Kokiu tikslu susitikinėti su Baidenu

Autorius: Piotras Akopovas Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2021-04-20 15:24:00, skaitė 2276, komentavo 1

Kokiu tikslu susitikinėti su Baidenu

Paskutinį jau konfrontacinių Rusijos ir JAV santykių mėnesį galima pavadinti absurdo teatru - kurį atliko Vašingtono aktoriai

Pirmiausia, Baidenas vadina Putiną žudiku (atsakydamas į tai jis nori sveikatos ir atšaukti Rusijos ambasadorių iš Vašingtono), tada eskaluojama situacija dėl "Rusijos invazijos į Ukrainą grėsmės", po to JAV prezidentas išvadina Putiną "žudiku" ir siūlo susitikti artimiausiu metu, o kitą dieną jis pasirašo dekretą dėl naujų sankcijų Rusijai.

Galiausiai, jis eina kreipiasi į žiniasklaidą ir kalba apie savo nenorą "pradėti dar vieną vakcinų ciklą ... eskalavimą ir konfliktus su Rusija", kad JAV yra suinteresuotos bendradarbiauti su Rusija ir apskritai nori stabilių, nuspėjamų santykių, dėl kurių sukūrimo ji su "prezidentu Klutinu ... Putinu" turėtų susitikti vasarą kažkur Europoje. Uždanga.

Nejuokinga? Žinoma, bet, tiesą sakant, nėra ko juoktis, net iš  ​​Baideno nusišnekėjimų juoktis nebeįdomu. Tačiau taip pat neteisinga įsivaizduoti, kad Vašingtonas nežino, ką daryti su Rusija, todėl jie bando veikti pasitelkdami "rykštės ir meduolio" metodą. Ne, Baltuosiuose rūmuose ir aplinkiniuose rajonuose dirba tikrai ne kvailiai - jie gana aiškiai suvokia, ko nori pasiekti, taip pat ir Rusijos atžvilgiu. Ar jie turi tam galimybę ir kiek teisinga yra strategija Amerikos interesų požiūriu (o tai tiesiogiai priklauso nuo JAV padėties pasaulyje vertinimo tinkamumo)? Ne - bet tas suvokimas yra svarbus Kremliui, tačiau taktine prasme dabar įdomu yra kai  kas kita: kaip Putinas turėtų reaguoti į tai, kas įvyko? Arba dar kitaip - ar jam dabarderėtų susitikti su Baidenu?

Atrodytų, kad deryboms amerikiečiams dabar tikrai reikia labiau nei Rusijai, todėl kilo siūlymas, kad savo daugialypiais veiksmais Baidenas sąmoningai verčia Putiną susitarti dėl susitikimo, "verčia surengti viršūnių susitikimą". Ir manoma, kad jokiu būdu negalima leistis vedamiems amerikiečių - reikia atsisakyti ir išlaikyti pauzę.

Amerikiečiams labai nepatinka, kai jų norų nepaisoma, įskaitant ir nesutikimą derėtis. Ir kartais tokia taktika yra visiškai pagrįsta - taip Iranas ir KLDR elgiasi ilgą laiką. Šiaurės Korėja po dar vieno nedraugiško JAV veiksmo (ir dėl to, kad jie nesiėmė jokio judėjimo, kad palengvintų sankcijas), jau metus nepalaiko jokių ryšių su amerikiečiais. Ir visai ne dėl koronaviruso karantino apribojimų. Iraniečiai ne kartą atsisakė tiesioginių ryšių su amerikiečiais, taip pat ir aukščiausiu lygiu. Tai yra ori, adekvati ir, svarbiausia, visiškai pagrįsta elgesio linija, tačiau būtent šioms šalims jų santykių su valstybėmis kontekste. Rusijos atveju mastai ir kontekstas skiriasi.

Esmė net ne tame, kad pats Putinas pirmasis pakviestų Baideną susitikti, nors tai buvo padaryta atsakant į skandalingą interviu ir įtraukus pasiūlymą surengti diskusiją tiesiogiai. Putinas pasirengęs kalbėtis su bet kuo - nieko asmeniško, tik šalies interesais. O kokie jie dabar Rusijoje? Susitarti su Amerika, kad būtų lengviau supriešinti? Raskite bendrą kalbą apie bet kurią svarbią regioninę problemą - Vidurinius Rytus, Afganistaną, Irano branduolinį susitarimą, KLDR branduolinių raketų programą? Nubrėžti raudonas linijas amerikiečiams Ukrainos kryptimi?

Ne - visa tai yra vietinės užduotys. Irano kryptimi Maskva dar 2015 metais suteikė maksimalias sąlygas susitarimo su JAV dalyvavimu galimybei - ir jokiu būdu nepadarys spaudimo iraniečiams dabar. Korėjos klausimu apskritai nieko neįmanoma padaryti, ir tai net ne apie Kim įtikinimą atsisakyti branduolinių raketų programos (tai iš esmės yra nerealu), o paprasčiausias dalykas - pokalbiai ir derybos. Kol Jungtinės Valstijos nesutiks sušvelninti sankcijų spaudimo Pchenjanui, nebus net galimybės jokioms deryboms, kuriose dalyvautų KLDR.

Pabandykite derėtis su amerikiečiais dėl "Nord Stream 2"? Tai nenaudinga ir kodėl, jei europiečiai gana sėkmingai susitvarko (ir susitvarkys) su savo interesų gynimo užduotimi.

Ukraina? Bet kol kas joks susitarimas, net ir santykinis, čia neįmanomas - kol Vašingtonas nesupras, kad Rusijos erzinimas su Ukrainos atlantizavimu yra geriausias būdas jį prarasti dar greičiau.

Kalbėti su Baidenu apie Kiniją? Paklausykite jo pasakojimų apie tai, kaip Kinija pavojinga Rusijai ir kuo užsiima Brežnevas. Ar jis tai turėjo galvoje (Baidenas, kuris niekada nebuvo susitikęs su Brežnevu, yra pakankamai protingas, kad apie tai pasakytų Putinui)? Vėliau juoktis iš to su Xi Jinpingu.

Tačiau visos šios problemos, nepaisant jų svarbos, nėra priežastis susitikti su Bidenu. Daug svarbiau yra grynai žmogiškas interesas: juk Putinui tai jau penktasis Amerikos prezidentas, ir visa jų iki šiol vykusi pažintis akis į akį virsta vienu ne per ilgu (ir labai nesėkmingu) susitikimu Baidenui prieš dešimt metų. Ir nors tada Baidenas suteikė Putinui gerą galimybę analizuoti savo asmenybę, tokių įspūdžių niekada nebūna daug. Ir jie yra labai svarbūs - ne pasaulio lyderių personažų kolekcijai, bet praktiniam darbui pasaulio scenoje.

Rusijos geopolitinė strategija, mūsų užsienio politikos žaidimas - dėl to aukščiausiojo lygio susitikimas yra pageidautinas. Rusija ne tik teigia dalyvaujanti formuojant XXI amžiaus pasaulio sistemą - ji jau aktyviai tuo užsiima. Ir ne žaisdama pagal amerikiečių taisykles (apie kurias vis dar svajoja mūsų būsimi patriotai, nuolat dejuodami, kad vyriausybė negali apginti, bet netgi suformuluoti mūsų nacionalinius interesus), bet kurdama iš esmės naują daugiapolio pasaulio pagrindą. Taip, Rusija dirba kartu su Kinija, tačiau jų interesai čia visiškai sutampa. Taip, Rusija labai atidžiai analizuoja JAV veiksmus ir reaguoja į juos - bet kaip gali būti kitaip situacijoje, kai tikslus pasaulio dekonstravimas amerikietišku būdu (iš jėgos pozicijos )yra pagrindinis visų revizionistų (iš amerikiečių) uždavinys?

Baidenas teisus, kad Rusija kišasi į Amerikos reikalus - tik ne per rinkimus. Beje, nenaudinga ginčytis šia tema su "Vašingtono pelke": jos gyventojams tai jau seniai tapo svarbiu vidaus ir užsienio politikos strategijų elementu. Be to, apskritai tai yra daug naudingiau pasaulio visuomenės nuomonės akimis - juk Rusija kuria super įtakingos valstybės įvaizdį, ne tik išstumiančią išeinantį hegemoną pasaulio arenoje, bet ir pakertant ją iš vidaus.

Taip, Rusija iš tiesų kišasi ir "pažeidžia JAV interesus" - tik mes kalbame apie jų pasaulinius interesus, apie jų pačių paskelbtą teisę "ganyti tautas". Ko valstijos nebegali pakelti ne tik morališkai (tai nėra susijęs su nepasitikėjimu jomis visame pasaulyje - joms nerūpi, tai yra pačių amerikiečių požiūris į savo pasaulinę misiją), bet ir fiziškai. Rusija, kuri yra materialiai (ne tik ekonomiškai) daug silpnesnė už Ameriką, vis dėlto turi vieną pagrindinį pranašumą.

Ji yra dešinėje istorijos pusėje - tai yra, ji kuria savo taktiką, remdamasi strategiškai iš anksto nustatytomis pasaulinės jėgų pusiausvyros ir visos pasaulinės architektūros raidos tendencijomis. Tiesą sakant, Rusija veikia kaip pokyčių lyderė, kaip pagrindinis viso nebaigto Atlanto pasaulinės tvarkos Babelio bokšto ardymo proceso vadovas. Šiame vaidmenyje yra prasmė susitikti net su Bidenu, net su Kamala Harris, net su bet kokio galingiausio pasaulyje, bet pasmerkto "miesto ant kalno" atstovu.

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.