Vakcininė pekla: apsivertė mokslininkė A. Žvirblienė, žiniasklaida kelia isteriją, dezinformacija tapo grėsme žmonių gyvybei

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://www.ekspertai.eu/vakci... 2020-12-29 10:35:00, skaitė 1745, komentavo 12

Vakcininė pekla: apsivertė mokslininkė A. Žvirblienė, žiniasklaida kelia isteriją, dezinformacija tapo grėsme žmonių gyvybei

Mokslininkė A. Žvirblienė ir NSGK pirmininkas L. Kasčiūnas. Nuotr. facebook.com

Dar prieš du mėnesius reikšti nepasitikėjimą skubotai pagaminta vakcina buvo profesionalus požiūris į reikalo esmę. Tačiau prabėgus vos dviems mėnesiams, reikšti analogišką nuomonę apie labai greitai sukurtas, tačiau tikėtinai gana saugias vakcinas, tapo grėsme žmonių gyvybei bei šalies nacionaliniam saugumui.

Vilniaus Universiteto (VU) Gyvybės mokslų centro mokslininkė prof. dr. Aurelija Žvirblienė šių metų spalio pradžioje yra teigusi, kad iki patikimos vakcinos sukūrimo – ilgas kelias. Pasak moters, vos sukūrus vakciną, į senas vėžes iškart negrįšime – tai priklausys ir nuo žmonių noro skiepytis.

Pasak imunologės A. Žvirblienės, žmonės turi realistiškai suprasti, kad sukurti vakciną užtrunka, o nepagrįsti lūkesčiai, kad vakcina bus tuoj sukurta, mažina pasitikėjimą.

„Sulig ta diena, kai vakcina bus užregistruota, tikrai viskas taip staigiai nepasikeis. Iki vakcinos užregistravimo ilgas kelias. Dauguma vakcinų, kurios laikomos sėkmingomis ir pažengusiomis, yra pabaigusios pirmą arba antrą klinikinių tyrimų fazę. Vadinasi, jos išbandytos su nedideliu skaičiumi žmonių – keliasdešimt ar keliais šimtais. Ir tos tiriamųjų grupės neapima rizikos grupės ir vyresnių kaip 65 metų asmenų. Apie kokį vakcinos tinkamumą ar netinkamumą dabar galima kalbėti, jei tų duomenų labai trūksta?“, - kalbėjo specialistė leidiniui manodaktaras.lt publikacijoje „Mokslininkė A.Žvirblienė apie vakciną nuo COVID-19: kita vasara arba ruduo – optimistinis scenarijus“.

Tąkart mokslininkė įvardino, kas prisideda prie nepasitikėjimo vakcinomis.

„Šitas nuolatinis kartojimas, pavyzdžiui, iš JAV aukščiausių politikų, kad vakcina jau tuoj tuoj bus, mano manymu, irgi prisideda prie to nepasitikėjimo. Nes bet kuris mąstantis žmogus supranta, kad jei teigiama, jog už kelių savaičių bus vakcina, tai ji tikrai negali būti visapusiškai patikrinta. Nepagrįstų lūkesčių kurstymas nieko gero neduoda“, - teigė A. Žvirblienė.

Imunologės teigimu, „žmonės turi realistiškai suprasti situaciją ir žinoti, kad vakcinos sukūrimo kelias labai ilgas“.

„Tai kaip tik įkvėptų pasitikėjimo, kad šitas kelias yra ilgas, kad vakcina turi būti visapusiškai patikrinta. Jei iki to laiko, kol atsiras vakcina, visuomenės nepasitikėjimas bus sustiprėjęs, gali būti problema pasiekti didesnes skiepijimo apimtis“, - spalio mėnesį drąsiai kalbėjo moteris.

skirt.png

Tačiau prabėgo tik vos daugiau negu du mėnesiai ir A. Žvirblienė jau radikaliai pakeitė savo nuomonę apie nepasitikėjimą vakcinomis.

Ekspertai.eu primena, kad tikėtinai gana saugiomis vakcinomis gruodžio 27 d. buvo pradėti skiepyti Lietuvos medikai, eilė laukia pensininkų, o poto ir visų likusių.

„Tikiu, kad kitą rudenį gyvensime normalų gyvenimą“, - gruodžio 28 d. valstybinio transliuotojo laidoje „Klauskite daktaro“ apie pradėtus COVID-19 skiepus teigė mokslininkė.

ldldldld.jpg

Ir nors valstybės lyderio Gitano Nausėdos inicijuotos apklausos duomenys rodo, kad didžioji dalis gyventojų trokšta pasiskiepyti tikėtinai gana saugiomis vakcinomis nuo koronaviruso, jokių problemų su tuo nebus, tačiau valstybinė bei nepriklausoma užsakomoji žiniasklaida po šv. kalėdų staiga pradėjo kelti isteriją, esą didėja skiepų priešininkų gretos.

O juk šios neįvardintos priešininkų gretos iš esmės išsako tas pačias mintis, ką prieš kelis mėnesius kalbėjo profesorė A. Žvirblienė, kai teigė, kad jokiu būdu negalima skubėti su vakcinos sukūrimu, jog „žmonės turi realistiškai suprasti situaciją ir žinoti, kad vakcinos sukūrimo kelias labai ilgas“.

„Dezinformacijos skleidėjai internetinėje platformoje įtikinėja visuomenę, kad vakcina nuo koronaviruso yra pavojinga bei kad negalima pasitikėti gydytojais, mokslininkais, nes jų sprendimai esą grįsti politiniais ir pelno interesais“, - skelbia ir naujienų firma ELTA, kurią cituoja daugelis Lietuvos žiniasklaidos kanalų.

Perspėjama, kad „panašios melagingos žinutės tampa tiesiogine grėsme žmonių sveikatai“.

Informuojama, kad Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) su įvairiais sričių ekspertais pirmadienį svarstė, kaip sustiprinti visuomenės imunitetą antivakserių dezinformacijai, nes dezinformacija yra grėsmė žmonių gyvybėms.

„Donaldas Trampas (Donald Trump) skelbė pergalę savo rinkimuose „Twiter“ ir „Facebook“. Nors rinkimų rezultatai buvo kitokie. Tiek „Twiter“ ir „Facebook“ žymėdavo jo tekstą, kad tai nebūtinai atitinka realią situaciją. Ar mes negalėtume kreiptis į „Facebook“ ir kitas platformas, kad galėtume gauti tokį pritarimą filtrui, ir žmonės galėtų pasitikrinti informaciją. Arba tokių antivakserių paskyras blokuoti mėnesiui. Juk žinome, kad kai kurie žmonės už tam tikrus pareiškimus yra „išimami“ iš „Facebook“ eterio mėnesiui. O dabar juk ši dezinformacija yra reali grėsmė visuomenės sveikatai“, - pasakė buvęs Lietuvos nacionaldemokratų partijos lyderio Mindaugos Murzos pavaduotojas L. Kasčiūnas.