Taikydamos sankcijas JAV žlugdo savo dominavimą pasaulyje

Autorius: Irina Alksnis Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2021-04-09 19:27:00, skaitė 1939, komentavo 0

Taikydamos sankcijas JAV žlugdo savo dominavimą pasaulyje

Vakaruose antirusiškų sankcijų srityje viskas vyksta įprasta tvarka: vieni jas kuria ir taiko, kiti galvoja, kaip kuo labiau sumažinti nuostolius

Tačiau kai kuriais atvejais vaidmenys netgi yra sujungti į viena, tai yra, pirmiausia įvedami apribojimai, o tada jų iniciatoriai pradeda muistytis bandydami išeiti iš pelkės, į kurią patys įklimpo. "Zoom" šiuo metu demonstruoja panašų modelį.

Kita vertus, Rusija, kad apsigintų, naudoja naujas, tačiau iš esmės monotoniškas priemones: nuo elito nacionalizavimo iki technologinės autonomijos didinimo.

Šiuo metu Vašingtonas bando apsipręsti dėl specialaus atstovo, kuris vadovaus deryboms dėl "Nord Stream 2" dujotiekio likimo, kandidatūros.

Anot leidinio "Politico", JAV teisingumo departamentas jau patvirtino du kitus sankcijų paketus dėl tiesiamo dujotiekio. Į naujus juoduosius sąrašus įtraukta Šveicarijos bendrovė "Nord Stream 2 AG", atsakinga už dujotiekio statybą ir tolesnę eksploataciją ir jos vadovas Matias Varnigas.

Tikimasi, kad sankcijų projektas bus pateiktas Kongresui patvirtinti gegužės mėnesį. Tiesa, dar nėra priimtas galutinis sprendimas dėl naujų priemonių dujotiekio atžvilgiu. Akivaizdu, kad tai bus tiesiogiai susiję su derybų, kurioms Baltieji rūmai dabar ieško emisaro, eiga. Jos bus vedamos ne su Rusija, o su Europa.

Tiesą sakant, tai yra pagrindinė Baideno administracijos, kuriai abiejų partijų atstovai konsoliduoja spaudimą Kongrese ir reikalauja bet kokia kaina sustabdyti "Nord Stream 2", problema: Berlynas atkakliai užsispyrė, mūru stodamas už dujotiekį. Demokratų deklaruotas santykių su Europa, kuriems rimtai pakenkė Trampas, atkūrimas daro sunkius konfrontacinius žingsnius Baltiesiems rūmams nepageidaujamus.

Todėl Vašingtonas tikisi derybose sušvelninti Vakarų Europos poziciją, kuri gina sau naudingą strateginį projektą. Tuo tarpu dujotiekis, kaip primena žurnalistai, jau baigtas 96 proc.

Nors yra sankcijų tema, kur amerikiečiams sekasi šiek tiek geriau. Beveik kartu su "Politico" "Bloomberg" paskelbė apie artėjančias naujas bausmes Rusijai "už kišimąsi į rinkimus ir įsilaužėlių išpuolius". Administracija svarsto galimybę papildyti įprastus juoduosius sąrašus su "Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui artimais žmonėmis" ir išsiųsti "iš JAV Rusijos žvalgybos pareigūnus po diplomatine priedanga".

Tiesa, ir čia Vašingtonui neišvengiami "šalutiniai poveikiai". Kaip neseniai pažymėjo Rusijos ambasadorius Jungtinėse Valstijose Anatolijus Antonovas, JAV pradėjo vizų karą prieš šalies diplomatus, todėl abi misijos susiduria su sunkumais ir darbuotojų, įskaitant techninį personalą, trūkumu.

Bet jei Rusijos ambasados ​​darbuotojai "tvirtai ištveria tarnybos sunkumus ir praradimus", tai amerikiečiai ne kartą skundėsi dėl nepakeliamų sąlygų, kuriomis jiems dabar reikia dirbti, įskaitant sniego valymą už ambasados ​​pastato ribų ir dezinfekcinių tirpalų ruošimą aukštų diplomatų rankomis. Klausimas baigėsi ne dėl politinių, o grynai techninių priežasčių dviejų konsulatų — Vladivostoke ir Jekaterinburge — veiklos.

Tuo tarpu Vašingtone biurokratinis procesas vyksta kaip įprasta, Vakarų verslas vis labiau priverstas suktis tarsi ungurys keptuvėje.

Šiuo metu "Zoom" bando pralįsti tarp Scilės ir Charbidės. Teikdama vaizdo konferencijų paslaugas ir praturtėdama pandemijos metu, bendrovė, bandydama laikytis dabartinės darbotvarkės, uždraudė Rusijos ir NVS vyriausybinėms agentūroms ir valstybinėms įmonėms parduoti galimybę naudotis šia paslauga.

Tačiau po kelių valandų "Zoom" bandė žengti atgal užtikrindama, kad tai "bandymas formuoti požiūrį į rinką". Įmonės atstovas paaiškino, kad "nauji ir esami vartotojai — tiek valstybės, tiek  privačiame sektoriuje — gali prašyti "Zoom" paskyrų tiesiogiai per svetainę", o ne per platintojus.

Bendrovės nervingas skubėjimas yra suprantamas: per pastaruosius metus jos klientais tapo daugybė su Rusijos valstybe susijusių institucijų, ypač universitetai, atnešę solidų pelną. Dabar jie pradėjo masiškai ir skubiai išeiti į alternatyvias platformas. Tuo pačiu metu paskelbta naujovė niekaip nepaveikė valdžios institucijų, nes jie šiaip jau nebuvo paslaugos vartotojai.

Apskritai naujovė buvo aiškus "Zoom" šūvis sau į koją, nes tai sukėlė didžiulį didelių komercinių klientų nutekėjimą konkurentams, nesukeliant nė menkiausių nepatogumų pačiai Rusijos valstybei. Tuo tarpu Maskvai buvo pateiktas dar vienas įspūdingas argumentas, palaikantis Rusijos piliečių ir organizacijų poreikį pereiti prie vidaus IT plėtros.

Pastaraisiais metais sankcijų tema tapo įprasta ir dažnai neįdomia įvairių procesų Rusijoje ir tarptautinių santykių fone. Tačiau šioje kasdienybėje esminiai pokyčiai, kurių per metus atsiskleidė pati šio reiškinio prigimtis, liko beveik nepastebėti.

Globalizuotame vienpoliniame pasaulyje sankcijos iš tikrųjų buvo priemonė sustiprinti esamą sistemą. Gyventi  galima net priecgriežčiausių apribojimų, ką per daugelį metų įrodė ir Iranas, ir KLDR, tačiau už tai sumokėta labai brangiai — tiek piliečių gyvenimo kokybės, tiek dėl nacionalinės ekonomikos nuostolių pavidalu ir technologiniu atsilikimo. Tuomet sankcijos reiškė šalies išbraukimą iš modernios išsivysčiusios civilizacijos, kiekviename žingsnyje atsirandant problemų, nesvarbu, ar tai buvo sunkumai įgyvendinant aukštųjų technologijų projektus dėl užsienio kompetencijos poreikio, ar banalus negalėjimas atsiskaityti. parduotuvė su banko kortele dėl SWIFT neprieinamumo ir nacionalinės alternatyvos nebuvimo.

Prieš septynerius metus paleistas antirusiškų sankcijų smagratis siekė panašaus poveikio Rusijai. Tačiau vietoj to procesas palaipsniui virto savitiksliu ir tada visiškai prisidėjo prie visiškai priešingo rezultato.

Sankcijos ardo Vakarų vienybę ir visą pasaulinę sistemą, o JAV joje pirmauja. Tai, kas prieš dešimt metų buvo "nesąžiningų šalių" technologinio stabdymo mechanizmas, dabar tapo jų vystymosi stimuliavimo priemone.

Belieka tik spėlioti priežastis, kodėl Vašingtonas toliau eskaluoja atvirai jam žalingą procesą. Galbūt Amerika mirksėdama tiesiog nemato tikrosios to, kas vyksta, esmės. Ir galbūt, net suvokdami realybę, jie tiesiog negali sustoti, nepaisant to, kad jų pačių veiksmai greitai lemia galutinį JAV hegemonijos sunaikinimą pasaulyje.

Autorės nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.