Amerikietiška svajonė — ar Baidenas išgelbės Lietuvą?

Autorius: Andrius Petrinis Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2020-10-26 12:09:00, skaitė 1319, komentavo 3

Amerikietiška svajonė — ar Baidenas išgelbės Lietuvą?

Kandidatas į JAV prezidentus Džo Baidenas paskelbė savo Amerikos santykių su Baltijos šalimis viziją. Lietuvai turėtų patikti. Tačiau yra vienas "bet"...

Prasideda vieno puslapio programinis pranešimas nuo darbų, kuriuos Baidenas (pirmiausia kaip JAV viceprezidentas Barako Obamos laikais) padarė Baltijos valstybių labui, išvardijimo. Jų esmė — indėlis į Lietuvos, Latvijos ir Estijos saugumą per Rusijos atgrasymo sistemos Europoje plėtojimą, stiprinant Šiaurės Atlanto Sutarties Organizaciją (NATO).

Tuo tarpu Donaldas Trampas, kaip pabrėžia jo oponentas, suabejojo Aljanso prasmingumu bei vieną kartą supainiojo Baltijos regioną su Balkanais (dar šiame kontekste galima prisiminti, kad Baidenas perspėjo, jog antros kadencijos metu dabartinis JAV vadovas gali galutinai sužlugdyti NATO).

Toliau demokratų kandidatas pereina prie pažadų. Pirmas — jis neleis Rusijai suabejoti NATO ir transatlantinių karinių Amerikos įsipareigojimų tvirtumu. Kol Trampas, anot jo, verčia Baltijos šalis nerimauti dėl savo saugumo, jis negailės pinigų JAV ir NATO karių dislokavimui jose, nes tai svarbiau negu Trampo siena pasienyje su Meksika.

Antras pažadas — toliau bandyti sustabdyti dujotiekio "Šiaurės srautas 2" projekto realizavimą, nes Europos priklausomybė nuo rusiškų dujų leis Maskvai ją šantažuoti (juk tik Amerikos dujos yra demokratinės ir nepolitizuotos).

Pirma mintis, susipažinus su šiuo dokumentu, — kaip Baideno štabas apskritai prisiminė Baltijos regioną prezidentinės kampanijos įkarštyje? Gal kažkas pasakė Džo, kad yra tokia Lietuva (nepainioti su Latvija) kažkur prie Baltijos jūros, šalia Lenkijos, kurią kartu su kaimynėmis reikia nuraminti frazėmis apie JAV ir NATO vaidmenį Europoje. Ir prie to dar galima pridurti kovą su rusišku dujotiekiu, nes, regis, regiono valstybės irgi prieš jį.

Jeigu rimtai, tai Baideno "vizija" yra pigus reklaminis triukas. Pagrindinis klausimas — kiek jis yra praktiškai reikšmingas?

Teoriškai jau seniai akivaizdu, kad demokratų (kuriuos šiuo atveju remia ir nemaža dalis respublikonų) ir Trampo požiūriai užsienio politikoje kardinaliai skiriasi. Pirmieji yra globalistai-imperialistai, kurie nori visur būti ir viską kontroliuoti. O antrasis yra nacionalistas-izoliacionistas, kuris nori iš visur išeiti (Afganistano, Sirijos, Irako ir net Vokietijos) ir rūpintis pirmiausia Amerika. Pirmiems pagrindinis oponentas yra Rusija, o antrajam — Kinija.

Atitinkamai, Lietuvos užsienio politikos vykdytojai (kaip ir kiti transatlantinės vienybės, kuri faktiškai reiškia Vašingtono dominavimą Europoje, šalininkai) greičiausiai svajoja apie Baideno pergalę, nes tuomet viskas turėtų būti kaip anksčiau, ir Trampą galima bus pamiršti kaip baisų sapną. Kalbant konkrečiau, Senajame žemyne vyrautų principas "Amerika valdo, Rusija už geležinės uždangos, Vokietija (ir Prancūzija) be balso teisės".

Klausimas — ar demokratų prezidentui tikrai pavyks atkurti status quo transatlantiniuose santykiuose? Ar nėra taip, kad Trampo laikais jie buvo sugadinti negrįžtamai?

Manytina, kad geriausiu atveju transatlantinis dialogas stabilizuosis, bet kaip anksčiau jau nebus. Europos savarankiškumas turėtų didėti vien dėl to, kad Vašingtono galia objektyviai mažėja. Pavyzdžiui, jam nepavyko pakeisti režimo Venesueloje. ES atveju lakmuso popierėliu turėtų tapti "Šiaurės srauto 2" projektas, kuris, nepaisant maksimalaus Amerikos spaudimo, artėja prie pabaigos (net Aleksejaus Navalno "apnuodijimo" istorija nepadėjo).

Kitaip tariant, laimėjus Baidenui, Lietuva ir kiti JAV satelitai Europoje galės ramiau vykdyti joje proamerikietišką politiką, bet strateginiame lygyje transatlantinės vienybės pamatai, atrodo, įtrūko nepataisomai, ir tik laiko klausimas, kada Baltijos šalims teks koreguoti savo tarptautinį kursą. Bet taip toli į priekį jos negalvoja...

Laimėjus Trampui, galvoti, ką daryti, gali tekti greičiau, nes jis neišvengiamai toliau gadins santykius su ES ir skirs mažiau dėmesio NATO bei posovietinei erdvei. O jeigu nugalėtojo JAV prezidento rinkimuose nustatymo procesas užsitęs ir įgaus pilietinio konflikto formas, Amerikos "aktyvui" bus visai blogai, nes ji iškris iš aktyvios tarptautinės politikos neribotam laikui.

Trumpai sakant, šiandien Lietuvos danguje kaip orientyras ir viltis šviečia Baideno žvaigždė, bet jai reikia pradėti pratintis prie minties, kad JAV imperija įžengė į nuosmukio fazę, ir dairytis alternatyvų arba mokytis gyventi savarankiškai. Rytoj gali būti vėlu...

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.