Amerikai pritrūko pinigų vakcinai

Autorius: Irina Alksnis Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2020-10-13 10:53:00, skaitė 1317, komentavo 2

Amerikai pritrūko pinigų vakcinai

Jungtinės Valstijos, atstovaujamos Nacionalinio kontržvalgybos ir saugumo centro (NCSC) direktoriaus Viljamo Evaninos, savaitgalį apkaltino Rusiją, Kiniją ir Iraną bandymais užkirsti kelią Amerikai gauti COVID-19 vakciną

Amerikiečių kontržvalgybos pareigūno pareiškimai pasirodė beveik tuo pačiu metu su Donaldo Trampo pareiškimu, kuriame jis pripažino, kad vakcina nuo koronaviruso infekcijos JAV pasirodys tik po prezidento rinkimų.

Tačiau jis tai paaiškino ne klastingomis užsienio politikos konkurentų intrigomis, o vidiniais politiniais skirtumais.

"Manau, kad ji [vakcina — Sputnik] turėtų pasirodyti prieš rinkimus, tačiau čia įsikiša politika. Gerai. Jie nori žaisti savo žaidimus. Ji bus iškart po rinkimų", — pasakė jis.

Kaip kompensaciją prezidentas pažadėjo amerikiečiams nemokamai suteikti tuos pačius vaistus COVID-19 gydyti, kuriuos jis pats vartojo ligos metu. Jungtinėms Valstijoms, turinčioms absurdišką pagal išsivysčiusių šalių standartus sveikatos priežiūros sistemą, kurios tiesiog negali sau leisti didžiulis skaičius piliečių, tai yra labai galinga iniciatyva.

Nepaisant to, naujausią Trampo pareiškimą iš tikrųjų reikia suvokti kaip kompensacijos formą, taip pat ir PR prasme, nes vakcinos tema ir jos pasirodymas dar prieš rinkimus buvo svarbi jo rinkimų kampanijos dalis.

Preparato kūrimui Baltieji rūmai skyrė apie dvylika milijardų dolerių, kurie buvo paskirstyti tarp atitinkamo profilio vidaus ir užsienio organizacijų. Pavyzdžiui, Amerikos biotechnologijų bendrovė "Novavax" gavo 1,6 mlrd. dolerių.

Tačiau JAV administracija — ir ne ji viena — dėjo pagrindines viltis į darbus, kuriuos kartu vykdo Britanijos ir Švedijos farmacijos bendrovė "AstraZeneca" ir Oksfordo universitetas. Su jais, pasirodo, buvo susijęs ir didžiausias nusivylimas, nes kilo rimtų klausimų dėl kuriamo preparato saugumo.

Rusiją visos šios JAV farmacijos peripetijos pirmiausia domina tiek, kiek jos yra susijusios su Rusija. Kaip žinoma, dar nuo vasaros JAV, Didžioji Britanija ir Kanada kaltino Maskvą kibernetinėmis atakomis, kad pavogtų informaciją apie jų kuriamas vakcinas. Dabar, sprendžiant iš Evaninos kalbos, koncepcija pasikeitė ir į pirmą planą išėjo Rusijos specialiųjų tarnybų sabotažas, kad būtų užkirstas kelias ten vykstančių darbų sėkmei.

Ir apskritai rusai greičiausiai neturi jokios vakcinos — apie tai taip pat pareiškė NCSC direktorius. Amerikos kontržvalgybos tarnybos, kad išsaugotų jos vadovybės nervų ląsteles, galbūt, geriau neinformuoti, kad po kelių dienų Rusija užregistruos jau antrąjį preparatą — centro "Vektor".

Tačiau, jei pažvelgtume į visą šią istoriją globaliu požiūriu, tai ji net labiau pamokanti nei Vašingtono pastebimas įprotis kaltę dėl bet kokių savo nesėkmių primesti tariamoms Maskvos intrigoms.

Laimėti pasaulines vakcinų varžybas Vašingtonui buvo svarbu ne tik dėl Donaldo Trampo rinkimų kampanijos, bet ir dėl nepajudinamos JAV hegemonijos pasaulyje įrodymo — tai būtų tarsi patvirtinimas, kad Amerika išlieka labiausiai išsivysčiusi, technologiškai ir moksliškai pažangiausia, galingiausia ir visais kitais atžvilgiais pati geriausia šalis planetoje.

Finansinis veiksnys tradiciškai atliko svarbų vaidmenį JAV kaip pasaulinės lyderės statusui. O pagrindinių planetos spausdinimo staklių turėjimas iki šiol yra vienas iš kertinių jų dominavimo akmenų.

Nepaprastai dosnus finansavimas, kurį Vašingtonas skyrė vakcinų kūrimui kompanijoms visame pasaulyje, galėjo būti du, tris ar net dešimt kartų didesnis. Juk amerikiečiai tai tikrai gali sau leisti.

Viena vertus, tai yra įspūdinga, tačiau, kita vertus, tai tik pabrėžia nesėkmės mastą. Nes nei 50, nei net 100 milijardų JAV dolerių šiuo atveju nieko nebūtų pakeitę: kai kurių uždavinių paprasčiausiai neįmanoma išspręsti vien pinigais.

Pastaraisiais metais JAV reguliariai atrado, kad žinomi įrankiai, užtikrinę jų dominavimą pasaulyje, pradeda žlugti. Jaunesni užsienio politikos partneriai ir tarptautinės organizacijos, kurias amerikiečiai yra įpratę laikyti savo tėvonija, ištrūksta iš kontrolės. Sukurtos ir jau naudotos darbo su nepageidaujamais reiškiniais technologijos, pavyzdžiui, tos pačios "spalvotosios revoliucijos", praranda savo efektyvumą.

O dabar dar vienas skambutis, jei ne aliarmas, kuris primena, kad doleris taip pat nėra visagalis.

Sputnik V: pirmoji užregistruota vakcina nuo COVID-19
Sputnik V: pirmoji užregistruota vakcina nuo COVID-19