Tikrasis Izraelio ir Vengrijos "vakcinacijos nacionalizmas"

Autorius: Irina Alksnis Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2020-11-22 23:47:00, skaitė 584, komentavo 0

Tikrasis Izraelio ir Vengrijos

ES vakcinacijos nuo koronaviruso strategijoje numatyta naudoti jos teritorijoje gaminamus vaistus. Beje, tai yra pats "vakcinacijos nacionalizmas", kuriuo Rusija buvo apkaltinta prieš kelis mėnesius

Izraelis derasi su Rusija dėl vakcinos nuo COVID-19 pirkimo. Tai tapo žinoma po telefono pokalbio tarp Vladimiro Putino ir Benjamino Netanjahu.

Žinia apie Izraelio valstybės susidomėjimą Rusijos plėtra netapo ypatinga sensacija. Tai įvyko prieš porą savaičių, kai pasirodė informacija, kad Jeruzalės Hadassah medicinos centras užsakė pusantro milijono "Sputnik V" dozių. Bendravimas tarp dviejų lyderių atrodo tik organiškas proceso tęsinys.

Kaip sakė Netanjahu po pokalbio su Putinu, tikslas yra "įsigyti kuo daugiau vakcinų iš kuo daugiau šaltinių kuo daugiau šalies piliečių".

Jo žodžiai nesiskiria nuo poelgių. Prieš keletą mėnesių Izraelis pasirašė vakcinos pirkimo sutartį su Amerikos bendrove "Moderna", kurioje neseniai buvo paskelbti įspūdingi tarpiniai III vaisto bandymo etapo rezultatai — 94,5 proc. efektyvumo. Praėjusią savaitę buvo paskelbta apie panašius susitarimus tarp Tel Avivo ir "Pfizer".

Apskritai Izraelis laikėsi giliai pragmatiškos pozicijos, visiškai pateisinamos atsižvelgiant į ligos plitimo pavojų ir platumą, didžiulę naštą sveikatos priežiūros sistemai ir smūgį nacionalinei ekonomikai. 

Tačiau šiuo metu Vakarų pasauliui toks požiūris gali būti laikomas unikaliu ir neįprastu.

Europos Sąjunga kruopščiai kuria ir prilygsta savo narėms, grasindama "partijos linijos" atlygiais. Šį kartą tokia yra Vengrija.

ES vakcinacijos nuo koronaviruso strategijoje numatyta naudoti jos teritorijoje gaminamus vaistus. Beje, tai yra pats "vakcinacijos nacionalizmas", kuriuo Rusija buvo apkaltinta prieš kelis mėnesius. Šiuo metu Europos Sąjunga yra pasirašiusi sutartis su trimis farmacijos įmonėmis dėl potencialaus vaisto pirkimo — "AstraZeneca", "Sanofi-GSK" ir "Johnson & Johnson".

Budapeštas, pradėjęs bendradarbiauti su Maskva šia tema, prieštarauja Briuselio nurodymams, kurie net pažadėjo imtis pažeidėjų atžvilgiu administracinių priemonių. Tačiau vengrams tokios grėsmės yra žinomos — taip pat įgūdis jų nepaisyti. Šią savaitę pirmieji "Sputnik V" mėginiai bus pristatyti tyrimams į Vengriją, o ten jau ruošiama vieta, kurioje planuojama organizuoti Rusijos vakcinos gamybą.

Vengrijos valdžios institucijų motyvaciją lengva suprasti.

Pirmoji — pavasario — koronaviruso banga parodė, kad kiekviena ES šalis yra priversta savarankiškai susidoroti su epidemija, ypač atsižvelgiant į tikrąją žmonių sveikatą ir užspringusią nacionalinę sveikatos sistemą. Dabartiniai įvykiai su beveik kasdieniais antiraščiais apie ligonius ir mirusiuosius optimizmo neprideda.

Esant tokiai situacijai, ES, iš tikrųjų nusipraususi rankas, reikalauja laikytis savo taisyklių, kaip elgtis su COVID-19. Labai patogi pozicija Briuseliui.

Dar blogiau, kad Rusijos plėtra savo pasirengimo prasme lenkia ne tik europiečius, o tai greičiausiai leis plačiau ją pradėti naudoti anksčiau. Kyla klausimų dėl pačių vaistų.

Oksfordo vakcina ("AstraZeneca") buvo siejama su daugeliu nemalonių įvykių bandymų metu, o tai sukėlė nemažų abejonių dėl jo saugumo. Tuo pačiu metu ES ją perka už palyginti mažą kainą (2,5 euro už dozę), o įmonė pagal sudarytą susitarimą gavo imunitetą nuo baudžiamojo persekiojimo, jei dėl jo naudojimo buvo padaryta žala žmogaus sveikatai. Savo ruožtu nebuvo jokių nerimą keliančių žinių apie prancūzišką "Sanofi" vaistą, tačiau jis kainuoja keturis kartus brangiau.

Dėl to neįmanoma nepaklausti: kaip iš tikrųjų bus platinamos šios vakcinos ES? Ir sunku atsisakyti įtarimo, kad Rytų Europos sąjungos narėms pirmiausia bus tiekiamas vaistas "AstraZeneca". Jei staiga, jį naudojant, masiškai išryškės sunkios pasekmės žmonių sveikatai, nacionalinės vyriausybės vėl turės išspręsti problemas.

Tokioje aplinkoje Vengrijos valdžios institucijų veiksmai atrodo kaip sveiko proto pavyzdys ir tikrai orientuoti į nacionalinius požiūrio interesus: geriau turėti savo žinioje jei ne "ideologiškai teisingą", bet veiksmingą vakciną, kurios saugumu esate asmeniškai įsitikinęs.

Beje, Hadassah medicinos centro generalinis direktorius profesorius Zeevas Rothsteinas lygiai tą patį sakė apie vykdomą Rusijos plėtros pirkimą: "Aš visiškai ramus priimdamas sprendimą neklausyti politinių ar komercinių skirtumų. Mes esame neutralūs. Mes neturime politinio šališkumo".

Visiems žmonėms toks požiūris šiuolaikiniams Vakarams yra nepriimtinas, todėl keli "renegatai" taip smarkiai atmetami. Jie ideologiją kelia aukščiau už savo tautos sveikatą.

Tačiau neabejojama, kad Senoji Europa savęs nenuskriaus ir jos gyventojai gaus geriausią vakciną iš trijų.

Na, o jei dauguma kitų regiono šalių yra pasirengusios ir toliau be skundų vykdyti įsakymus iš viršaus, tai yra jų pasirinkimas ir atsakomybė už pasekmes. Nors kuo toliau, tuo labiau jie pasauliui tampa pavyzdžiu, ką reiškia atsisakymas nuo suvereniteto, siekiant patirti jausmą priklausyti civilizacijos svajonei.

Autorės nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.