Net neapšilę naujieji valdantieji griebia jautį už ragų – sveikatos paslaugos brangs tiek, kad mažai nepasirodys

Autorius: Linas V. Medelis Šaltinis: https://www.ekspertai.eu/net-n... 2020-11-23 20:04:00, skaitė 774, komentavo 1

Net neapšilę naujieji valdantieji griebia jautį už ragų – sveikatos paslaugos brangs tiek, kad mažai nepasirodys

Jurgita Sejonienė ir Žygimantas Mauricas. Nuotr. facebook.com

Dar nespėjo naujai išrinkti 2020 m. Seimo rinkimų nugalėtojai gerai apšilti, dar net nepatvirtinta naujoji Vyriausybė, tačiau gyventojams nusiųsta labai aiški žinutė, aktuali praktiškai visiems be išimties piliečiams.

Šį žinia paprasta – už nemokamas sveikatos paslaugas reikės primokėti daugiau, negu tai buvo iki šiol.

„Tai, kad Lietuvoje sveikatos apsauga turi daug bėdų, žinota dar iki koronaviruso. Kaip pagrindinė blogybė įvardijamas per menkas šios srities finansavimas. Esą jeigu jis būtų didesnis, medikai galėtų gauti didesnius atlyginimus, o pacientai – kokybiškesnes paslaugas. Tačiau, kaip tas finansavimas turėtų būti didinamas: perskirstant biudžetą ar gyventojams primokant už gautas medicinos paslaugas?“, - skelbiama nepriklausomo Žmonių partijos portalo publikacijoje „Koalicijos sutartis sukėlė nerimą, kad už sveikatos paslaugas teks primokėti: paaiškino, kaip yra iš tiesų“.

Kalbinti pašnekovai – į Seimą su Žmonių partija išrinkta garsioji Lietuvos medikų sąjūdžio (LMS) pirmininkės pavaduotoja gydytoja Jurgita Sejonienė ir žymusis banko „Luminor“ ekonomistas Žygimantas Mauricas.

Abu jie vieningai atkreipės dėmesį, kad „tokio dalyko, kaip nemokama medicina apskritai nėra“.

„Abu jie sutiko, kad sveikatos apsaugos finansavimo modelį reikėtų peržiūrėti ir pateikė galimus sprendimo būdus, kaip į šią sritį pritraukti daugiau pinigų. Tarp jų – oficialios priemokos už tam tikras paslaugas, komfortą, skaidrumo didinimas, mecenavimas“, - nurodoma straipsnyje.

Valdančiosios koalicijos sutartyje labai aiškiai rašoma: „Sveikatos paslaugų kokybės ir prieinamumo užtikrinimas. Kursime gyventojams patogią, prieinamą ir kokybišką, visoje šalyje paslaugas teikiančią, atsparią krizėms sveikatos priežiūros sistemą, nediskriminuodami privačių sveikatos priežiūros įstaigų“.

Klausimas – kokiu būdu įmanoma nediskriminuoti privačių sveikatos priežiūros įstaigų? Teisingai – apmokestinant neprivačias sveikatos priežiūros įstaigų paslaugas.

Ekspertai.eu primena, kad Žmonių partijos atstovė J. Sejonienė ypač pagarsėjo, kai valstybinio transliuotojo eteryje pranešė apie priešų veiklą, „realiai yra nukreipta prieš pačią valstybę, prieš demokratiją“. Apie tai skelbėme publikacijoje „Skandalas: prisidengiant interpretacijomis apie koronavirusą vykdoma veikla prieš Lietuvą ir demokratiją“.

Ž. Mauricas – tai etatinis valstybinio bei nepriklausomų užsakomųjų komercinių transliuotojų komentatorius ekonomikos ir finansų klausimais, pasižymintis giliomis įžvalgomis.

Keli susiję:

Tunelio gale jau matėsi šviesa, tačiau netrukus paaiškėjo, kad tai buvo ne šviesa, o koronaviruso epidemijos traukinys

Skandalas: prisidengiant interpretacijomis apie koronavirusą vykdoma veikla prieš Lietuvą ir demokratiją

Klaidingai galvojantiems, kad įvedus eurą viskas pabrango, reikėtų kreiptis į psichologus