JAV-ų p-rezidento malonė galvažudžiams: privataus karinio verslo ateitis

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/world/2... 2020-12-31 17:37:00, skaitė 901, komentavo 10

JAV-ų p-rezidento malonė galvažudžiams: privataus karinio verslo ateitis

Paskutinis kadenciją baigusio prezidento mėnuo yra malonių dalijimo laikas. Šį kartą pas Donaldą Trampą išsirikiavo rinktinių niekšų, kurie anksčiau net nebūtų galėję pagalvoti apie galimą malonę, eilė

VILNIUS, gruodžio 30 — Sputnik. Tarp tų, kuriems bus suteikta malonė, yra keturi samdiniai iš privačios karinės bendrovės "Blackwater". 2007 metų rugsėjo viduryje Nisuro aikštėje, Bagdade, saugodami Valstybės departamento pareigūnų koloną, jie paleido ugnį ir nužudė 17 civilių, o 20 sužeidė. Pažymėtina, kad 2016 metais kadenciją baigiant prezidentui Obamai nuteistieji samdiniai net minties neturėjo apie galimybę pasinaudoti malone, rašo RIA Novosti autorė Veronika Krašeninikova.

Beje, bausmė ilgą laiką ieškojo nusikaltėlių. Amerikos privačioms karinėms kompanijoms (PKK) karinių operacijų vykdymo šalyje įstatymai apskritai nenumatyti: pasirašydamas karinio bendradarbiavimo susitarimą Vašingtonas būtinai atleidžia samdinius nuo atsakomybės, jei jie įvykdo nusikaltimus šios šalies teritorijoje.

Pačioje Amerikoje taip pat plačiai paplitusi privataus karinio sektoriaus lobistinė veikla. Samdiniams pareikšti kaltinimai pateikti tik po daugiau nei metų, 2008 metų gruodžio mėnesį, po metų, 2009-aisiais, remiantis... neteisingu bylos vykdymu, jie buvo atšaukti! 2011 metų balandžio mėnesį byla buvo atnaujinta, o ankstesnis teismo sprendimas pripažintas klaidingu. 2012 metų sausio mėnesį "Blackwater" bandė atsipirkti sumokėdamas kompensaciją šešių incidento aukų šeimoms.

Ir tik 2014 metais (praėjus septyneriems metams po nusikaltimo!) samdiniai vis dėlto buvo nubausti: tas, kuris pirmą kartą paleido ugnį, buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos, trys kiti — 30 metų kalėti. 2019 metų rugpjūčio mėnesį apeliacinės instancijos teismas paliko galioti nuosprendį kalėti iki gyvos galvos.

Nepaisant patvirtinto nuosprendžio, nuteistieji žinojo, kad su Donaldu Trampu šansai yra jų pusėje. Net ir be įprasto prezidento malonės skirstymo laikotarpio jis panaikino žinomų banditų atsakomybę už karo nusikaltimus.

2019 metų lapkričio mėnesį prezidentas suteikė malonę JAV karinio jūrų laivyno specialiųjų pajėgų kariui Eddie Gallagher'iui, kuris liepą buvo nuteistas už tai, kad be jokios priežasties medžiokliniu peiliu nužudė sugautą IV* paauglį ir pozavo šalia lavono.

Pasak bendražygių, "šėtoniškai piktas" ("freaking evil") Gallagher'is, pasirinkęs Blade slapyvardį, buvo "pasirengęs žudyti viską, kas juda". Kiti kaltinimai Gallagher'iui yra moksleivės ir senuko nušovimas iš snaiperio pasalos. Visi nusikaltimai buvo įvykdyti Irake. Be to, Trampas taip siekė Gallagher'io, jo žodžiais tariant, "puikaus kovotojo", išteisinimo, kad net atleido laivyno vadą Richard'ą Spencer'į! Nes jis priešinosi išteisinimui. Ir norėdamas patvirtinti savo "vertybes", jis pakvietė Gallagher'į ir jo žmoną į savo namus Mar-a-Lago!

Gallagher'is paviešino daug nuotraukų ir pasigyrė garbingu priėmimu socialiniuose tinkluose.

Tačiau be ypatingos meilės galvažudžiams, Donaldas Trampas taip pat turi tam tikrų įsipareigojimų "Blackwater" įkūrėjui Erik'ui Prince'ui. Prince'o šeima, ypač konservatyvūs amerikiečiai, visada buvo persmelkta griežtos antikomunistinės dvasios: Erik'as savo autobiografijoje rašė, kad nuo mažens "jis pats norėjo kovoti su Sovietų Sąjunga". Iki šių dienų jis taip įsigilino į kovos su Maskva istoriją, kad savo jauniausią, septintą, vaiką pavadino Charles'u Donovan'u Prince'u — William'o Wild'o Bill'o Donovan'o, centrinės žvalgybos agentūros įkūrėjo tėvo, kurio statula stovi CŽV būstinės Langlėjuje fojė, vardu.

2016 metais Prince'ų šeima finansavo Trampo kampaniją. Dėl to švietimo ministro postą gavo Erik'o sesuo Betsy DeVos — viena iš nedaugelio, kurią Trampas išlaikė šiose pareigose visą kadenciją. Vyro pavardė DeVos ją siejo su milžiniška Rusijoje populiarios buitinės chemijos produktų gamintoja "Amway". Betsy DeVos niekada nesprendė švietimo klausimų, tačiau (pagal geriausias šeimos tradicijas) pasiūlė apginkluoti visus mokytojus mokyklose.

Tuo tarpu Erik'as Prince'as kūrė naują Trampo strategiją Afganistane: pakeisti įprastą kariuomenę samdiniais ir išimtinai išpumpuoti gamtos išteklius, kurių Afganistane priskaičiuota už trilijoną dolerių. Kaip pavyzdį Prince'as ragino pateikti Didžiosios Britanijos Rytų Indijos kompaniją — būtent tą, kuri XVIII ir XIX amžiuje sukėlė Kinijoje opiumo karų seriją, po kurios Kinija nustojo egzistuoti kaip politinė veikėja. Trampui, be abejonės, ši idėja labai patiko. Tačiau pirmiausia reikėjo priversti visą Pentagoną — tai, žinoma, neįvyko.

Per daugelį metų "Blackwater" vardas tapo nevaldomo privačių karinių sutarčių augimo, nebaudžiamų užsienio piliečių žudymų ir valstybės nesugebėjimo kontroliuoti šios pramonės, net ir esant labai stipriai teisinei sistemai, sinonimu. Geriausiai "Blackwater" veiklos aprašymą ir analizę pateikia amerikiečių tyrimo žurnalisto Džeremio Skahilo (Jeremy Scahill) to paties pavadinimo knyga.

Siekdamas atsikratyti labai neigiamos reputacijos, Erik'as Prince'as 2009 metais pervadino įmonę "Xe Services" (tariama "Zee"), o tada ją pardavė "privačių investuotojų grupei". Po kito prekės ženklo pakeitimo įmonė gavo pavadinimą "Academi" ir išaugo į dešimčių struktūrų grupę.

PKK reguliariai konfliktuoja su kariuomene. Kongreso posėdžiuose brigados generolas Karlas Horstas (Karl Horst) sakė:

"Šie vaikinai siautėja po šalį visiškai be stabdžių ir daro kvailus dalykus. Virš jų nėra vadovybės, todėl nėra į ką net kreiptis. Jie žudo žmones, o atsakyti už tai turi kažkas kitas."

Karo privatizavimas yra naudingas tik privatizuojantiems: kiekvienas "Blackwater" samdinys Amerikos mokesčių mokėtojams kainavo 1 222 USD per dieną — maždaug šešis kartus daugiau nei įprasti JAV kariai.

Tik su CŽV "Blackwater" neturėjo ypatingų nesutarimų. "Mūsų santykiai tapo labai broliški. Buvo juntama, kad "Blackwater" yra biuro tęsinys", — 2009 metais sakė buvęs CŽV pareigūnas.

Pats Prince'as 2010 metais išvyko į Abu Dabį, toliau nuo Amerikos teisingumo, ir ten įkūrė "Reflex Responses", visų pirma norėdamas paruošti kelis tūkstančius vietinio šeicho komandų. Jam priklauso "Frontier Services Group" Honkonge, ji tarnauja Kinijos interesams Afrikoje.

Tikra sensacija buvo samdyti Erik'o Prince'o įmonę siekiant užtikrinti svarbiausio Kinijos projekto "Viena juosta, vienas kelias" saugumą. Išsamiame straipsnyje apie Prince'o veiklą Kinijoje "The Washington Post", paskelbtame 2018 metų gegužės 4 dieną, cituojamas vienas iš buvusių Prince'o partnerių: "Frontier Services Group" šiuo metu 100 % orientuota į "Belt and Road" saugumą ir palaikymą. <...> Ir Erik'as siūlo karinio stiliaus saugumo paslaugas pasaulinei Kinijos galios projekcijai. "

Atidarydamos privataus karinio verslo Pandoros skrynią, JAV išprovokavo karinių konfliktų paklausą pasaulinėje rinkoje. Privačios armijos pakerta tradicinį valstybės jėgos panaudojimo monopolį. PKK turi naudos iš konfliktų: jie gali kurti ir plėsti tokius konfliktus savo naudai, jie gali kovoti iš abiejų pusių — ir tai daro.

Rusija turėtų nuodugniai išnagrinėti daugelį keliamų pavojų.

* Rusijoje uždrausta teroristinė organizacija.