Projekto "Aleksandrit" laivai sustiprins Baltijos laivyną ir "nutrauks" bet kokią blokadą

Autorius: Aleksandras Chrolenko Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2021-04-09 19:16:00, skaitė 1567, komentavo 2

Projekto

Nauji laivai ir aukštos technologijos suteikia Rusijos laivynui kovos pranašumą jūroje. Įtikinamas pavyzdys yra unikalūs "Project 12700 "Aleksandrit" minų traleriai su nemagnetinio stiklo pluošto korpusu ir robotais bepiločiais priešmininiais dronais

Rusijos Federacijos gynybos ministerija priėmė sprendimą sustiprinti Baltijos laivyną pasitelkiant naujausią projekto 12700 "Aleksandritas" minų tralerį. Kitais metais tarnybą pradės trys panašūs laivai — "Piotr Iljičiov", "Anatolij Šlemov" ir "Lev Černavin". Prasidėjo ekipažo formavimas. Specialistų mokymai bus organizuojami pagal moderniausias programas, atsižvelgiant į aukštą robotizuotų sistemų valdymo ir veikimo automatizavimo laipsnį.

Anksčiau buvo pradėti ruošti priešmininiai 12700 projekto laivai "Piotr Iljičev" ir "Georgij Kurbatov" (pirmasis serijinis minų traleris, pastatytas po pagrindinio laivo "Aleksandr Obuchov"). Tokio tipo minų traleriai yra skirti ieškoti ir sunaikinti minas jūrų akvatorijos bazių vandenyse saugiu laivo atstumu.

"Aleksandrit" turi unikalų (didžiausią pasaulyje) korpusą, pagamintą iš monolitinio stiklo pluošto, "nematomą" magnetiniams sprogdintojams. Planuojama, kad per ketverius metus "Sredne-Nevskij" statykla pastatys 12 12700 projekto minų tralerių. Pagrindinis — "Aleksandr Obuchovas" — tapo Baltijos laivyno dalimi 2016 metais. (Minų traleriai "Ivan Antonov", "Vladimir Jemeljanov", "Jakov Baliajev" dirba Juodosios jūros ir Ramiojo vandenyno laivynuose).

Baltijos laivyno stiprinimas yra Rusijos atsakas į NATO karinės veiklos plėtrą regione. "Partnerių" jūrų pratybų  tema yra Rusijos ekonominės zonos, tai yra Rusijos Federacijos laivybos "blokada". Amerikiečių strateginiai bombonešiai B-52 reguliariai skraido virš Baltijos, treniruojasi pradėti raketų smūgius į Kaliningrado sritį ir Sankt Peterburgą, taip pat statyti jūros minas šalia pagrindinės Rusijos Federacijos Baltijos laivyno bazės (Baltijsko miesto).

Kovinėje situacijoje baziniai minininkai privalo užtikrinti antžeminių laivų ir povandeninių laivų dislokavimą. Verta paminėti, kad JAV karinis jūrų laivynas turi maždaug 10 000 "QuickStrike" tipo jūrų minų, kurių didžiausias nuotolis yra iki 74 km nuo kritimo vietos ir gylyje nuo 12 iki 61 metro.

Patikimas "vaiduoklis"

Pastaraisiais metais Baltijos laivynas prioritetiniu būdu gavo daugiau nei 20 naujų laivų su labai tiksliomis ilgojo nuotolio sparnuotosiomis raketomis. Kelyje yra naujos kartos viršgarsiniai raketiniai ginklai. Pagrindiniai 12700 projekto minosvaidžiai yra ne mažiau revoliuciniai laivyno ginklai.

Be kompozicinio stiklo pluošto "nematomumo" priešo magnetiniams sprogdintojams, monolitinis korpusas turi ir kitų išskirtinių savybių: svoris yra 2,5 karto mažesnis, o stiprumas — pusantro karto didesnis nei tradicinio metalinio (nemagnetinio), kuriame buvo naudojamas plienas). Naujoviško stiklo pluošto priežiūra ir remontas yra daug pigesni, nėra korozijos, o pramuštą skylę korpuse galima tiesiog "suklijuoti". Tarnavimo laikas, atsižvelgiant į eksploatavimo ir modernizavimo standartus, yra praktiškai neribotas.

Laivo tūris yra 890 tonų, ilgis — 61,6 m, plotis — 10,3 m, pilnos eigos greitis — 16 mazgų, autonomija — 10 dienų, įgula — 44 žmonės. Saugus plaukimas audringoje jūroje iki 7 balų. Laive yra raketų ir artilerijos ginklų kompleksas, taip pat navigacijos, radijo techninė įranga ir ryšiai, kurie užtikrina saugią navigaciją atokiose jūros vietose.

"Aleksandrit" tipo bazinis minų traleris neturi analogų pasaulyje, išsiskiria dideliu manevringumu ir patvarumu, yra skirtas kovai su visų tipų šiuolaikinėmis jūros minomis, yra aprūpintas moderniomis hidroakustinėmis stotimis ir automatizuota valdymo sistema, įvairių tipų tralais ir bepiločiaisg, galinčiais rasti šaudmenis ir kitus pavojingus daiktus skirtingame gylyje. Laive esančių autonominių ir valdomų priešminų povandeninių laivų linija taip pat yra įvairi.

Anksčiau "Aleksandritai" ir unikalūs robotų medžiotojai buvo išbandyti Viduržemio jūroje. Pratybų metu minų ieškotojas "Ivan Antonov" dirbo kartu su patruliniu laivu "Dmitrij Rogačiov". Minų traleris aptiko ir pašalino minas povandeninių bepiločių orlaivių pagalba, o fregata "Admiral Grigorovič" forsavo teritoriją palei paralelinį farvaterį ir sunaikino artilerijos ugnimi iškilusių minų maketus.

12700 projekto laivuose Sankt Peterburgo centrinis jūrų projektavimo biuras "Almaz" įkūnijo visą patirtį, susidariusią statant ir eksploatuojant priešmininius laivus Tarybų Sąjungoje ir Rusijos Federacijoje. Neatsitiktinai Indijoje ir dar keliose šalyse žvalgomasi į "Aleksandritus".

Technikos kova

Tikėtinas priešas taip pat nestovi vietoje. Minos ir aptikimo (neutralizavimo) priemonės nuolat kovoja su technologijomis. Taigi, Baltijos jūrą gali išminuoti ne tik strateginiai bombonešiai B-52, bet ir slapti daugiafunkciai naikintuvai F-35A. Anksčiau minėtos Amerikos "Quickstrike" jūrų minos suprojektuotos nuleisti iš oro, įrengta "Joint Direct Attack Munition" (JDAM) nukreipimo sistema ir povandeninio taikinio aptikimo įtaisas.

GPS signalu paremta orientavimo ir kurso korekcijos sistema leidžia išmesti amuniciją iš didelio aukščio, dešimčių kilometrų atstumu nuo įrengimo zonos. Vykdydamas programą "Jūrų minų gabenimas lėktuvais iš tolimojo nuotolio", Pentagonas tikisi gauti su patobulintas jūrų minas "Quickstrike", kurių kovinės galvutės masė yra iki 907 kg, planuojama numesti daugiau nei 185 km atstumu.

Šiuolaikinėse minose yra reaktyviniai varikliai ir "gudrūs" artumo saugikliai, jautrūs magnetinių, hidroakustinių ir dinaminių paviršinių laivų ir povandeninių laivų laukams. Kai randamas tinkamas objektas, jie "išjungiami", tai yra, jie kyla iš apačios, kad pasiektų taikinį.

"Quickstrike" mina sprogsta, kai netoliese yra laivo metalinis korpusas, kai kuriuos virpesius aptinka seisminiai arba akustiniai jutikliai (galima užprogramuoti atsaką į konkretaus laivo "akustinį portretą"). Kartais jūrų minos sprogsta, kai sutampa visi trys deriniai.

JAV laivyno interesais taip pat kuriamos savaeigės minos-torpedos ("Hammerhead" programa apskaičiuota iki 2023 metų). Šaudmenys turės inkarą, valdymo ir ryšių sistemą, povandeninių laivų aptikimo sistemą ir variklį ir pavirs autonominiu robotu, gabenančiu "Mk.46" torpedą.

Surasti ir neutralizuoti tokias minas purvinoje žemėje nėra lengva užduotis, tačiau projekto 12700 technologinis lygis leidžia tai išspręsti. Aptikę pavojingus objektus, povandeniniai "Aleksandrito" dronai ant jų uždeda sprogstamąsias įkrovas. Jei reikia, jie gali tempti amuniciją sekliame vandenyje arba saugiu atstumu nuo povandeninių komunikacijų. Nuotolinė minų šalinimo taktika sumažina įgulos riziką iki minimumo. Rusijos karinio jūrų laivyno aukštųjų (giliavandenių) technologijų plėtra tęsiama.

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.