Ar buvo berniukas programišius? Sena pasaka papildys Lietuvos krašto apsaugos biudžetą

Autorius: Vladimiras Matvejevas Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2020-12-19 20:34:00, skaitė 938, komentavo 0

Ar buvo berniukas programišius? Sena pasaka papildys Lietuvos krašto apsaugos biudžetą

Lietuvos krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas paskelbė apie beprecedentę įsilaužėlių ataką prieš valstybės institucijų interneto svetaines

Keista — ši ataka laiku sutapo su paskelbta ES kibernetinio saugumo strategija. Europos Komisija ketina išleisti milijardus eurų jai įgyvendinti.

Arvydas Anušauskas tik savaitę sėdi krašto apsaugos ministro kėdėje. Ir štai toks slaptų chuliganų-programišių, dar daugiau — diversantų-šnipų iššūkis. Pasak ministro, įvyko išpuoliai prieš 22 valstybinių institucijų svetaines. Dauguma jų priklauso Lietuvos regionų savivaldybėms. Įsilaužęs į šias svetaines, kažkas iki šiol nežinomas jose paskelbė tris "naujienas", kurios, matyt, turėjo sėti "chaosą ir niokojimą" skaitytojų galvose.

"Šis, Vyriausybių pasikeitimo išvakarėse įvykdytas kompleksinis išpuolis, yra vienas didžiausių ir kompleksiškiausių Lietuvoje pastaraisiais metais įvykdytų išpuolių. Atliktas tyrimas rodo, kad ataka buvo vykdyta tikslingai ir jai buvo pasiruošta iš anksto", — skelbiama Krašto apsaugos ministerijos pranešime.

Šios trys skandalingos "naujienos": "Lenkijos diplomatas sulaikytas įvažiuojant į Lietuvą", "Šiaulių oro uosto infrastruktūros modernizavimo yra FEIKAS", "Karo prievolės ir komplektavimo tarnybos regioniniai padaliniai patikslina karo prievolininkų šauktinių sąrašus".

Remdamasis savo tvirta "naujienų" patirtimi, galiu pasakyti, kad iš šių trijų pranešimų pirmąjį galima laikyti daugiau ar mažiau skandalingu. Ir net tik informacinio fronto naujokams. Rimti leidiniai dažniausiai neskuba leisti tokių "karštų" naujienų. Pirmiausia dar kartą patikrins informaciją bent iš trijų ar keturių patikimų šaltinių. Tada paskambins pareigūnams ir paprašys komentaro. O Lietuvos ir Lenkijos diplomatai savo uždarais kanalais nuramins vienas kitą vienu skambučiu. Ir jokio tarptautinio skandalo.

Trumpai tariant, melagiena bus atskleista per 15–20 minučių. Tai reiškia, kad visi bandymai "nulaužti" svetainę yra laiko gaišimas. Ir tada kyla logiškas klausimas: "Kam to apskritai reikia?" Štai čia ir kyla viliojamos mintys.

Na, visų pirma, skambus naujojo Lietuvos krašto apsaugos ministro pareiškimas leis NATO būstinei Briuselyje sužinoti jo vardą ir pavardę. Dabar KAM valdo nebe Raimundas Karoblis, o Arvydas Anušauskas. Ar įsidėmėjote?

Antra, gynyboje prieš "agresorių iš Rytų" priešakyje niekas nesnaudžia ir visi yra pasirengę garbingai atremti bet kokią provokaciją ne tik realioje, bet ir virtualioje erdvėje.

Trečia, padrąsinkite Lietuvos sargybinius euru. Iš tiesų, įgyvendindama naują kibernetinio saugumo strategiją, Europos Komisija ketina išleisti didelę sumą — 4,5 milijardo eurų.

"Europos Komisija siūlo visoje ES sukurti saugumo operacijų centrų tinklą, kuriame būtų plačiai naudojamos dirbtinio intelekto sistemos, ir tai bus tikras ES kibernetinis skydas, galintis pakankamai anksti aptikti kibernetinės atakos požymius realiu laiku, kad būtų galima aktyviai reaguoti, kol ataka nepadarė žalos", — sakoma oficialiame Europos Komisijos dokumente.

Tai reiškia, kad yra tikimybė, jog keli milijonai, o gal dešimtys milijonų šios didžiulės sumos bus skirti Vilniui. Jie išgirs apie precedento neturinčią kibernetinę ataką prieš Lietuvos svetaines ir skirs papildomų pinigų. O kaip geriausia juos išleisti, sugalvos Arvydas Anušauskas. Bus priimta dar keliolika aukštos kvalifikacijos IT specialistų, kurie dalyvavo kuriant Vyriausiosios rinkimų komisijos balsų skaičiavimo sistemos programinę įrangą. Praėjusiuose rinkimuose nė vienas rusų programišius negalėjo paveikti Lietuvos žmonių valios.

Dėl to paaiškėja, kad Krašto apsaugos ministerija ir asmeniškai jos vadovas Arvydas Anušauskas gaus naudą iš beprasmiškos, bet "baisios" programišių atakos prieš 22 lietuviškas svetaines. Ir dar, matyt, bus galima suteikti aukštos kvalifikacijos programuotojams, kurie bėgs į Lietuvą iš Baltarusijos, darbą. Jau priimtas įstatymas, pagal kurį nuo 2021 metų Baltarusijos IT įmonėms bus lengviau registruotis Lietuvoje ir atidaryti sąskaitas ne tik bankuose, bet ir kitose kredito įstaigose.

Taigi "baisios įsilaužėlių atakos" labai pravertė.

O ar buvo berniukas programišius?

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.