Rusija — gyvatė. Kaip su ja kovoti — neaišku

Autorius: Dmitrijus Kosyrevas Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2021-01-11 08:00:00, skaitė 930, komentavo 5

Rusija — gyvatė. Kaip su ja kovoti — neaišku

Džo Baidenas, kuris tikisi pradėti eiti JAV prezidento pareigas, iki Naujųjų metų surengė susitikimą su nacionalinio saugumo ekspertais

Susitikimą jis komentavo taip: "Mes kalbėjome apie skirtingus strateginius sunkumus, su kuriais susidursime iš Rusijos ir Kinijos pusių, ir apie reformas, kurias turime atlikti norėdami reaguoti į šiuos iššūkius, kad būtume kuo geresnėje padėtyje". Visų pirma, jo Amerika turi kovoti su Rusija ir Kinija būtinai kartu su sąjungininkais ir dar — jai reikia ne tiek atnaujinti ankstesniems karams sukurtas ginklų sistemas, kiek suprasti, kad karai čia ne ankstesni, o iš esmės kitokie. 

Tačiau JAV prezidentas visgi Donaldas Trampas mano, kad šaliai kelia grėsmę ne Rusija ir Kinija, o Kinija ir Rusija. Todėl naujaisiais finansiniais metais ideologinei ir politinei kovai su Rusija bus skirta 290 milijonų dolerių, o su Kinija — net 300 milijonų dolerių. Ir vėl komentaruose mirga mintis, kad kova nėra tokia pati kaip anksčiau. Reikia kovoti su Rusijos įtaka ir visame pasaulyje.

Ši istorija (apie tai, kad nėra visiškai aišku, su kuo kovoti) primena vieną puikų literatūrinį palyginimą, kuris jo autoriui užtikrino mažiausiai 15 minučių šlovės. Be to, šis palyginimas buvo įtrauktas į įvairiausias geriausių knygų apžvalgas žurnale "Foreign Affairs". Juk iš pradžių visada yra žodis, ir tik po to visokie baidenai pradeda rengti savo nuobodžius susitikimus. 

Žodis yra toks: pagal Šaltojo karo rezultatus, JAV nužudė siaubingą drakoną — SSRS. Tačiau dabar ne tik drakonas atgijo, jų yra net du — Rusija ir Kinija. Situacijos sunkumas yra tas, kad šie drakonai įgijo naujus įpročius — jie elgiasi kaip gyvatės, o Vakarai niekaip negali suprasti, kaip kovoti su šiais keistais gyvūnais, atsižvelgiant į jų naują elgesį.

Atitinkamai knyga vadinasi "Drakonai ir gyvatės" (angl. "The Dragons and the Snakes"), autorius — australas Deividas Kilkalenas (David Kilcullen). Žmogus su gera karine-šnipinėjimo ar šnipinėjimo-karine biografija, dabar yra profesorius Arizonoje (JAV) ir dirba Demokratijų gynybos fonde. Ar dalyvavo Baideno posėdyje, kol kas informacijos nėra. Šį vyrą vadina "teoretiku ir praktiku" partizaninio ir kitokio nestandartinio karo požiūriu, kuris pakeitė pasenusią kovą. Jis tarnavo penkiuose taškuose, įskaitant Afganistaną, buvo valstybės sekretorės Kondolizos Rais (Condoleezza Rice) padėjėjas ir t. t.

Išsamiau jo knygos mintis skamba taip: apie drakonus kalbėjo dar Džeimsas Vulsis (James Woolsey) posėdyje, kai jis buvo patvirtintas kaip CŽV direktorius 1993 m. Ir pridūrė, kad šiandien, užmušę drakoną, Vakarai atsidūrė džiunglėse, kuriose pilna visokių nuodingų gyvačių. Pasirodo, kad susitvarkyti su drakonu buvo lengviau.

Taigi, sako Kilkalenas, malšinanti JAV jėga sukėlė drakonų evoliuciją, jie kariauja prieš Vakarus taikydami metodus, kurie neturi provokuoti atsakomojo karo. Tai gali būti bet kas — kibernetinės atakos, ideologinis karas, hibridinis karas (kurį vykdo ne valstybės, o privatūs asmenys). Tai yra, valstybės išmoko elgtis kaip partizanai, o partizanai — visokie ekstremistai ir teroristai — kaip valstybės.

Be to, kalbama ne tik apie Rusiją ir Kiniją — knygoje yra paantraštė: "Kaip visi kiti išmoko kovoti su Vakarais" (angl. "How the Rest Learned to Fight the West"). Tai yra, beveik visas pasaulis (aplink tik priešai). Ir visą šį laiką Vakarų karinė mašina išlieka sureguliuota branduoliniam konfliktui ar, tarkime, tiksliųjų ginklų naudojimui prieš vieną ar dvi galingas valstybes — o tai šiandien nebeveikia.

Kaip matote, absoliuti sąšauka su Baideno susitikimu. Ir su daugeliu kitų susitikimų. Beje, neseniai "CNN" perduota keista informacija, kad Baidenas svarsto galimybes atsisakyti naujų amerikiečių branduolinių ginklų, įskaitant kovinę galvutę W93, kūrimo — ar tai yra dėl šių priežasčių?

Drakonologija — įdomus mokslas. Drakonas, iš tikrųjų, yra visagalis ir išmintingas debesų, rūko ir pelkių dievas, gimęs iš gamtos realijų vingiuotos Geltonosios upės slėnio Kinijoje. Jis yra galingas ir išmintingas, žmonės gali prašyti jo apsaugos. Tačiau Europoje tai yra vienas iš velnio padarų, kuris geba spjaudyti ugnį ir turi labai keistus seksualinius įpročius: naudoti merginas iš kaimyninės gyvenvietės, vėliau reikalauti jas pakeisti naujomis. Atitinkamai Vakarų karys privalėjo tiesiog tokius nužudyti, bet čia gyvūnų teisių gynėjai pradėjo aiškinti vaikams, kad drakonas taip pat turi teises, kad su juo galima susidraugauti, nepaisant jo elgesio. Tai yra, Vakarai šiek tiek pajudėjo Rytų link. Be to, yra ir rusų drakonas — hibridinis mutantas, jis taip pat spjaudosi ugnimi, tačiau kažkodėl turi tris galvas, ir su kai kuriomis iš jų galima susitarti.

Apskritai viskas yra komplikuota, bet dar sudėtingiau pasidarė, kai šis galingas gyvūnas išmoko slapta kenkti Vakarams taip, kad jo priešiškos veiklos faktai nematomi ir negirdimi, o galbūt jų išvis nėra.

Įdomu, kaip apie tai kalbėjo ekspertai susitikime su Baidenu. Nors, laukiant nutekėjimų, galima įsivaizduoti. Faktas yra tas, kad tokių susitikimų yra daug. Vienas jų vyko aptarti pačią knygą — "Drakonai ir gyvatės", dalyvaujant autoriui. Ir nors internete dar nėra susibūrimų pas Baideną išklotinės, tai knygos aptarimas minėtame Demokratijų gynybos fonde yra. Visas ir pažodžiui.

Šio pokalbio paveikslas pasirodo (Vakarams) niūrus. Maža to, kaip jau minėta, jie atsilieka nuo realybės — kai aplink yra angių, ​​o branduolinio arsenalo prieš jas nepakanka. Bet dar blogiau — žmonės iš fondo sako, kad su visais numatomais prezidentais, ne tik vadovaujant Donaldui Trampui, Amerika negali rasti tinkamo bendravimo su sąjungininkais tono, t. y. tuose pačiuose Vakaruose. Ir būtent apie tai (žr. aukščiau) kalbėta pas Baideną. Tai yra, raktas į viską yra ne kvaila, o sumani jėga, kuri įtikintų visus Vakaruose, kad anksčiau su drakonais buvo blogai — tačiau dabar, su drakonais-mutantais viskas yra labai blogai ir reikia kažką daryti.

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija