V. Orbanas sako, jog Vakarų liberalus gąsdina Vengrijos sėkmė, jie negali priimti „konservatyvios nacionalinės alternatyvos“

Autorius: minfo.lt Šaltinis: https://minfo.lt/pasaulis/stra... 2021-08-19 12:12:00, skaitė 1031, komentavo 1

V. Orbanas sako, jog Vakarų liberalus gąsdina Vengrijos sėkmė, jie negali priimti „konservatyvios nacionalinės alternatyvos“

Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas sakė, kad JAV ir jos Vakarų Europos sąjungininkų kritika yra nukreipta į Vengriją, nes kairysis valdantis elitas negali pakęsti akivaizdžių įrodymų, jog konservatyvi, krikščioniška tauta gali klestėti.

„Mūsų problema yra sėkmė“, - interviu metu V. Orbanas sakė „Fox News“ laidų vedėjui Tuckeriui Carlsonui. „Liberaliai mąstantiems tikras iššūkis yra stebėti tai, kas vyksta Centrinėje Europoje. . . kuriame visuomenę, kuri yra labai sėkminga ekonominiu, politiniu, kultūriniu ir net demografiniu požiūriu“.

V. Orbanas sakė, kad Vengrijos ir kitų Vidurio Europos šalių sėkmė grindžiama principais, kurie yra „visiškai kitokie“ nei politinė ideologija, dominuojanti daugumoje Vakarų šalių.

Vakarų liberalai negali susitaikyti, kad Vakarų civilizacijoje gyvuoja ir konservatyvi nacionalinė alternatyva, kuri yra sėkmingesnė kasdieniame gyvenime, nei jų liberalioji. 

„Štai kodėl jie mus kritikuoja“, - pridūrė V. Orbanas. „Jie kovoja už save, o ne prieš mus“. Jis taip pat sakė, kad Vengrija parodo, kaip šalis, grįsta tradicinėmis vertybėmis, tautine tapatybe ir krikščionybe, gali būti sėkmingesnė nei „kairiųjų ir liberalų vyriausybė“.

Nacionalistas V. Orbanas nesutaria su Europos Sąjungos lyderiais, negana to, prarado tvirtą sąjungininką Vašingtone, kai praėjusių metų lapkritį Donaldas Trumpas pralaimėjo Joe Bidenui JAV prezidento rinkimuose. J. Bidenas Vengriją ir Lenkiją vaizduoja kaip „besimezgančių totalitarinių režimų“ pavyzdžius, o V. Orbaną - kaip vieną iš „banditų“, kurį palaikė D. Trumpas. ES grasino teisiniais veiksmais dėl Vengrijos teisės aktų, draudžiančių vaikams mokyti LGBTQ gyvenimo būdo, o blokas apkaltino Vengriją ir Lenkiją demokratinių principų pažeidimu.

„Fox“ interviu metu V. Orbanas pabrėžė, kad Vengrija ir kitos Vidurio Europos šalys yra valdomos remiantis demokratine jų žmonių valia. Jis sakė, kad Europos piliečiai iš esmės teikia pirmenybę vyriausybėms, kurioms svarbiausia jų žmonių interesai ir saugumas.Jis tikino, kad Vengrija jau fiksuoja Europos krikščionių migrantų srautą, kurie teikia pirmenybę šalies valdymui, kuris geriau atspindi jų vertybes. Jis prognozavo, kad ši tendencija gali paspartėti.

„Negalime ignoruoti Europos istorijos ateities, kai įvyks nauja migracija iš vakarų į rytus - kur krikščionys ir konservatoriai bando rasti geresnius namus“, - sakė V. Orbanas ir pridūrė: „Negalime ignoruoti“.

Vienas iš prieštaringiausiai vertinamų pavyzdžių yra 2015 m. prasidėjusi Europos migrantų krizė. V. Orbano vyriausybė atsisakė priimti pabėgėlius iš ne ES šalių, nepaisydama Briuselio „naštos pasidalijimo“ reikalavimų, po to, kai milijonai migrantų užplūdo Europą.

„Tai, kad neleidome jiems čia atvykti, jokiu būdu nėra žmogaus teisės pažeidimas, nes tai mūsų žemė“, - sakė V. Orbanas T. Carlsonui. „Tai tauta, tai bendruomenė, šeimos, istorija, tradicija, kalba“.

V. Orbanas sakė, kad Vakarų Europos šalys nusprendė sukurti naują „post-krikščionišką, post-nacionalinę“ visuomenę, o Vengrija nusprendė išvengti su tokia transformacija susijusios rizikos. Paprašytas įvertinti, kaip ankstesnis požiūris buvo pritaikytas Vokietijai, kuri priėmė milijonus migrantų, V. Orbanas atsisakė apibūdinti rezultatus ir sakė: „Tai buvo jų sprendimas, jie rizikavo ir dabar gavo tai, ko nusipelnė.Tai jų gyvenimas“.

Tarptautinis politinis klimatas Vengrijos atžvilgiu šiais metais labai pasikeitė - D. Trumpas pasitraukė iš Baltųjų rūmų, o birželio mėnesį buvo nuverstas kitas V. Orbaną palaikantis sąjungininkas, Izraelio Benjaminas Netanyahu. „Tai visiškai naujos aplinkybės Vengrijoje“, - sakė V. Orbanas. „Man, kaip politikui, tai didelis iššūkis“.

Jo susirūpinimą kelia tai, kad Vakarų vyriausybės ir nevyriausybinės organizacijos neabejotinai kišis į Vengrijos rinkimus kitą balandį. V. Orbanas teigė esąs tikras, jog bus kišamasi tarptautiniu mastu.

„Akivaizdu, kad tarptautinė kairiųjų atstovybė padarys viską, ką gali, tikriausiai dar daugiau, kad pakeistų vyriausybę čia, Vengrijoje“, - sakė jis. „Mes tai žinome ir esame pasirengę kovoti ir priešintis“.

Ministras pirmininkas taip pat viliasi, kad JAV Valstybės departamentas nebus tarp užsienio šalių, kurios bandys kištis.  Jis sakė, jog „Anksčiau ar vėliau amerikiečiai supras, kad Vengrijos klausimus turėtų spręsti vengrai“, o Vašingtonui geriau turėti „nemylimą, stabilų partnerį“ nei bendradarbiauti su destabilizuota Vengrija.

V. Orbano „Fidesz“ partija susiduria su koalicija, į kurią įeina antisemitizmu apkaltinta „Jobbik“ partija, taip pat socialistai ir keturios kitos partijos. T. Carlsonas atkreipė dėmesį, kad Amerikos liberalai ir neokonservatoriai pasisako už „buvusių komunistų ir antisemitų“ koaliciją, o tai ironiška, atsižvelgiant į tai, kad prieš tris dešimtmečius V. Orbanas buvo priimtas išskėstomis rankomis, kai jis padėjo vadovauti opozicijai, kai Vengrija buvo okupuota Sovietų Sąjungos. 

Vengrijos lyderis sakė nustebęs, kad Vakarų valdininkai pripažino „antisemitinę teisę“ ir buvusius komunistus Vengrijoje, net jei šios partijos priešinasi „Izraelį palaikančiai, proamerikietiškai, NATO palaikančiai, į Vakarus orientuotai vyriausybei“. Jis pridūrė: „Amerikos elgesys man yra visiškai nauja patirtis“.