Ukraina išdūrė Lietuvą: perka pigią elektrą iš Baltarusijos

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/ukra... 2021-01-27 13:43:00, skaitė 2473, komentavo 3

Ukraina išdūrė Lietuvą: perka pigią elektrą iš Baltarusijos

Lietuvos ir Ukrainos santykiai gali smarkiai pablogėti. Anksčiau Ukraina žadėjo paremti Baltarusijos atominės elektrinės (BelAE) boikotą, tačiau nuo pirmųjų naujųjų metų dienų Ukrainos bendrovės vėl pradėjo importuoti pigią elektrą iš Baltarusijos. Lietuvos politikai privačiuose pokalbiuose su kolegomis ukrainiečiais piktinasi šiuo faktu, rašo portalo RuBaltic.ru autorius Aleksejus Iljaševičius.

Autorius primena, kad 2019 metų viduryje Ukrainoje buvo paleistas naujas elektros rinkos modelis. Valstybinė gamybos asociacija „Belenergo“ tuo pasinaudojo maksimaliai: vos per šešis mėnesius Baltarusija pardavė elektros Ukrainos prekybininkams už 45,57 mln. Tik Lietuva pirko daugiau.

Tačiau jau 2020 metais Ukraina smarkiai pakeitė prioritetus energetikos politikoje, ir tai įvyko dar prieš perrenkant Lukašenką. Nuo sausio iki balandžio sumažėjo elektros importo iš Baltarusijos apimtys, gegužę komerciniai tiekimai visiškai nutrūko. Tuo metu jau buvo įvestas elektros importo iš Rusijos ir Baltarusijos moratoriumas.

„Ši žinia labai pradžiugino Lietuvą, kuri bandė surengti Baltarusijos energetinę blokadą“, — sako Iljaševičius.

Jo teigimu, Lenkija palaikė BelAE boikotą, vyko įtemptos derybos su Latvija, o klausimas su Ukraina išsisprendė savaime — ji nusprendė, kad apsieis be Baltarusijos elektros — užteks jos pačios atominių  ir šiluminių elektrinių pajėgumų.

Straipsnio autorius primena, kad tą pačią gegužę tuometinis Lietuvos energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas telefonu šį klausimą aptarė su Ukrainos energetikos ministre Olga Buslavec. Ji patikino, kad kovoje su BelAE Vilnius gali pasikliauti Kijevo pagalba.

„Nepaisant to, kad anksčiau buvo išsakyta įvairių pareiškimų, Ukrainos pozicij“ dabar aiški: ji neplanuoja ir nepirks elektros energijos iš Baltarusijos AE trumpuoju ar ilguoju laikotarpiu“, — nuramino tautiečius Vaičiūnas.

Paskutinis prisilietimas: lapkritį „Buslavets“ surengė susitikimą su šalies energetikos pramonės atstovais ir paskelbė, kad 2021 metais Ukraina neprekiaus elektra su Baltarusija – nei eksportuos, nei importuos.

Iljaševičiaus teigimu, tai turėjo visiškai nuraminti lietuvių bendražygius. Bet vėliau atsitiko kažkas, ko jie tikrai nesitikėjo.

Gruodžio 16 dieną Ukrainos nacionalinė energetikos ir komunalinių paslaugų reguliavimo komisija panaikino elektros importo iš Rusijos ir Baltarusijos apribojimus.

Nuo sausio Ukrainos pramonė skubėjo pasinaudoti šiomis nuolaidomis. Pirmuosius kasdienius patekimo į Baltarusijos ir Ukrainos tarpvalstybinius tinklus aukcionus laimėjo Viktoro Pinčuko „Dniprostal-Energo“ ir Maksimo Jefimovo „Donbassenergo“.

„Ar tikrai Ukraina taps atominės elektrinės, kurią Putinas pastatė Baltarusijoje, pardavimo rinka? Ką pasakys lietuviai?“, — tebėjosi kai kurie Ukrainos žiniasklaidos portalai.

Pasak straipsnio autoriaus, kaip paaiškėjo, lietuviai iš tikrųjų bando išreikšti savo pasipiktinimą Ukrainai.

Pasak Ukrainos liaudies deputato, buvusio SBU vadovo Valentyno Nalyvaičenkos, Europos partneriai nusivylę Ukrainos valdžios sprendimu pirkti elektrą iš Baltarusijos AE.

Po to Nalyvaičenka piešia „netikrą“ vaizdą apie tai, kas vyksta: „Mūsų partnerių vienybės dėka Baltarusijos AE iš tikrųjų prarado pardavimo rinką, kuriai buvo pastatyta. Bet vėliau įvyko kažkas, ko europiečiai neįsivaizdavo: Ukraina atėjo į pagalbą Lukašenkai ir Putinui“.

Pareiškimas, žinoma, skirtas mažiau išsilavinusiai visuomenei. Pirma, kokios sankcijos buvo įvestos Baltarusijos atominei elektrinei Europos Sąjungoje? Jokių. Antra, apie kokią „partnerių vienybę“ kalbama, jei Lietuvos energetikos ministras Dainius Kreivys viešai kaltina Latviją dėl nesėkmės blokuojant BelAE?

Straipsnio autoriaus teigimu, galiausiai Lietuva pati nesustabdė fizinio elektros srauto iš Baltarusijos, nors tai padaryti privalėjo pagal savo įstatymus. BelAE produkcija taip pat patenka į jos rinką — kokios pretenzijos gali būti Ukrainai?

Vėlgi, minėtas Lietuvos politikas pamiršta paminėti, kad jo šalis atsisako BelAE produkcijos tik popieriuje: prekyba oficialiai vykdoma Latvijos biržoje, bet iš tikrųjų elektra tiesiogiai gaunama iš Baltarusijos.

Ši schema pradėjo veikti valdant ankstesnei vyriausybei. Dabar Dainius Kreivys viešai pripažįsta, kad BelAE blokada nepavyko. Niekas jos nepaiso. Tada kuo remiantis Ukraina turėtų atsisakyti Baltarusijos elektros energijos?

Anot autoriaus, elektros energijos importo iš Baltarusijos ir Rusijos atnaujinimą Nalyvaičenka aiškina „Rusijos agentų“ intrigomis Ukrainoje.

Iš tikrųjų viskas yra daug paprasčiau: pigi elektros energija reikalinga oligarcho Igorio Kolomoiskio ferolydinių gamykloms (tai yra jo verslo imperijos pagrindas). Akivaizdu, kad būtent jis po Zelenskio pergalės lobavo vadinamąją „Geruso pataisą“, kuri leido Ukrainai atnaujinti baltarusiškos ir rusiškos elektros energijos pirkimus.

Tačiau ši schema vargu ar tiks Rinatui Achmetovui, kuris kontroliuoja anglies gavybą ir šilumos gamybą Ukrainoje. Konkurencija energijos rinkoje jam nenaudinga.

„Dviem galingiausiems Ukrainos oligarchams veržiantis į karą, paprastiems žmonėms pasakojamos politinės pasakos. Norintys importuoti elektrą yra Kremliaus agentai. Tie, kurie to nenori, yra ir Kremliaus agentai, nes jie neleidžia plėtoti Ukrainos pramonės. Apskritai viskas yra kaip įprasta: Putinas prieš Putiną …“, — sako Iljaševičius.

Jo teigimu, kol kas Lietuvos politikai viešai neskalauja nešvarių skalbinių ir viešai nesipiktina Kijevo energetikos politika. Bet tik kol kas.

Straipsnio autorius mano, kad Laikui bėgant Baltarusijos atominė elektrinė gali rimtai pakenkti idiliškiems abiejų šalių santykiams.

SN inf.