Suvereniteto apsauga: kas ketina pirkti Rusijos oro gynybos sistemą S-500

Autorius: Aleksandras Chrolenko Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2020-10-08 13:44:00, skaitė 1694, komentavo 8

Suvereniteto apsauga: kas ketina pirkti Rusijos oro gynybos sistemą S-500

Priešlėktuvinių raketų sistema S-500 "Prometej", kurios efektyvus taikinio sunaikinimo nuotolis yra iki 600 km, Rusijoje bus naudojama nuo 2021 metų, tačiau šiame komplekse jau matomas rimtas eksporto potencialas

RF Gynybos ministerijos poligonuose baigiami S-500 "Prometej" sistemos bandymai, bandomųjų raketų paleidimas patvirtino visas deklaruotas savybes, o pramonė yra pasirengusi serijinei gamybai. Po bandomosios operacijos kariai pradės masinius pristatymus. S-300 ir S-400 paklausa užsienio klientams leidžia numatyti sėkmingą S-500 patekimą į tarptautinę rinką.

Amerikos analitinis leidinys "Military Watch" jau nustatė pirmuosius penkis potencialius "Prometej" klientus, tarp kurių yra Alžyras, Baltarusija, Kinija, Indija ir Iranas. Kodėl būtent šios šalys? JAV ir daugelio Vakarų šalių militarizavimas, ankstesnių NATO karinių operacijų patirtis.

Tokios perspektyvos kelia nerimą daugeliui mūsų planetos kaimynų (ne tik Rusijos ir Kinijos) ir verčia stiprinti savo nacionalines oro gynybos sistemas. Natūraliai auga užsienio klientų paklausa Rusijoje pagamintoms S-300, S-400 ir S-500 sistemoms, galinčioms efektyviai kovoti su įvairiomis grėsmėmis autonomiškai ir bendradarbiaujant.

Nepriklausomybės pavyzdžiai

Alžyras įsigijo Rusijos ginklų sistemas po Šaltojo karo, o šiandien turi naujausias oro gynybos sistemas: oro gynybos raketų sistemą "Pantsir" ir, kai kurių šaltinių teigimu, S-400. "Military Watch" mano, kad Alžyro ekspertai ypač vertino galimybę naudotis pažangiomis Rusijos oro gynybos sistemomis 2011 metų vasarą ir rudenį įvykusių masinių NATO oro atakų prieš gynybinę kaimyninę Libiją fone. Tuo tarpu Vakarai ateityje (2020-ųjų pabaigoje) aktyviai naudojasi penktosios kartos naikintuvais ir viršgarsiniais lėktuvais. Siekdamas kompensuoti didėjančias karines grėsmes, Alžyras yra objektyviai suinteresuotas įsigyti sistemas S-500 ir Rusijoje pagamintus orlaivius Su-57.

Baltarusijos gynybos biudžetas ganėtinai kuklus, 2020 metams — apie 623 mln. USD. Tačiau, atsižvelgiant į karinius-politinius neramumus Rytų Europoje ir didėjantį NATO karių aktyvumą šalia Baltarusijos sienų, Minskas gali būti vienas pirmųjų, kuris tikisi S-500 sistemos tiekimo "draugiška" kaina.

Baltarusijos sugebėjimas smogti lėktuvams ir sunaikinti aviacijos taikinius "NATO teritorijos" gilumoje yra strategiškai naudingas Rusijai.

Kinija viena pirmųjų įsigijo šiuolaikines Rusijos oro gynybos sistemas — oro gynybos raketų sistemą S-300PMU-2, oro gynybos raketų sistemą S-400 ir naikintuvus Su-27 bei Su-35 "oras-oras" raketas.

Kinijos ekspertai sukūrė keletą savo efektyvių oro gynybos sistemų, tačiau Rusija pirmauja aviacijos ir kosmoso gynybos sistemų srityje. "Prometej", galinti "pasiekti" taikinius netoli kosmoso ribos, didesniame nei 100 km aukštyje, neabejotinai pasirodys vertingas Kinijos liaudies išlaisvinimo armijos pirkinys. Pekinas rimtai vertina grėsmes, kurias kelia naujos kartos amerikiečių ginklų sistemos.

Dešimtmečius Indija tebėra didžiausia Rusijos ginklų sistemų klientė, įskaitant kelis oro gynybos sistemų S-400 "Triumph" padalinius (2018 metais sutartis sudarė daugiau nei 5 mlrd. USD). Naujojo Delio strateginių raketų pastangas galima veiksmingai papildyti S-500 sistemos dislokavimu, kuris yra būtinas karštame regione (kur jau pasirodė Kinijos viršgarsinis karinis lėktuvas su dronu WZ-8). Indijai ne kartą buvo grasinama JAV ekonominėmis sankcijomis dėl aukštos kokybės rusiškų ginklų įsigijimo, tačiau tai niekada nesustabdė Naujojo Delio ir vargu ar turės įtakos naujausios S-500 "Prometej" sistemos įsigijimui.

Iranas parodė didelį susidomėjimą sovietų ir Rusijos oro gynybos sistemomis nuo Irano ir Irako karo pabaigos 1988 metais. Irano armija yra ginkluota modernizuotomis tolimojo nuotolio sistemomis S-200, oro gynybos sistemomis S-300PMU-2. Teheranas yra laikomas pagrindiniu potencialiu S-400 "Triumph" sistemos, kuri yra reikalinga kovai su didėjančiu JAV ir NATO slaptų lėktuvų buvimu Vidurio Rytuose, pirkėju. Ateityje Iranas gali parodyti susidomėjimą naujausia S-500 "Prometej" sistema. Leiskite priminti, kad spalio mėnesį JT Saugumo Tarybos embargas dėl ginklų pardavimo Teheranui baigėsi, o Rusija, net ir Amerikai grasinant ekonominėmis sankcijomis, neketina atsisakyti tiekti ginklų Irano Islamo Respublikai.

Kosmoso galimybės

S-500 sistema neturi analogų, tai pripažįsta šalies ir užsienio kariniai ekspertai. Atkreipkite dėmesį, kad "Prometej" nėra "Triumph" (kuris veikia nuo 5 metrų iki 60 kilometrų aukštyje) pakaitalas ir yra skirtas prioritetiniam strateginių taikinių sunaikinimui esant dideliems atstumams (žemos orbitos palydovai, viršgarsinės sparnuotosios raketos, tarpžemyninės balistinės raketos, kosminiai orlaiviai, AWACS lėktuvai, sunkieji bombonešiai). 

Puikios taktinės ir techninės savybės leidžia S-500 priskirti pirmosios kartos prieš kosmosą gynybos sistemoms. "Prometej" turi 600 kilometrų sunaikinimo spindulį, ir šiame diapazone tuo pačiu metu gali sunaikinti iki dešimties viršgarsinių taikinių (kruizinių ir balistinių raketų), skrendančių iki 25 tūkstančių kilometrų per valandą greičiu, iki 200 km aukštyje. Tai kelia didelį nerimą amerikiečių specialistams, kurie abejoja F-22, F-35 ir B-2 orlaivių nematomumu C-500 radarams.

Jungtinės Valstijos kuria kosminius atakos ginklus ir ateityje gali juos panaudoti prevenciniam smūgiui prieš Rusiją, naudodamos Europoje esančias karines bazes. Tačiau S-500 "Prometej" sistema žymiai lenkia Amerikos raidą technologijų srityje. Atkreipkite dėmesį, kad 600 km yra tikslinė smūgio linija, o S-500 "mato" daug toliau. Tokios technologijos, kaip ši, peržengia ribas to, kas įmanoma kariniuose reikaluose.

Pavyzdžiui, iš Krymo pusiasalio teritorijos "Prometej" galės kontroliuoti oro erdvę visoje Juodojoje ir Marmuro jūrose bei "apims" dangų virš Bulgarijos ir Rumunijos (įskaitant Bukareštą). Iš Kaliningrado srities S-500 kovinėje situacijoje "pasieks" sparnuotąsias raketas ir "nematomas" F-35 Skagerako sąsiauryje, jungiančiame Šiaurės ir Baltijos jūras.

Jei prireiks, taikiniai virš Berlyno ir Drezdeno, virš visos Lenkijos, jau nekalbant apie kompaktišką Lietuvos, Latvijos ir Estijos erdvę, taps pažeidžiami. Tačiau, svarbiausia, naujausia S-500 sistema yra skydas, padedantis veiksmingai dislokuoti Vakarų karinės apygardos karius ir įvairių diapazonų raketų sistemas bei Rusijos bazines sistemas.

Pirmuosius "Prometej" pavyzdžius Rusijos Federacijos ginkluotosios pajėgos gaus 2021 metais. Priešlėktuvinių raketų sistemos S-500, S-400 ir S-300 pateks į vieną (integruotą) aviacijos ir kosminės erdvės gynybos sistemą, kuri efektyviau apsaugos Rusiją nuo įvairiausių grėsmių ir padidins stabilumą kaimyninėse šalyse ir regionuose.

Kai Maskva su sąjungininkais ir partneriais pasidalins naujais gynybiniais pajėgumais, minėtas S-500 klientų sąrašas tikrai bus ilgesnis. Dėl ypatingo naujausiojo tolimojo nuotolio "Prometej" patrauklumo nekyla abejonių, nes pats tokios oro gynybos ir priešraketinės gynybos sistemos buvimas šalies teritorijoje pastebimai atvėsins bet kurį agresorių.

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.