Bliūkšta Baltarusijos hibridinė ataka prieš Lietuvą – migrantams sakoma, kad jie pasiklydo

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://www.ekspertai.eu/bliuk... 2021-08-04 16:35:00, skaitė 1502, komentavo 6

Bliūkšta Baltarusijos hibridinė ataka prieš Lietuvą – migrantams sakoma, kad jie pasiklydo

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė ir mobuliniai nameliai.

Dėl sėkmingų Lietuvos veiksmų ir tarptautinės bendruomenės paramos, Baltarusijos hibridinė ataka prieš Lietuvą ėmė strigti.

Vidaus reikalų ministerija skelbia, kad rugpjūčio 2 d. buvo įvykdytas sprendimas dėl Kamerūno Respublikos piliečio išsiuntimo į kilmės šalį. Jis jau išvyko iš Lietuvos.

„Užsienietis neteisėtai esantis Lietuvos Respublikoje grąžintas į kilmės šalį. Sprendimai bus priimami ir dėl kitų asmenų. Lietuva gerbia žmogaus teises, tačiau neteisėtai esantys Lietuvoje migrantai bus išsiunčiami. Mes negalime toleruoti neteisėtą buvimą mūsų šalyje“, - atskleidė Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Šiemet Lietuvos ir Baltarusijos sieną neteisėtai kirto daugiau negu keturi tūkstančiai migrantų.

Mūsų šalis sulaukė humanitarinės pagalbos iš 12 Europos Sąjungos valstybių. Lietuvai skirtos ypač reikalingos migrantų apgyvendinimui priemonės – palapinės, lovos, čiužiniai, miegmaišiai ir kt. Estija yra davus aštrios vielos.

Iš Danijos į Lietuvą atvyko moduliniai nameliai, generatoriai ir sanitariniai konteineriai.

„Pažymėtina, kad nameliuose migrantai galės gyventi ir prasidėjus šaltesniems orams“, - informuoja Vidaus reikalų ministerija.

Skelbiema, kad nuo Baltarusijos hibridinės atakos pradžios Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT) sustiprino sienos su Baltarusija apsaugą.

Šiuo metu Lietuva pradėjo taikyti naują taktiką, imasi psichologinių- nurodomųjų veiksmų – atėjusiems migrantams pasakoma, kad jie pasiklydo ir jie apgręžiami.

Todėl migrantai gali dabar prieglobščio prašyti tik pasienio kontrolės punktuose. Taip pat jiems nurodoma, kad prieglobsčio jie gali prašyti ir diplomatinėse atstovybėse.

Lietuvos teritorijos administratorių manymu, jų sugalvota apgręžimo taktika yra geriausias būdas sėkmingai atremti Baltarusijos hibridinę ataką ir sustabdyti migraciją.