"Šizofrenijos" apraiškos Lietuvoje visuomenėje. Kas nugalės — COVID-19 ar sveikas protas?

Autorius: Domantas Klyva Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2020-12-19 20:35:00, skaitė 1007, komentavo 5

Buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga Lietuvai diagnozavo šizofrenija

Buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga turi psichiatrijos gydytojo kvalifikaciją. Jam suteiktas biomedicinos mokslų daktaro laipsnis. Iki tapdamas sveikatos apsaugos ministru Aurelijus Veryga dirbo Lietuvos sveikatos mokslų universitete (LSMU), buvo Sveikatos psichologijos katedros profesorius. Pono Verygos, kaip psichiatro, kompetencija abejoti nederėtų.

Paklaustas, kaip vertina tai, kad net ir kasdien augant naujiems užsikrėtimų COVID—19 skaičiams žmonės ir toliau plūdo į prekybos centrus, buvęs ministras tai pavadino beprotybe. "Čia kaip kokia šizofrenija — vieni nebetelpa į ligonines, kiti nebetelpa į prekybos centrus. Kitaip nei beprotybe negaliu to pavadinti", — žiniasklaidai sakė Aurelijus Veryga.

Šizofrenija buvo filmuojama, fotgrafuojama. Šizofrenijos vaizdais mirgėjo socialinis tinklas Facebook.

Žurnalistas Vytautas Matulevičius net negalėjo patikėti savo akimis.

Vytautas Matulevičius: "Sunku patikėti akim. Vaizdas prie Vilniaus "Akropolio", kurį parodė LRT. Ir tai tuo metu, kai naujų užsikrėtusiųjų skaičius kasdien skaičiuojamas tūkstančiais. Ir kai šalies valdžia, įskaitant ką tik išrinktąją, nuolat apeliuoja į piliečių sąmoningumą".


"Akropolio" šizofrenija

Buvęs Valstybės kontrolierius, būsimasis sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys žadėjo 130 punktų veiksmų planą, kureis įveiktų pandemiją Lietuvoje. Po trijų dienų ekonomistas, socialinių mokslų daktaras, o dabar ir sveikatos apsaugos ministras Dulkys savo planą sutrumpino iki trijų tikslų.

Pagrindiniai išsikelti tikslai — greitesnis kontaktą turėjusiųjų izoliavimas, kad teigiamų testų skaičius neviršytų penkių procentų, o pačių atvejų skaičius būtų mažesnis nei 200.

Dar po kelių dienų ministras pareiškė, kad sveikatos apsaugos sistema jau po dviejų savaičių gali neatlaikyti.

"Tačiau noriu labai sąžiningai pasakyti, kad jei visi nesilaikysime taisyklių, ieškosime išimčių, toliau kursime tas situacijas, sistema gali neatlaikyti po kokių 2 savaičių", — žiniasklaidai sakė  sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Pagal "New York Times" pateiktus paskutinių 7 dienų skaičiavimus Lietuva užėmė pirmąją vietą pasaulyje pagal diagnozuotų koronaviruso atvejų skaičių 100 tūkst. gyventojų.

JAV leidinys pateikia nuolat atnaujinamus koronaviruso skaičiavimus, o pagal vieną jų Lietuva tapo pasaulinės pandemijos "lydere". Amerikiečių skaičiavimai rodo, kad paskutinių 7 dienų naujų atvejų vidurkis mūsų šalyje siekia 2718. Tačiau, pagal 100 tūkst. žmonių tenkantį vidurkį (97,4), Lietuva atsidūrė  pačiame lentelės viršuje.

Su dideliu iššūkiu susiduria ne tik Lietuvos sveikatos apsaugos sistema, bet ir asmeniškai ministras Arūnas Dulkys. Tuo įsitikinusi LRT Tyrimų skyriaus vadovė Indrė Makaraitytė. Tuo bando įtikinti LRT portalo skaitytojus.

Savo tyrimą žurnalistė pavadino — "Išdulkinkim" Dulkį". Minimą Makaraitytės veiksmą su ministru Dulkiu atlieka Jo Ekscelencija Gitanas Nausėda. Tyrimą Makaraitytė reklamuoja savo Facebook laiko juostoje.

LRT Tyrimų skyriaus vadovė Indrė Makaraitytė: "Pirmi pasaulyje. Šiandien mirė 44 žmonės. Kasdien — po naują rekordą. Man kyla keli svarbūs klausimai. Kad Gintanas Nausėda prižadėjo akylai stebėtį Arūną Dulkį ir atleisti iškart iš pareigų, jei kas nors nesiseks, galima suprasti. Bet kodėl su tuo pačiu Prezidentu mes iki tokios būklės atkeliavome? Ir kodėl už milijoną klaidų Prezidentas nereikalavo nei Aurelijaus Verygos galvos, nei asmeninės  Sauliaus Skvernelio atsakomybės?".


"Išdulkinkim" Dulkį"

"Likime namuose", "atšaukime alkoholio pardavimo ribojimus", "legalizuokime žolę". Šitie trys dalykai gerai vienas kitą papildo. Alkoholio klausimu net skubama — kol karantinas nesibaigė. Kaip sako liaudies išmintis — bare su draugais gerai, bet vienam namuose — geriausia. "Vienas namuose — aš darau ką noriu".

Negali daryti ką nori Seimo nariai. Seimo nariai turi tesėti duotus pažadus savo rinkėjams.

Laisvės partija ir valdančioji koalicija laikosi savo pažado rinkėjams ir įregistravo nedidelio kiekio psichoaktyvių medžiagų dekriminalizavimo projektą. Apie tai savo Facebook pranešė Aušrinė Armonaitė.

LR ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė: "Siūlome naikinti baudžiamąją atsakomybę už nedidelio kiekio narkotinių ar psichotropinių medžiagų disponavimą be tikslo jas platinti. Už tai grėstų administracinė atsakomybė: įspėjimas arba bauda nuo 20 iki 100 eurų".

Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė: "Tai yra vakar dienos pakeitimai. Juos būtina priimti kuo greičiau. Bausmių adekvatumą reikia keisti ir kituose straipsniuose, bet tam reikia daugiau atidumo, atsargumo ir kruopštumo. Tikiu, kad Evelina Dobrovolska Teisingumo ministerijoje tai padarys".

Aušrinei Armonaitei tai jau yra trečias bandymas legalizuoti "žolytę". Ir ji tiki, kad su valdančiosios koalicijos palaikymu šįkart pavyks.

Aušrinė Armonaitė: "Tai taip pat man asmeniškai jau yra trečias bandymas įveikti šią geležinę uždangą. Tikiu, kad su visos valdančiosios koalicijos palaikymu mums šįkart pavyks".

Suktinės dekriminalizacija 3
Suktinės dekriminalizacija 3

Tauta jau džiaugiasi.

Viktoria Unik: "Tai narko kurjeriai vežios kiekvienam klientui po 5gr! O pardavimą pavadins sveikatingumo konsultacija...".

Domas Griškevičius: "Turint omenyje, kad po įstatymo projektu pasirašė 39 Seimo nariai, praktiškai iš visų frakcijų (TS-LKD, Laisvės, liberalų, LSDP, DP ir Mišrios grupės), manau, jog šansas yra".

Dovydas Krištaponis: "Jau tik laiko klausimas beliko, žalia šviesa uždegta! Ačiū dar kartą Jums, jog gelbėjat nekaltus žmones! Dauguma už, tai viskas jau kaip ir aišku! Kylam po truputį iš dugno!".

Ažuolas Bagdonas: "Būkit geri žmonės, atšaukit kvailus, žeminančius apribojimus alkoholio prekybai. Na kodėl suaugęs žmogus sekmadienį vyno gali nusipirkti 14.59, bet jau nebe 15.00? Tokios nesąmonės žlugdo tikėjimą blaiviu protu".

Tautos balsas
Tautos balsas

Išrinktieji įsiklauso į Tautos balsą. Įskaitant ir Seimo pirmininkę Viktoriją Čmilytę—Nielsen. Seimo pirmininkė alkoholio pardavimo laiko ribojimo atšaukimui pritartų  iš esmės.

Savo poziciją dėl prekybos alkoholiu Viktorija Čmilytė—Nielsen išdėstė savo Facebook laiko juostoje. 

Atkreipusi dėmesį, kad tai nėra svarbiausias klausimas šiandien, Seimo pirmininkė priminė ir pabrėžė, kad ji nuosekliai, kaip ir Liberalų sąjūdis, buvo prieš neveikiančius ir neadekvačius draudimus.

Seimo pirmininkė: "Gal jau užteks "parodomųjų" priemonių ir akcijų? Laikas imtis kokybiškos ir adekvačios teisėkūros".

Seimo pirmininkė alkoholio pardavimo ribojimą atšauktų
Seimo pirmininkė alkoholio pardavimo ribojimą atšauktų

Tikėtina tautiečiai greitai ne tik gales taurelę pakelti kada panorėję, bet nebaudžiami ir dūmelį patraukti. Lietuvos politikams dabar, tai aktualiausi teisėkūros klausimai.

Šizofrenija yra lėtinis psichikos sutrikimas, kuriuo sergant sutrinka tikrovės suvokimas, mąstymo nuoseklumas. Asmenys, sergantys šiuo sutrikimu, patiria haliucinacijas ir kliedesius. Šizofrenija gali atsirasti bet kuriame amžiuje, bet kurioje šalyje. Ir nepriklausomai nuo Jūsų statuso visuomenėje.

Būkime sveiki visi visomis prasmėmis!

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.