Pabėgėliai – Lietuva – ES: politinis šantažas

Autorius: Paulius Gritėnas Šaltinis: ... 2015-09-16 13:05:42, skaitė 2336, komentavo 0

Pabėgėliai – Lietuva – ES: politinis šantažas

Europos Komisija siūlo Lietuvai per dvejus metus turėtų priimti 1105 pabėgėlius iš Sirijos, Irako ir Eritrėjos. Pagal nutarimą, šie pabėgėliai į Lietuvą turėtų būti perkeliami iki 2017 metų gruodžio 31 dienos.

Skaičiuojama, kad per mėnesį vieno pabėgėlio išlaikymas kainuoja apie 600 eurų. Europos Komisija už kiekvieną priimtą pabėgėlį ketina skirti tik 6 tūkst. eurų. Jei šalis nesugebės juos integruoti per dešimt mėnesių, Lietuvos biudžetui tai gali labai daug kainuoti.

Briuselis siūlo, kad jei šalis narė dėl išskirtinių aplinkybių negalėtų dalyvauti perkėlimo mechanizme, jai reikėtų sumokėti tam tikrą lėšų dalį į ES biudžetą, priklausomai nuo ekonomikos dydžio.

Visi žino, dabartinė Lietuvos ekonomika neturi finansinių galimybių, kad aprūpintų visus pabėgėlius būstu ir darbo vietomis, užtikrintų tinkamą sveikatos priežiūrą ir t.t.

Be to, NATO vadovybė ir Aljanso šalių kariuomenių vadai išgirdo Baltijos šalių prašymą nuolat rotuoti sąjungininkų pajėgas. Tačiau kaip tapo žinoma, ir šitus sprendimus priims politikai.

Bet Lietuva neturi kito pasirinkimo, ir ką pasakis priimti Europos Sajunga, tą ir priims Lietuva. Kitaip ES gali nutraukti finansavimą. O mūsų politikai tikrai to neleis, net jei reikės 50 tukst. pabėgėlių priimti.

Ši situacija panaši į šantažą.

"Šantažas neturėtų dominuoti politikoje, o šantažui jokiam pasiduoti negalima", – kartą pasakė D.Grybauskaitė. Bet Lietuvos Prezidentas neturi teisės priešintis Briuseliui.

Kažkokias atrankas gali vykdyti Anglija, Prancūzija, Vokietija ir net Lenkija (kuri beje atsisako priimti pabėgėlius), bet ne Lietuva, kuri 100% priklausoma nuo pinigų skiriamų iš Europos.