Lavrovas: Lietuva ir Lenkija diktuoja Baltarusijai savo valią per Tichanovskają

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/video/2... 2020-09-19 12:16:00, skaitė 1363, komentavo 11

Lavrovas: Lietuva ir Lenkija diktuoja Baltarusijai savo valią per Tichanovskają

Pasak ministro, buvusi kandidatė į Baltarusijos prezidentus Svetlana Tichanovskaja "kalba ne savo balsu"

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pareiškė, kad Lenkija ir Lietuva atkakliai reikalauja Baltarusijos valdžios pakeitimo. Pasak Rusijos ministro, Vakarų kaimynai bando paveikti Baltarusijos žmones ir diktuoti savo valią per buvusią kandidatę į prezidentus Svetlaną Tichanovskają, kuri šiuo metu yra Vilniuje. Jis taip pat pažymėjo, kad opozicija išnaudojama aklai ir kad procesai daugiausia kontroliuojami iš užsienio.

"Jau kelis kartus kalbėjau apie situaciją, kurioje atsidūrė Svetlana Tichanovskaja. Kad ji kalba ne savo balsu, man akivaizdu. Ji įsikūrė šalies sostinėje, Vilniuje, Lietuvos sostinėje, kuri priešakyje, kartu su mūsų kolegomis lenkais, reikalauja pakeisti valdžią", — pareiškė Rusijos ministras.

Jis priminė, kad Lietuva anksčiau yra paskelbusi Tichanovskają "Baltarusijos Respublikos vadove", o prezidentą Aleksandrą Lukašenką laiko "neteisėtu" šalies vadovu. Jo nuomone, buvusi kandidatė į prezidentus daro pareiškimus, keliančius daug klausimų.

"Visų pirma ji sakė esanti susirūpinusi, kai Rusija ir Baltarusija palaiko glaudžius santykius. Kitą dieną ji pranešė, kad ragina saugumo pareigūnus stoti į įstatymo pusę. Tai yra tiesioginis kvietimas išduoti priesaiką. Ir apskritai, tėvynės išdavystė. Tai tikriausiai yra nusikalstama veika. Todėl tie, kurie jai pateikia jos veiklos pagrindą, tie, kurie jai pasako, kokius daryti pareiškimus, kokius klausimus spausti, žinoma, jie turi suvokti savo atsakomybę", — tvirtina Lavrovas.

Padėtis Baltarusijoje

Didžiuliai opozicijos protestai prasidėjo visoje Baltarusijoje rugpjūčio 9 dieną, po prezidento rinkimų, kuriuos Lukašenka laimėjo šeštą kartą — CRK duomenimis, jis surinko 80,1 % balsų. Opozicija mano, kad rinkimus laimėjo dabar Lietuvoje esanti Svetlana Tichanovskaja.

Lietuva nuo pat protesto Baltarusijoje pradžios aktyviai dalyvauja kaimyninės valstybės reikaluose. Lietuvos politikai reikalauja naujų rinkimų, nes mano, kad rezultatai esą buvo "suklastoti".

Maskva ne kartą ragino Lietuvą nekurstyti situacijos kaimyninėje šalyje ir suteikti Baltarusijos žmonėms galimybę ją susitvarkyti patiems. Kaip teigė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas, Lietuva peržengė visas padorumo ribas keldama reikalavimus Baltarusijai. Jis pažymėjo, kad Vilnius kartu su Tichanovskaja "dirba visai nedemokratiniais metodais".

https://youtu.be/l44V_URDb8E