiškė padėką Lietuvai už jos lyderystę užtikrinant Baltarusijos nepriklausomybę ir teritorinį vientisumą bei šios šalies žmonių demokratinių teisių laikymąsi“, — teigiama Valstybės departamento pranešime.

Ministras taip pat išsakė Lietuvos poziciją ir paprašė JAV paramos dėl Lietuvos pasienyje esančios Astravo atominės elektrinės. Linkevičius  pabrėžė, kad šis Baltarusijos projektas vykdomas „nepaisant tarptautinių organizacijų saugumo reikalavimų ir rekomendacijų“.

Pompėjas ir Linkevičius taip pat aptarė NATO, padėtį Afganistane, Irake ir Hormūzo sąsiauryje.

Baltarusijos opozicija mano, kad prezidento rinkimus Baltarusijoje rugpjūčio 9 dieną laimėjo Svetlana Tichanovskaja, o ne dabartinis lyderis Aleksandras Lukašenka. Tačiau pasaulio bendruomenė nepripažino Tichanovskajos kaip Baltarusijos prezidentės. Pati Tichanovskaja saugumo sumetimais po prezidento rinkimų išvyko į Lietuvą.

Anksčiau Minsko valdžia ne kartą pareiškė, kad protesto akcijos Baltarusijoje kuruojamos iš užsienio ir kaltino Vakarų šalis tiesioginiu kišimusi į padėtį respublikoje.

Jau daugiau nei mėnesį protestai tęsiasi po prezidento rinkimų, kuriuos, oficialiais CRK duomenimis, laimėjo Lukašenka. Jo oponentai, taip pat Europos Sąjunga, nesutinka su balsavimo rezultatais.

Pirmosiomis neramumų dienomis saugumo pajėgos slopino protestuotojų veiksmus, naudodamos ašarines dujas, vandens patrankas, garsines granatas, gumines kulkas. Oficialiais duomenimis, buvo sulaikyta daugiau nei 6,7 tūkst. demonstrantų. Kaip pranešė respublikos Vidaus reikalų ministerija, per riaušes buvo sužeista šimtai žmonių, įskaitant daugiau nei 130 teisėsaugos pareigūnų.

SN ir Twitter inf.